Tuesday, June 20, 2017

Pre K School Project


Minggu ni adalah minggu terakhir school di US.. tmpt lain pun sama kot? summer break 2 bulan .. class jemput semua parent dtg tgk hasil kerja anak2... so pagi tadi aku ikut hantar anak ke school sbb nk tgk hasil kerja dia... snap2 sikitla, kenangan masa dia belajar di Pre K.. dah setahun awak sekolah anak... Alhamdulillah masuk umur 5 tahun Rania dah pandai tulis A-Z.. dan pandai tulis 1-10.. dah pandai tulis nama dia n kawan2.. dah pandai baca sikit2... kadang2 lancar kadang2 merangkak juga.. counting sampai 100 lebih pun dh laju.. kadang2 kami ajar tambah tolak yg simple2 dia dh boleh buat... Alhamdulillah kena la dgn usia.. :)

Tapi perangai manja nak dok je kat kaki mak tk berubah2 lagi.. kalau budak2 lain jumpa geng dia lupa dah mak pak dlm class tu... budak ni kalau aku ada nk menempel aje.. soh join kawan2 amik gambar pun dia tanak... huhuhu takpela manja la manja la... tau mommy selalu bz... kadang2 kesian juga kt dia.. balik ptg aku penat.. time tu la dia nk ajak main nk citer itu ini.. kadang ok aku layan je juga.. kadang bila penat mula nk marah2 huhuhu... im not perfect anyway... anak sorg manja dia lain mcm sikitkan.. layankan ajela hehe...

Cuti 2 bulan lepas ni duduk le rumah puas2.. summer dh start.. panas berdeting mcm kami sampai last year... serik dh aku bawa dia keluar time summer tahun lps.. merah2 muka huhu.. tahun ni dok rumah dendiam.. bila cuaca ok sikit baru turun playground.. kene gitula.. kalau tak bosan pula dia nnt... plan nk jln2 pun ada juga tp nnt hujung july nnt bolehla.. amik turn cuti dgn kawan2.. lepas ni masuk August dah bz prepare utk UNGA sept nnt... yeahhhhhh bz baliklaaa mommy awak... huhuhuhu
Rania and her bestfriend Alana.. hari2 main dekat playground berdua... setahun kawan berdua ni jela.. cuti school dua bulan hari2la dia nyebut nama budak ni nnt... muka pun mcm nk sama dah haha

Monday, June 19, 2017

15 June ~ 5 years old Rania


15 June haritu birthday ke 5 si anak.. Alhamdulillah dah besar dah anak mommy ni... as usual kami lebih suka sambut birthday si anak dgn kawan2 classnye.. since jatuh di bulan puasa maka nya party kecil kecilan ajelah dekat class beliau.. jam 2pm kami ke school.. preparekan apa yg patut.. then kawan2 gather keliling dia n nyanyi... budak ni mcm biasa malu mcm nk sorok muka dlm baju hahaha haihhh la anak.. org sambut birthday suka tau.. awak malu2 pula... tp tau dia happy.. sbb dari mlm sampai ke siang tk sabar2 nk p school sbb nk sambut birthday dgn kawan2nye..
Lepas nyanyi2 potong cake bg kawan2 makan.. sambil2 tu dia paskan gelang warna warni sorang satu then depe party joget2 haha.. happening la sat.. teacher pun sporting buka lagu soh depe joget.. seronok masing2 dpt gelang .. siap ada yg minta nak bg kt kakak adik sama.. heh acik beli sikit je nak utk kome2.. nak lebih soh mak2 beli ye haha.. tak tahu pula masing2 suka nau dpt gelang ni!
Cake comel tu kami tempah dari Magnolia.. big buat semua.. comel pula combination color tu .. so girlish... nasib ada lebih sikit.. terliur juga tgk depe makan thari tu haha.. so mlm tu masa berbuka kami hadap cake tu dulu.. punya nk rasakan... sedap jugala.. tp biasala kami sepotong jadila buat lepas teringin tekak puasa...
Moga membesar dengan baik ye anak.. mommy and daddy always doakan yg terbaik buat Rania.. we love u so much.. :)

Iftar sepanjang Ramadhan

Every weekend sepanjang Ramadhan ni kami dpt jemputan berbuka di rumah kawan2... juga di pejabat setiap Jumaat... tak tercover dah nk amik gambar bagaikan.. haha nak2 muka yg sama naik letih juga aku nk bergambar :D life tak bosan langsung la bila tiap2 minggu kami gather ramai2 memeriahkan majlis berbuka.. 2 weekend aku berbuka di rumah Kak Tina.. jln kaki aje dekat.. rumahnya di tingkat 44.. so gambar atas tu view dari rumah beliau... 2 minggu berturut buka puasa ramai2 kt situ..
Weekend lepas kami berbuka di rumah kak effa di Forest Hill... kene keluar dari manhattan.. tumpang kak tina bersama ed ke Forest Hill.. meriah kt sini sbb kak effa jemput almost semua orang.. hohoho makan semua sedap2.. mcm biasa snap2 gambar dgn kawan2.. rumah2 kt situ pun cantik2.. sempat aje aku posing sekeping dua dengan ed and kawan2 yg lain... si Rania mcm biasa melekat aje kt kaki maknye!

Tuesday, June 6, 2017

Camne Puasa?

Dah dekat 10 hari ek puasa.. kejap je masa berlalu... aku antara golongan yg eksited pasal menu berbuka.. hari2 mesti nk msg big tanya harini nk makan apa.. menu apa.. cam best gitu haha.. last weekend rezeki murah.. sabtu fid hantar pulut dengan kari ayam.. sedap! ahad dpt pula jemputan berbuka dekat rumah ed.. kak hani buat nasi kerabu.. hoi sedap!! meriah ramai juga jemputannya.. majoriti yg duduk di manhattan... penuh meja lauk pauk n dessert.. kami sumbang kek gula hangus permintaan tuan rumah..

Harini dok fikir lagi sambil type blog menu apa utk ptg nnt... rasa mcm nk makan sambal telur.. tak call big lagi.. karang la tanya dia.. Big ni senang ckp je nk makan apa semua dia ok.. asalkan makan haha! budak kecik tu dua hari aku bg makan sup ayam.. so harini menu dia ayam goreng as usual.. hantu ayam betul dia tu.. sebiji mcm maknye hehe... Alhamdulillah part kuat makan mmg mcm aku la.. tp part makan buah sayur mmg keturun Big la.. aku mana makan buah sgt.. budak ni honeydew sebelah tu dia sorang je hadap... bg je buah apapun semua habis.. haihla anak..

Smlm punggah2 kotak jumpa baju raya purple.. keluarkan siap2 nk iron.. tema raya kami purple.. tp rania biru kot haha.. takpela tak sedondon sgt.. dia pun bukan lama nk pakai baju kurung.. gown2 lagi dia tanak pakai.. kene cari seluar or baju purple2 la sikit.. kene p shopping raya la pula ek... kekeekek buat sebab aje... tgkla dekat2 nk raya nnt.. rajin2 kita jln la outlet mana2...

Wednesday, May 31, 2017

Ramadhan di Perantauan


Alhamdulillah dah masuk hari ke 5 berpuasa... tahun ni kami sekeluarga berpuasa di NY.. tempoh yg agak panjang 16 jam 45 minit.. mula2 tu mcm seram je.. tp so far so good.. Big pun ok.. skrg tgh musim spring lagi so cuaca agak sejuk.. hujan.. jadinya tak lah penat sgt.. letih sikit2 bila dh jam 7 tu biasalah.. kami berbuka jam 8.20 pm mcmtu.. so nk menunggu berbuka tu boring la juga haha..
Day one puasa kami jemput kawan2 yg single berbuka di rumah.. ajak Edni, Fid and Delfina.. menu day one kari ayam, sambal udang petai, agar2 santan dan buah buahan.. simple tapi hah mcm ular sawa lepas tu.. hehe... day two makan lauk day one sbb byk gile kami masak.. top up telor dadar je kasi meriah with dessert dari magnolia and roti jala sepinggan.. banana puding and cheesecake.. day 3 daging bakar with sambal belacan and sup sayor... day 4 smlm ayam masak kicap pedas with kacang panjang goreng and telor dadar.. gituuu ha menu... harini mcm nk makan sotong.. best juga hari2 dok pikir menu :D Alhamdulillah suami saya suka masak.. so sesama la kami di dapur.. major dia buat.. iols jd assistant potong2 n basuh2 haha... cemerlang!
PARAM tak teringat sgt pun.. kt Putrajaya dulu pun jarang kami p.. panas and sesak mmg tak daya la.. so tade la kami nak rindu2 sgt.. rindu nak berbuka dgn ahli keluarga tu ye la.. sapa tk ingat sedara mara kan... InsyaAllah ada rezeki umur panjang boleh jumpa nanti...
Try ajak Rania puasa.. dia pun selalu tgk episod puasa Upin Ipin.. so dia tahu puasa tu apa.. dia tahu kami puasa tk makan... ajak dia puasa dia ckp habis nnt Rania lapar camne.. hahahaha tu aje kau tau kan... doa buka puasa lancar dia hafal.. InsyaAllah tahun2 depan boleh ajar puasa separuh2 hari kot... moga2 dia nak le.. amin.... Tu je citer puasa kami so far... oh setiap Jumaat kami akan berbuka dan Terawih di opes.. mcm biasa di mana2 kedutaan tu la rutin kami .. this week tugasan aku buat kuih manis.. so kuih cara otwlah! next week tatau la kene apa pula.. ikut sajala... gambar bawah budak tetido tunggu mommy haha!

Friday, May 26, 2017

Career Day at School


Harini ada career day at school.. Rania choose to become a Doctor... dah bulan ni 2 3 kali hadap Dentistkan.. so terus nk jd Doctor haha.. paknye sakan google sana sini nak cari uniform Doctor tu so jumpala dekat amazon.. order terus sampai smlm.. terpaksa la amik hat berbayar sbb nk cpt dpt .. anak punye pasal... tp quality ya ampunnnn teruk betul.. jahitan mcm ape.. beli baju kt pdg besaq lagi elok kot! nasib le baju Dr buat main2 je.. kalau betul2 mau aku pulang balik.. takpela.. dlm gambar nampak elok je pun hehe...
Gambar dengan kawan2 di sekolahnya tadi.. Big kata 4 org jadi Doctor haha..lelain tgk ada yg jd rockstar.. police.. dll.. happening betul deme.. :D

NY DC Games at Washington

Last weekend kami semua di NY turun ke DC untuk meneruskan acara tradisi tahunan iaitu sukan antara NY vs DC selamat 2 hari... beberapa keluarga naik bus dan ada juga yg drive sendiri... perjalanan lebih kurang 4 jam kalau tak jem.. smart gile naik bus warna hitam hehe.. otw sempat juga singgah RnR beli kopi and fresh up.. kami gerak jam 6 pagi dari mission so tiba di tempat bowling utk acara pertama tepat jam 11 pagi.. aku cuba utk main sehabis baik tp score tetap tk memberangsangkan... dpt grab no 11 utk NY team and no 5 utk keseluruhan wanita for NY and DC.. kira bagus la juga for women top 5.. tapi my target no 1 la... takpe tahun depan cuba lagi..

Habis bowling dah petang.. terus ke rumah member... my family.. abg khalid n kak hawa juga en sahharon and family stay sekali dekat rumah en ruzaimi ni.. rumahnye 4 tingkat.. harusla boleh menumpang ramai2... rumah gov ya bukan rumah sewa.. paling aku suka garden depan rumahnye tu.. tgh rose season so melambak2 rose sana sini.. hoii gayat!
Malam tu acara badminton pula.. Big main.. aku tk dah drop awal sbb lengan injured.. so aku tanak jd penyebab kekalahan pula.. Big and partner menang utk game pertama.. ladies kalah.. 2nd game man menang... 3rd game ladies kalah.. hoi depe kata mcm tgk piala thomas.. hahaha nasib aku tk p tgk.. kalau tk mau hilang suara... aku mmg tk dpt la nk p since anak sure letih.. dari jam 5 pagi dh bangun.. ngam jam 8 mlm dia dh lelap.. so aku rela teman dia kt rumah tidur dr p tgk badminton sampai jam 1 pagi.. tp yg pasti game mlm tu NY kalah jua... takpe semangat melawan tu penting.. yg pasti Big n partner sgt hero katanya haha! siap bepeluk2 la lepas dh menang 1st game tu.. dasyat katanya haha.. best!
Esok pagi kami ada netball and bola pula.. so aku awal2 dh jog2 sekitar rumah kasi enjin panas... sampai kt court ajak team panaskan badan.. and result kami tewas... malas mau citer panjang.. biasalah main tempat org.. ref dari tempat org.. ko ingat senang nk menang? kalau dh bola tk sampai2 ke aku camne nk shoot... asyik kene preeetttt je mmg kecundangla... takpe... tahun depan kami balas!
Team bola mmg dari awal dh predict tewas sbb depe tk ramai player.. semua otai2 semput belaka haha tapi semangat tu mmg kagum.. mcm team kami jugalah.. semua semangat... so kalah menang tak apa.. yg penting kita semua happy... tade sapa yg cedera.. tade sapa patah riuk .. kira ok sgt!
Lepas habis semua game kami ke Embassy utk makan tengah hari.. then acara keraoke pula... duet single men single ladies.. semua tapau no 2.. tak agak2 DC ni tapau semua.. subjective kan.. tapi ahh again kau kt tempat org.. kau ingat ko boleh tapau semua? mustahil sgtla haha... makan nasi ayam sedap! semua makan sedap! tu la pengubat hati sikit haha... settle acara bagi hadiah.. kami pun berangkat pulang ke NY.. sempat ajak driver ronda DC jap nk tgk white house and tempat2 lain dari jauh.. alang2 dh sampai.. otw balik jalan jem.. dekat 6 jam baru sampai NY.. turun je bus terus muntah haha.. pening dh kepala aku bila bus masuk NY.. jln mcm haper... mujurla rania baik2 aje.. sampai rumah mandi tido.. esoknya monday aku je p keje.. Big sambung tido dgn Rania.. letih sgt depe.. aku pun kesian nk suruh si anak p school.. maka nya cutilah kamu di rumah.. yg kami2 p opes ni semua jln mcm robot hahahhaa punya sakit satu badan... bau minyak angin sana sini.. pastu post mortem ramai2.. ada yg gelak ada yg marah.. best gile kot... masa ni rasa rapat sgt2... baru terasa best duduk sini.. byk xtvt sukan n kawan2...
Next year azam kami mau rampas kembali semua yg tewas!