Tuesday, August 8, 2017

Hershey's , Pensylvania


Summer break kami sekeluarga road trip 2 minggu ke beberapa negeri di US.. first week kami ke Hershey's the sweetest town in the world hehehe ala tempat coklat hersheys tu lah... ada theme park.. since cuti sekolah ni bawa la anak kasi happy2 sikit.. first day sampai kami check in dekat motel seperti di atas.. then lepas makan fresh up kami ke museum hersheys tu dulu tgk2 sejarah ... then beli coklat sikit2..
Habis tour situ kami jalan2 ke town.. cantik betul rumah2 kt situ.. kira mcm kawasan kampung la.. senyap sunyi je.. aman damai.. then kami ke groceries shop beli brg2 utk makan then balik motel rest... esoknye kami ke theme park satu hari enjoy main2 dlm tu..
Penat main2 kami rest makan icecream coklat .. sedap giles!
Gambar2 view sikitlah game2 yg ada dlm tu.. byk xtually tp tk telarat nk tgk semua haha
3 hari 2 malam cukupla.. balik NY rehat beberapa hari then kami gerak ke Maine.. update later..

Tuesday, July 18, 2017

4th of July


4th of July hari kemerdekaan untuk America.. seperti negara2 lain mcm biasa mlm tu ada firework.. firework terbesar berlansung betul2 dekat area rumah kitorg ie dekat area office lah.. ptg tu beribu2 umat dtg ke our street duduk tepi sungai tunggu bunga api... for us mlm tu dijemput oleh SO and kak tina utk party n tgk firework dr apartment deme tingkat 44.. terbaik la spot kitaorg ... makan2 sambil layan bunga api kan.. happening habis..
Gambar2 and video dh share di FB.. :)

Tuesday, July 11, 2017

SoHo


Ni area SoHo.. salah satu kawasan utk shopping2 dan mempunyai building yg cantik2.. weeekend bila tah aku p.. tp lepas raya jugalah.. tgh sale hebat masa tu sempena Independence Day so amik kesempatan beli la sikit2.. takan baik beno aku tk shopping2kan haha.. tp kt sini yg best shopping online tau2 brg dh sampai depan rumah yg tu mmg kene jaga betul2.. efficient nau2 pula shopping online ni haha! Eh enjoy la gambar2.. nnt ku share lagi!

Rendang Ibu Mertuaku


Haaa lepas raya haritu sampai lah parcel dari tanah air... dari kakak2 ipar n mak mertua Raub... sekotak beso ha sampai kt opes.. bahagia gile dpt present haha! Dlm tu ada kuih raya .. baju kurung 2 pasang utk Rania... paste rendang mak mertua buat.. sambal hitam kak emy buat .. sambal kacang tanah... and gula kabung.. Alhamdulillah lepas masuk US.. ikutkan payah nk lepas food2 ni.. tapi deme2 nk cuba juga.. kalau dh rezekikan.. InsyaAllah dipermudahkan...

Malam tu juga Big rendam pulut sbb esoknya kami plan nk buat pulut kuning bersama rendang ayam... pagi esoknya breakfast mcm Raja la sekeluarga.. si anak mmg suka makan pulut.. rendang aku lah sapa lagi.. tu yg jadi hari kuning sedunia hahahahha.. hilang rindu kejap.. cuma masa Big tgh buat rendang tu.. kuat bau yg aku rindu.. bau kampung Raub.. bau mak mertua... aku jadi rindu.. rindu sgt dgn kemeriahan di sana... rindu arwah mak abah... rindu kakak... rindu.. gile tk rindu... tp semua tu kami telan.. apa nak buat.. dah ini jalan yg kami pilih kan.. InsyaAllah umur panjang kita bertemu lagi..

Petang lepas puas makan pulut aku iron baju2 kurung Rania and Big buat photoshoot bawah rumah.. ada taman depan apartment so gambar2la kejap.. dari jauh ada juga yg snap gambar Rania.. ingat model mana agaknya haha! doorman pun tersenyum2 tgk kerenah rania bergambar.. mood baik pula budak tu haritu.. nak aje dia posing2... kalau idak hoiiiii cukup payah nk soh angkat muka... dia pun faham.. baju tu present dari mak2 sedara dia.. so nk tunjuk wan.. nk tunjuk semua kene la posing cantik2.. hehe... suka! Baju tu biasala besar sikit.. nnt nk hantar alter dekat member.. boleh pakai apa2 event sepanjang tahun ni... tahun depan kita order lainlah..
Cikeboom saya princess Rania hehe... tq semua yg hantar hadiah pada saya.. tq juga pada Aisya yg postkan tudung Ariani 5 lai .. kakak yg tk putus2 hantaq bedak compaq kt aku... dh 4 tahun aku tk pernah beli bedak sbb kakak aku sponsor bedak setiap 3 bulan.. gile tk sayang!!!

Friday, July 7, 2017

Cakap-cakap kosong

Sedar tak sedar lagi beberapa hari genap setahun kami sekeluarga di NY.. betul skrg cepatnya masa berlalu.. smlm aku belek ration yg kami bawa dari Malaysia.. ada yg dh expired.. mujur byk juga brg yg dh habis pakai... genap setahun kami dpt top up ration baru.. kirim dari kawan2 yg keluar masuk posting ke NY.. so tidak lah putus bekalan... di NY semuanya ada.. mahal murah ajela.. dan ada kualiti masakan melayu kita pun ada bezanya.. contoh mcm santan.. so far tk ada santan yg kami berkenan lg di sini.. tak boleh lawan santan dari tanah air.. mujurleee santan yg aku order kirim kontena member ni banyak haha... satu lagi susu pekat manis... kt sini ada je.. tp tulah tk sama dgn susu yg aku suka.. nk buat teh tarik tu tade ummppp..

Dah setahun aku bekerja di sini.. Alhamdulillah doing well... bz mcm biasa sapa keje tk bz kan... ada masa kerja .. buat betul2.. ada peluang cuti kita cuti lah.. sesekali kene jln tgk negara org ni... kang org kata dh sampai kau tk jln tade makna juga.. so tunggu beberapa minggu lagi aku nk cuti panjang nak road trip bertiga ke beberapa negeri.. skrg musim panas.. musim lobster .. so kene p cari lobster fresh utk dinikmati...

Seronok siapa kata tk seronok.. semua nk rasa duduk negara 4 musimkan.. ALhamdulillah kami diberi peluang menikmatinya.. so apa yg best? hehe soalan kawan2 kan... for me aku suka all season.. semua ada cerita tersendiri... dan disebabkan itulah, lg tk terasa setahun dh berlalu.. kawan2 kt sini pun makin lama makin mesra.. makin rapat... tak ada drama2 utk gossip panas haha... tk elok haih gossip2 ye dok... elok bermasyarakat dgn aman damai dan natural... konsep yg aku terapkan sejak awal... no more drama no more gossip.. rezeki kita rezeki org.. Allah dh tentukan... syukur dgn apa yg diberi dan dinikmati.. like me aku suka share sikit2 psl my life.. beautiful place yg aku singgah... pencapaian Rania di sini... bukan utk dimegah2.. bukan utk ditunjuk2.. tapi berkongsi dgn semua apa yg aku lalui sepanjang hidup x kira di mana aku berada...

Utk kawan2.. saudara mara yg selalu singgah di sini.. thank you so much... keep update la blog masing2! :P

Thursday, June 29, 2017

Salam Aidilfitri dari New York


Hai semua... dah habis raya belum.. dah tentu jln sana sinikan.. while us sambut Syawal beramai2 di Malaysia Mission.. kami masak utk 300 org tetamu.. masing2 ada job sendirilah.. so sepanjang hari tu kami beramai2 dekat mission aje.. gambar2 sekitar.. ulang makan sampai kenyang hehe.. Tema kami tahun ni purple.. so so ajela.. utk gambar2 keluarga kt malaysia nk tgk kan...
Gambar ramai2 ladies as perwakilan and kawan2 sepejabat.. semua cantik2 berseri belaka.. cuba jadikan hari raya kami se istimewa yang mungkin... so photoshot tu wajib!
With my beloved Rania.. sweet pakai baju kurung nek ani jiran kt putrajaya dulu buat.. ada 2 pasang.. tp sbb sini kami raya sehari je kot hahahhaha so pakai satu baju je la ye anak...
Maaf zahir batin dari kami sekeluarga.. :)