Tuesday, October 17, 2017

Demam


Harini betul2 tk sihat.. sakit dada batuk and flu.. cuaca di NY this year pelik sikit sbb sampai skrg on off sejuk.. last year time ni dh sejuk gedi2.. skrg ni sejuk, esok hangat balik, lusa sejuk ting ting, lusa hangat lit lit.. nah skrg sakit pula jadinya... start batuk2 masa balik dari bersukan last weekend... nk kata beria main idak le sgt.. tp dh nk jadi ek.. thari tadi kene p amik anak kt school since Big ada kerja sikit di UN.. byk part time for him this month Alhamdulillah.. rezeki.. Shoot and video Ustaz Dato Nasha for Buletin Utama esok.. nak jd citer dr UN aku tk pakai jacket ingat tade la nk sejuk2 sgt.. tapi angin nye pula.. terus sakit dada ni ha.. amik Rania naik bus balik ke opes.. sampai opes mula batuk kering jadi balik haih.. badan dh suam2 kuku dah.. mood kelaut la apa lagi... huhuhuhu jgn la sakit time sejuk panas ni.. :(

Wednesday, October 11, 2017

Kindergarten & IKEA


6 September haritu school buka balik.. Alhamdulillah happy betul si anak dpt p school semula.. lama betul cuti katanya haha... dpt jumpa balik kawan2 lama n kawan2 baru.. this sem Rania masih dgn cikgu yg sama Ms. Melissa.. cikgu tu up dari PreK naik ke K pula.. lega jugalah dpt dia.. tade la susah lg nk explain about Rania.. dari segi food... allergic.. semua dia dh tau... pantang mata merah sikit cepat je dia hantar ke bilik nurse... nurse pun allert.. dulu depe kalut kalau apa2 jadi kt Rania... this time dh tk mcmtu... ada sekali haritu mata dia tiba2 merah and berair lepas recess.. teacher hantar ke nurse.. nurse cuci mata n letak ice.. done surut... kadang2 budak ni kan main tah apa2.. habuk ke pgg mata.. cepat la merah.. but they called and inform me apa jd.. sbb tk serius so tk perlu amik.. Alhamdulillah tade lg kes tergempar mcm last semester huhuhu.. moga semuanya baik2 saja buat awak Rania.. mommy n daddy always pray for you..

Anyway kami skrg dh pindah apartment baru.. apartment lama dh habis kontrak... rumah baru ni satu block aje dgn school.. so pepagi tk la kalut dah.. 5 minit lg school nk buka baru kami jln.. still yg awal sampai kekekek... tiap2 pagi hantar dia kt gate.. tunggu depe beratur then babai.. then jln ke opes.. kadang big hantar sekali haha lepas hantar anak hantar wife.. lepas tu dia merayap le mana2.. rumah baru 70% kemas.. tak dpt la nk settle semua cepat2 since budak ni kan alah habuk.. buka kotak2 kang habuk mula dia gatal2.. itupun jadi juga last week gatal kt tangan n kaki.. call Dr terus on balik ubat dia seminggu... Alhamdulillah dah reda gatal2 tu..

View rumah kalini cantik.. Empire State building nah depan mata... tade halangan.. tepi nampak east river... last weekend kami naik water taxi gi jln2 ke ikea.. free hah! lawak juga lepas shopping2 naik boat balik rumah haha satu kelainan yg best.. masa naik boat si anak nk dok atas je. syok kene angin n tgk view... the best ride ever katanya.. mcm2 la awak... lepas ni cuaca baik boleh la naik round2 lagi... asyik dlm town je.. kita tour sungai la pula..

K tu saja repekan kalini.. sambung lagi nnt ya.. Gambar2 di bawah p IKEA last week!

Throwback Eid Adha


Gambar2 masa Hari Raya Haji yang lepas.. Raya hari Jumaat so lepas Jumaat kawan2 dtg lunch kt rumah.. kami masak sikit2 la bg menceriakan suasana hari raya.. then esoknya kami sambung jln2 ke rumah abg khalid pula di roosevelt island...

Wednesday, October 4, 2017

Boston



Esoknya kami check out dari Maine and drive to Boston.. kira arah balik la.. singgah Boston 2 hari satu malam je jalan2 ke Harvard, pusing2 town and makan hehe.. Boston pun cantik.. lebih kurang mcm NY cuma building dia tk le mancakar langit mcm NY sgt.. river dia cantik... Harvard antara University tertua di dunia wajib la juga singgah tgk kan... mana tau satu hari nanti rezeki anak ke.. ewah haih... bila fikir2 balik jauh heh huhuhu..


Gambar2 kami yang tk berapa banyak sbb panas pula pada hari tersebut...


Jalan satu hari di Boston then ptgnya kami gerak balik ke NY.. Alhamdulillah habis cuti musim panas kami ini tahun.. :)

Thursday, September 7, 2017

Private Golf


Lepas lunch lobster tu kami balik ke rumah penginapan tu sekejap.. solat and rest.. tunggu matahari redup sikit then keluar ke pirate golf.. layan si anak riadah pula.. cuaca di Maine masa tu sedap2 gitu.. panas tp tk terik.. sejuk ala2 cameron highland lah gitu... cantik pirate golf tu.. tempat keluarga beriadah dgn anak2.. layan la kejap hehe..
Bukan main si kecik ni main.. terer juga dia masukkan bola dlm lubang tu hehe.. aku plak dh letih so kejap2 nk duduk je.. 18 holes kami main. hoi cepatla habiskan.. haha!
Tu pun dh habis 18 holes si anak merengek nk main lagi.. mmg tk la wehhh.. mak dh penat.. dia tk reti2 penat.. sakan sungguh... balik hotel rest kejap.. kejap je.. keluar balik gi main laut pula.. main tepi2 je.. takut aku.. segala bapak shark ada kt situ.. pacific kan haha.. air lautnye sejuk.. so sedap la rendam2 kaki dlm tu... maka habisla satu hari lagi hehe... eh mlm kami keluar lagi ke town jln2 cuci mata n makan ice cream.. cantik sgt tempat nya!

Wednesday, August 30, 2017

Arcadia National Park


Esoknya kami ke Arcadia National Park.. scenery dia mmg wowlah... sayup je pandangan... enjoy the pictures la ek tatau nk story apa haha.. oh pemandangan ni dari Cadillac Mountain..

Sini pula view dari Eagle lake... air dia MasyaAllah jernih bersih..


Gambar2 wajib .. nature ni mmg fev kami la... sepanjang hari boleh layan view.. berbaloi drive 3 4 hari utk sesuatu yg sangat berharga.. Alhamdulillah :)


Puas layan gunung ganang.. tasik.. laut.. kami lunch di seafood restaurant lupa pula nama apa... order lobster sorang sekoq.. $15 dolar sepinggan which is very cheap la hoi! lepas makan nyesal sbb sedap sgt.. haha nk order 2 ekoq malu hahahhahaha jadah pula malu2kan... tu yg masa balik beli lagi 3 ekoq masak sendiri.. nnt kita citer lain... anakanda kami idak le makan lobster.. risau allergic pula.. so dia makan bende lain hehe... lgpun dia dh kenyang masa ni aku suap bekal masa ronda2 tu.. apa2 hal anak kenyang dulu baru mak pak boleh makan...


Dlm jam 3 petang kot kami balik ke penginapan.. rest2 kejap.. ptg tu redup sikit kami gi layan pirate golf.. layan si anak main pula la...