Tuesday, November 28, 2017

Coffee Time


Now i can have my coffee without sugar.. well dah hampir 3 weeks aku tk amik sugar.. tabah! ni kira regime baru la nak eat healthy food kan.. cut sugar beb! too much tak bagus.. serius.. tk pepasal gemok dpt, sakit pun dpt.. tiba2 aku rasa mcm kene beringat sblm terlambat.. Alhamdulillah sejak aku cut almost 90% sugar ni perut dh boleh cover.. paling ketara boleh dapat flat balik.. tadela aku ckp aku kurus.. melampau la kan.. tp lemak semakin kecut .. selain dari cut sugar aku byk buat eksesais.. ala melambak youtube ajar cara nk bakar lemak kau buka kau ikut.. tu saja aku buat kt opes.. sesekali kt rumah aku buat.. tonggang tebalik si anak pun join.. meriah hehe...

Selain dari tu aku cut habis habisan minuman 3 in 1.. big NO la wei.. gula tu! aku amik green tea sehari 2 3 cawan beso tu.. thari n mlm.. again no sugar.. mula2 mmg tk best tp lama2 ok.. dh jadi rutin.. perut sihat.. pembuangan lancar.. pepagi tu rasa selesa je.. gitukan... sayur amik juga setiap hari.. sikit pun tetap amik.. hari2 aku pastikan anak aku makan healthy food tp aku tk buat dh kenapa? so mak skrg pun kene ikut style anak la.. sayur kene ada walau sikit.. haha sesak rasa nk makan sayurkan... makanla jugaaaa.. sekarang ni sejuk dok la terbayang nescafe tarikkk.. grrrrr apahal la kau sedap sgt.. tapi dh lama juga tk buat .. sabar sangat2.. kalau agak tk tahan mmg aku masak air bancuh juga green tea tu lepas tu bawa2 p tidur.. haha skrg ni jam 9 dh masuk bilik Zzzzzz... mana taknye kalau dh Ishak jam 5.50 ptg.. kau nk berjaga sampai lewat mlm pun dh tatau nk buat apa..


Building aku dari playground yang Rania and Alana selalu main tu... cantik pula bila pokok2 dh start hilang daun.. rumah iols nun di tingkat 26 .. view seperti tajuk di bawah.. :)

Sejuk!


Alhamdulillah Autumn semakin di penghujung.. dah nak memasuki winter.. maknanya gobok baju kene update dgn baju2 tebal sajalah skrg... thermal, glove, hat semua dh kene stand by.. pagi2 senang anak nk sarung.. baju seluar dia pun semua dh berlapis lapis.. tapi mujurlah skrg rumah dekat sgt2 dgn sekolah.. so pagi2 tk le sakit nk hantar dia .. lintas satu simpang dh sampai .. while me kene la jln sikit.. haihhh tk apa aih.. demi anak kan.. mak jauh sikit takpe.. eksesais.. haha! bila sejuk tu tahap melampau ku naik bus je kekekekekek

Last weekend cuti panjang sempena Thanksgiving.. Khamis kami bawa anak ke zoo buat kali ke 2.. central park zoo lah yg paling dekat pun.. sbb dekat school tgh topic zoo so dia nk sgt refresh memory pegi zoo.. so ke zoo lah kita.. siap baca map dgn Big nak p situ p sini.. pandai pula dia baca map.. layankan aje.. balik dari zoo suruh dia bercerita nk bg dia paham zoo tu ada apa bala segala kan.. suka tul dia... kebetulan cuaca pun cantik sgt2.. dedaun di Central Park dah bertukar kuning and merah.. sempat lagi mak photoshoot seround dua haha... tu saja keje kan!

Rania mcm dh nk mewarisi bakat Big.. pandai dia shoot gambar.. sesekali boleh la diharap :D

Tuesday, November 14, 2017

Relax, Refresh, Recharge ~ Central Park


Habisi hujung minggu with Rania and Big ke Central Park... duduk rumah bosan2 Big ajak jln.. plan nk shoot scenery at CP.. tiba2 pula kami jd model haha.. mood si anak ni kalau bgtau awal yg kita akan keluar jln2 je dia okla.. mau je sengih depan camera.. tp kalau ckp nak p shopping hah brg dia dulu kene beli baru boleh beli brg lain haha.. perangai! Skrg Maghrib awal.. 440 pm camtu gelap.. so jln pun tk de la lama2.. keluar around 1.30 pm camtu jam 3.30pm dh balik.. lg pula aku puasa.. kalut le nk balik berbuka pula kan... so jadilah bawa anak hirup udara luar dlm masa yg sama tade la aku mikir makan je haha!

Central Park, NY


An evening with Rania and Big at Central Park :>

Friday, November 3, 2017

Monthly Game - Bowling


As usual acara bowling ni wajib je ada kan.. lepas habis NYDC game haritu kami skrg start semula training utk next year punya tournament.. Muka2 yg sama juga la yg main.. this time organizer plan bagi ada hadiah sikit nk bagi semangat semua org utk main.. Alhamdulillah game aku ok sikit la so dpt la hadiah tu ha.. sama juga dgn big.. suka2 dpt juga hasil...

Lepas bowling gi makan ramai2 ke indonesia restaurant.. ayam penyek memasing ha.. aku makan bakso je.. sejuk2 ni sedap makan sup.. lepas tu kami ke US supermarket (kedai market cino) beli barang2 mentah gitu... beli udang ikan .. kt sini byk barang2 malaysia.. dh nama kedai cinakan.. semua brg2 yg kita nak tu ada je... seronok juga cuci mata kt groceries..

Tuesday, October 24, 2017

My Autumn Collection ~ Kent, Connecticut

Cuti Deepavali last week kami ke Kent, Connecticut.. Snap family photo background autumn leaves.. :)

Cantik sgt state park ni.. tade org la since hari tersebut bukan cuti umum di US.. kami ajelah yg posing bersama langau hutan tah mana dtg.. tk aman nk amik gambar sebenarnya hahahaha!

Again thank u Big for the great photos.. Big as usual tade dlm frame hahahhaha! ada seketul gambar keluarga tu pun jadila pada dia.. boleh cuci tampal dinding lah!

Apple Picking at Warwick

Acara tahunan la kan.. everytime season kene la p.. lg pula tiap kali season mesti ada new comer.. petik sesama la kita.. ini kali ke dua kami sekeluarga bersama kawan2 ke ladang apple.. Alhamdulillah cuaca pd hari tersebut baik.. hujan sekejap pagi lepas tu ok.. petik apple dlm sejam lepas tu picnic then kami ke outlet ke sana ke sini sampai ke mlm haha.. tk larat nk story dh.. share sikit gambar2 yg tk berapa nk bergambar :D

Tuesday, October 17, 2017

Demam


Harini betul2 tk sihat.. sakit dada batuk and flu.. cuaca di NY this year pelik sikit sbb sampai skrg on off sejuk.. last year time ni dh sejuk gedi2.. skrg ni sejuk, esok hangat balik, lusa sejuk ting ting, lusa hangat lit lit.. nah skrg sakit pula jadinya... start batuk2 masa balik dari bersukan last weekend... nk kata beria main idak le sgt.. tp dh nk jadi ek.. thari tadi kene p amik anak kt school since Big ada kerja sikit di UN.. byk part time for him this month Alhamdulillah.. rezeki.. Shoot and video Ustaz Dato Nasha for Buletin Utama esok.. nak jd citer dr UN aku tk pakai jacket ingat tade la nk sejuk2 sgt.. tapi angin nye pula.. terus sakit dada ni ha.. amik Rania naik bus balik ke opes.. sampai opes mula batuk kering jadi balik haih.. badan dh suam2 kuku dah.. mood kelaut la apa lagi... huhuhuhu jgn la sakit time sejuk panas ni.. :(

Wednesday, October 11, 2017

Kindergarten & IKEA


6 September haritu school buka balik.. Alhamdulillah happy betul si anak dpt p school semula.. lama betul cuti katanya haha... dpt jumpa balik kawan2 lama n kawan2 baru.. this sem Rania masih dgn cikgu yg sama Ms. Melissa.. cikgu tu up dari PreK naik ke K pula.. lega jugalah dpt dia.. tade la susah lg nk explain about Rania.. dari segi food... allergic.. semua dia dh tau... pantang mata merah sikit cepat je dia hantar ke bilik nurse... nurse pun allert.. dulu depe kalut kalau apa2 jadi kt Rania... this time dh tk mcmtu... ada sekali haritu mata dia tiba2 merah and berair lepas recess.. teacher hantar ke nurse.. nurse cuci mata n letak ice.. done surut... kadang2 budak ni kan main tah apa2.. habuk ke pgg mata.. cepat la merah.. but they called and inform me apa jd.. sbb tk serius so tk perlu amik.. Alhamdulillah tade lg kes tergempar mcm last semester huhuhu.. moga semuanya baik2 saja buat awak Rania.. mommy n daddy always pray for you..

Anyway kami skrg dh pindah apartment baru.. apartment lama dh habis kontrak... rumah baru ni satu block aje dgn school.. so pepagi tk la kalut dah.. 5 minit lg school nk buka baru kami jln.. still yg awal sampai kekekek... tiap2 pagi hantar dia kt gate.. tunggu depe beratur then babai.. then jln ke opes.. kadang big hantar sekali haha lepas hantar anak hantar wife.. lepas tu dia merayap le mana2.. rumah baru 70% kemas.. tak dpt la nk settle semua cepat2 since budak ni kan alah habuk.. buka kotak2 kang habuk mula dia gatal2.. itupun jadi juga last week gatal kt tangan n kaki.. call Dr terus on balik ubat dia seminggu... Alhamdulillah dah reda gatal2 tu..

View rumah kalini cantik.. Empire State building nah depan mata... tade halangan.. tepi nampak east river... last weekend kami naik water taxi gi jln2 ke ikea.. free hah! lawak juga lepas shopping2 naik boat balik rumah haha satu kelainan yg best.. masa naik boat si anak nk dok atas je. syok kene angin n tgk view... the best ride ever katanya.. mcm2 la awak... lepas ni cuaca baik boleh la naik round2 lagi... asyik dlm town je.. kita tour sungai la pula..

K tu saja repekan kalini.. sambung lagi nnt ya.. Gambar2 di bawah p IKEA last week!

Throwback Eid Adha


Gambar2 masa Hari Raya Haji yang lepas.. Raya hari Jumaat so lepas Jumaat kawan2 dtg lunch kt rumah.. kami masak sikit2 la bg menceriakan suasana hari raya.. then esoknya kami sambung jln2 ke rumah abg khalid pula di roosevelt island...

Wednesday, October 4, 2017

Boston



Esoknya kami check out dari Maine and drive to Boston.. kira arah balik la.. singgah Boston 2 hari satu malam je jalan2 ke Harvard, pusing2 town and makan hehe.. Boston pun cantik.. lebih kurang mcm NY cuma building dia tk le mancakar langit mcm NY sgt.. river dia cantik... Harvard antara University tertua di dunia wajib la juga singgah tgk kan... mana tau satu hari nanti rezeki anak ke.. ewah haih... bila fikir2 balik jauh heh huhuhu..


Gambar2 kami yang tk berapa banyak sbb panas pula pada hari tersebut...


Jalan satu hari di Boston then ptgnya kami gerak balik ke NY.. Alhamdulillah habis cuti musim panas kami ini tahun.. :)