Wednesday, 29 January 2014

Tips Penyusuan Ibu Part Two

Penyimpanan Susu Ibu (Frozen)

Mulanya aku guna pam manual ok cuma letih nk pam sendiri.. lenguh weh.. so dptkan yg letrik.. lekapkan saja di dada, guna sedutan yang paling kecil volume dia then upkan kekuatan sedutan tu sikit demi sikit sampai rasa selesa dan susu pun dh laju.. jgn terus letak volume yg tinggi (sedutan yg kuat) takut nanti terkoyak kulit dekat nipple tu dah satu hal berdarah pula... slow and steady ya.. masa dlm pantang eloknya lepas seminggu dh start buat stok frozen ni.. masa dlm pantang susu sgt banyak sampai bengkak2.. masa tu mmg sedap pam kerap2.. lepas pam terus masuk dlm bag plastik susu (aku suka guna bag susu brand autumz) catatkan nama/tarikh/masa.. masukkan dlm peti ais bahagian bawah dulu.. lepas 2 3 jam then masukkan dekat bahagian beku (atas)..


ok tarikh luput susu ibu ni tgk cara penyimpanan. Simpan di bahagian bawah (peti ais 2 pintu) tahan 5 hari aje..so utk bg tahan lama simpan di bahagian atas tahan 3 bulan.. kalau simpan dlm deep freezer (peti ais kotak mcm letak aiskrim tu) tahan 6 bulan.. aku beli peti ais 3 pintu, so susu yg aku buat mmg aku khaskan utk 3 bulan sahaja.. wpun boleh lebih hingga 4 bulan, normally aku akan tetap make sure anak aku minum susu yg tk lebih dari 3 bulan..

Masa cuti tu kita peratikanlah anak kita ni waktu siang berapa kali dia menyusu.. kene ingat juga, direct feeding baby ni menyusu ikut sedap dia aje.. kejap nak kejap nak.. satu sbb lapar, satu sbb manja nk melekat ajekan.. hehe so aku buat kiraan sendiri, siang dia minum 4 kali.. selang 3 jam.. pagi, lepas mandi, thari, petang.. umur dia masa aku naik kerja is 3 bulan, so aku bg 2-2.5oz sekali minum.. so mr big saya lah handle the susu.. pagi2 sblum gi kerja aku turunkan 4 bag susu beku ke bahagian bawah.. biar dia cair sendiri.. susu yg dh cair hanya tahan 24 jam dan TIDAK boleh dibekukan semula kalau tk guna.. buang! jgn pepandai nk bekukan balik.. TAK BOLEH!

Camne nk bagi baby minum susu beku... agak2 la jam berapa dia minumkan.. rendamkan dlm air paip sekejap.. dh cair betul tuang dlm botol susu then panaskan botol susu tu guna rendaman dlm air panas atau guna warmer yg dijual tu.. normally warmer ni dijual sekali dgn stereliser ... combo gitu.. aku pakai brand bean je.. mudah sbb semua size botol susu boleh masuk kecuali tommy tippie sbb botol dia gemok2 hehe..


Tk perlu panas2 sgt.. agak2 panas suam2 gitu ja.. mcm susu badan kita ajelah panas dia.. tp apa2pun rasa la dulu kt tangan.. kang takut terpanas sgt pula ye dok.. so camtu jela yg mr big buat sepanjang dia jaga anak waktu kami di taiwan dulu.. di pejabat aku mengepam 3 jam sekali.. so sejak keje hingga sekarang ni, bag aku pepagi mmg penuh tangan.. bag pam, bag ice, handbag bagai2 lagikan.. so angkut la semua tu p opes.. pam di pejabat 3 jam sekali.. masuk dlm bag susu, then masuk dlm peti ais kt pejabat tu dulu.. nk balik then aku transfer susu2 tu dlm bag ice.. bag ice ni kene ada pek ice sekali dlm tu.. supaya suhunya kekal.. sampai rumah terus transfer susu2 tu ke dlm peti ais bahagian beku.. so tu la rutin aku setiap hari sehingga kini.. pam dan pam dan pam.. without fail! set dalam kepala kalau sehari dia minum 4 bag.. kene masuk balik 4 bag juga.. kalau 3 bag jadinya masuk balik 3 bag juga.. setiap satu bag skrg aku hanya buat 3 ke 4oz sahaja utk sekali minum.. bergantung kepada perut baby masing2.. weekend aku restlah.. lgpun dh stok up 3 bulan ke depan, jadinya tk yah nk risau pasal susu..


Soalan camne susu aku boleh banyak? Senang.. makan minum makan minum.. tk payah nk diet2 sgt.. makan makanan sihat.. sayur, buah, air kosong dan happy.. no stress2.. positif.. doa.. sepanjang mengepam tu tgkla muka anak tu.. bawa gambar dia gi pejabat.. dan zikir dlm hati.. aku masa ngepam aku tulis nama dia.. Rania.. rania.. then akan buat aku tersenyum.. moga2 cukuplah susu aku untuk anakku harini.. gitu... InsyaAllah susu akan datang..sikit2 lama mcm air paip.. seronok.. Sella cukup syiok citer susu mcm ayo paip kekekekee..


Banyak org jual vitamin, shaklee lah.. apalah.. tu semua ngarut.. seriusly mengarut! kalau mengharap sbb makan bende2 camtu susu akan byk, bila tk makan tade susu.. mmgla tk jadi.. sbb susu ni dari otak.. signal tu di hantar oleh otak ke susu yg anak kita nk susu.. aku cuma amalkan pemakanan sihat which is sayuran hijau.. habatusauda.. sup2.. gitu2 jala.. anak aku pula kulit sensitif so aku pantang seafood.. takat nk rasa sikit2 tu adala juga tp mmg tk jadi rutin dlm masakan lagilah.. tadela petua yang kabom sgt yg aku amalkan.. as i said.. mood juga sgt mempengaruhi.. happy.. tenang.. senyum2 la selalu.. :)

Sambung Part Three nanti ya!

Tuesday, 28 January 2014

Tips Penyusuan Ibu Part One

Ok first of all ini semua adalah apa yg aku praktikkan selama aku menyusukan anak aku dari hari dia lahir hingga kini almost 1 year 8 month.. Alhamdulillah awalnya aku target nk susukan setahun aje.. tp hari demi hari bila aku buat research kebaikan susu ibu.. aku jadi lebih semangat untuk susukan anak selama mana yg dia mahu... sentiasalah berdoa semoga rezeki susu yang diinginkan untuk si anak sentiasa ada dan cukup.. :)

Benda ni nampak rumit tapi sgt mudah bila dh jadi rutin.. masa kita dh tahu yg kita pregnant, masa tu lah kita dh kena study mengenai penyusuan ibu.. supaya di awal kelahiran anak tu kita tk kecewa dengan kata2 org yg susu tadek, anak tk kenyang, so n so.. benda tu aku rasa ramai org ckp.. baik muda baik tua.. terus terang aku tanya mak aku berapa lama aku disusukan.. mak aku ckp seminggu je kot.. haha aku relaks jela.. takpela mak aku tetap bagi aku yg terbaik wpun dia tk susukan aku.. cuma di sini aku nk bgtau, aku tk dpt sokongan pun dari keluarga sendiri melainkan mr big lah.. sbb mak aku.. kakak aku.. diaorg tk bfeed anak masing2.. so for them, susu tepung itu wajib dan sgt memudahkan! naaaa mental aku diganggu di situ...

Masa pregnant bila ada masa terluang aku akan google pasal susu ibu.. bila susu ibu tu terjadi.. berapa byk anak perlukan susu di awal kelahiran.. mcmana nk buat stok susu bila dah start keje.. how to pump.. how to keep... how tu how ni! haha.. semua tu kene tahu awal.. sbb bila nk beranak amat sulit nk cari info, nak2 kalau 1st time jadi ibu.. mana dgn tk cukup tidur, sakit itu ini.. specially kalau kita cuba nk exclusive bfeed our baby iaitu no formula at least 6 bulan.. nak jadi ibu kene rajin!


Dari pembacaan aku, susu akan mula terhasil lepas anak lahir.. hari 1-3 yg akan keluar ialah kolostrum.. cecair emas katanya.. lepas baby asyik nyot nyot nyot maka susu matang akan hadir lepas tu.. perut baby kecik sangat.. sebesar kacang aje.. so dia akan kerap susu dan cpt lapar sbb perut dia kecik.. sbb tu org ckp baby tk cukup susu.. yelah susu ibu cepat hadam maka nya cptla beliau lapar hihi.. aku ingat lagi masa 3 hari awal di hospital.. 2 jam sekali kadang tk sampai pun 2 jam nurse akan call bgtau baby hungry.. tk sesabar aku turun dptkan dia nk susukan.. seronok! sungguh aku tk rasa beban langsung 2 jam sekali jln ke bilik baby utk susukan dia walaupun tgh mlm.. tido mmg ayam2 jekla.. sbb tk sabar nk peluk anak dan susukan dia..


Oh ya aku ingat lagi, lepas bersalin baby di ambil utk dibersihkan.. sejam lepas tu nurse call utk susukan dia.. masuk je bilik menyusu terus nurse ajar camne nk susukan.. dengan sekali lekap aje anak aku terus hisap.. Alhamdulillah mudah! aku sendiri mcm berpenglaman benar dh masa tu.. siap dgn bantal donut aku layan dia nyot2 sampai sejam kot.. hihi pastu hah tk sabar2 nk angkat sendiri dan bawa sendiri baby ke dada...

Lepas 4 hari aku di hospital, rania pula kene kuning sikit.. kene masuk bilik biru2.. takpe jgn panic.. aku tetap akan susukan dia.. sejam lepas susukan anak aku balik bilik pump.. kiri kanan kiri kanan dptla 2 oz.. jadilah tu,hantar kt nurse di bilik lampu2 tu.. aku tk pernah pam susu tu la first time.. aku call zara dekat dublin camne nk buat.. yes dia ajar.. masuk otak save terus.. so aku pam setiap kali lepas susukan dia.. utk rangsangkan pengeluaran susu.. penat betul.. tapi demi anak yg baru aku lahirkan.. semua tolak tepi.. doctor support, nurse support mr big lagilah.. semangat tu lagi kuatlah.. balik rumah pun aku terus pam then mr big gi spital hantar.. hah 2 jam sekali woo aku pam! mmg cukup sgt bekalan dia.. mujurla duduk 2 mlm aje dekat bilik biru2 tu.. bila dh balik rumah haaa direct feed je.. seboleh2 aku tk bg formula.. not even air kosong! nampak tk betapa perlunya kita tahu semua benda tu sblum anak lahir.. kita tk boleh jangka apa akan jadi lepas anak lahir, since aku dh study awal, aku berjaya atasi rasa panic dan penyusuan aku berjaya..

Ok dah balik rumah rutin mcm biasalah... lepas 3 minggu then baru aku fikir pasal nk buat stok beku.. cuti 3 bulan kan.. so setiap hari aku buat 3 kali pam utk stok beku iaitu pagi buta around 2-3 am.. sejurus bangun tido dan thari atau ptg.. sekali pam tk byk pun.. 2oz camtu je.. dari pembacaan aku baby dari 1- 4 bulan minum byk tu je.. 2 0z ke 3 oz camtu je.. tk byk kan.. sbb susu ibu dh penuh dgn nutrisi dan mengenyangkan.. jadinya tk payah nk stress2 bila pam susu dpt sikit.. sbb permulaannya mmg begitu.. kadang tu 1 oz je.. simpannn, tetap berharga tu.. sebulan pertama aku pakai pam manual je.. lepas tu mr big belikan pam letrik madela.. ha kauuu duduk senyap je bende tu pamkan.. laaaaaagi mudah!

Sambung nanti camne nk buat stok susu beku.. :D

Monday, 27 January 2014

baby girl saya


Kami pilih green sempena cuti hujung minggu yang lalu.. lepak makan2 di lake club.. shopping2 sikit di jusco dan alamanda.. beli baju baru.. kasut baru.. also for si kecik nilah.. mothercare ada sale.. huhu lupa dirilah maknye kejap.. ada satu pagi tu kami bawa rania gi wetland tgk burung2 kt situ.. byk gambarnye nanti aku share sama di sini.. berlari gelak sakan dia tgk duck.. Alhamdulillah weekend yg best wpun Rafael Nadal kalah juga dekat Ostrolia smlm..

Friday, 24 January 2014

Panas Hati oi!!!

Aku baru lepas menghamun satu penjual online ni! tk boleh tahan dah la! last month aku beli dress online.. seratus lebih juga la dressnya.. mula2 aku tgk dress tu terus minat.. msg lah penjualnya.. oh dia kata ada sis.. ayat zaman skrg sis dear saja lakan.. so aku ckp aku nk kaler ni.. size ni.. semua cun ok aku terus buat payment.. done! msg dia bgtau dh bayar.. lepas tu dia jawab ok nanti saya cek dgn supplier bila boleh post.. uik baru nk cek? tadi kata ada? oklah fine.. then esoknye dia reply stok tk sampai lagi.. 20 dec nanti (tahun lepas) baru sampai dan akan terus post.. aku rasa lebih kurang 2 minggu lebih jugalah kene tunggu.. since dh bayar oklah.. what to do.. tunggu sajalah...

Ok lepas 26 Dec aku msg mana baju? baru terhegeh2 nk bg aku number tracking yg dia dh post.. pastu tk sampai2 pun? dia kata dh post dah skrg ni ada kt post laju putrajaya sbb tadak org kt rumah.. pelik aku sbb mak aku ada je.. oklah.. aku tiba2 jd malas nk p amik sbb apa surat pun aku tk terima dari posmen.. kan kalau kita tadak rumah dia bagi notis kuningkan.. so rupanyaaa aku salah bg no rumah.. ok my mistake... brg tu balik ke dia.. n aku bayar semula rm7 tuk repost balik kt aku.. phewwww careless!

Yes betul itu salah aku.. so nk marah tk guna.. lepas aku bayar dia rm7 aku pun ingat settle.. harini setelah 5 hari aku tanya dia mana baju? baru dia jawab eh dh post ni number tracking.. post hari senin 20 jan haritu.. aku ckp aku tk dpt apa2pun lagi.. takan post laju 5 hari kot skrg? bayar jadah apa kalau lambat cam ni? pung pang pung pang gaduh dia kata dulu aku yg salah. ungkit pula? aku ckp dulu punya kes mampos p la.. ni skrg aku dh byr suruh pos baru kenapa aku tk terima? salah add lagi ke apa? dia kata bukan tanggungjawab dia lagi dah bila benda tu dh di pos.. harammmmmmm sgt jawapankan?? tak membabi kejap mulut aku kt dia??

Aku cakap aku takan halalkan sekupang pun duit aku kt kau.. semoga kau peroleh rezeki yang halal dan pegi mampos dgn semua kau punya alasan!! but well aku tetap juga call pos malaysia n buat aduan yg barang aku tk diterima... tgkla 6 hari lagi apa pula jawapan pos malaysia pula... haihhhhhhhh

with her duck!


Udah sama mcm duck pula baju tido dia smlm hihi.. seronok sungguh skrg main dgn duck nye. duck! duck! duck! menjerit2 kalau balik rumah mencari duck! ni aku suruh dia sayang ducknye.. dia bantai makan moncong duck tu :P.. kalau mommy amik pelok2 duck dia.. dia rampas baling terus duck tu.. pelok dia je katanya.. haha si anak dh pandai ada perasaan cemburu.. marah.. merajuk... sel2 dlm otaknya sedang berkembang (iklan anmum jap) :D

My anak masih breastfeed.. how i maintain the supply? nanti aku buat tajuk khas tip2 kekalkan susu ibu.. ramai yg tanya apa aku makan.. ada amik apa2 supplement ke... well jawapan aku, positif, happy dan makanlah makanan sihat serta minum air yg banyak.. no shaklee, no vitamin, NO! NO! NO! nanti kita diskass ya!

Happy Friday semua!

Me & MyFrens


Birthday nurul senin haritu tapi dia cuti lak.. so smlm since ada masa terluang kami buat la sambutan kecil kecilan buat our fren nurul.. beli kek je sebiji dekat presint 8.. seronok la surprise2kan kawan2 ni kan.. kujat member dan terharu gitu hihi.. well nurul, happy birthday.. semoga sihat, murah rezeki dan bahagia selalu.. :)

Thursday, 23 January 2014

mahal kedaung!!

Betullah siapa cakap harga barang tk naik.. semua naikkkk!! harga2 makanan dekat foodcourt alamanda tu pun naik limaposen setiap food.. cilakak betul! gi pasar mlm phewwwww dulu makan terubuk hari2 pun tadak hal.. ini seko terubuk sekilo rm50.. masa timbang 900g so rm45.. aku terus ok bang letak baliklah tengsssss... phewww lap peluh!

Terasa sungguh dengan harga barang yang naik segala skrg ni.. kene pandai membeli dan berjimat cermat.. tak leh nk sesuka hati beli ikut nafsu.. bagus jugalah ada kesedaran huhuhu.. yelah sejak ada anak.. segala benda kene fikirkan dia dulu.. dulu jaga diri sendiri je tk makan pun tk apa janji dpt baju kasot baru haha.. skrg ni tiap2 bulan nk beli bende baru kt anak mmg tk dptla mak tukar baju sgtkan :P

Well bebel camnepun bende tu tetap terjadi.. apa yg kita perlu buat skrg is berjimat cermat dan fikir masa depan.. berbelanja secara berhemah katanya.. :) InsyaAllah kita boleh harunginya...

Tuesday, 21 January 2014

bOsan


Kadang2 aku nk ckp mcm ni supaya orang paham apa yg aku rasa dan apa yg aku nak.. kalau tak boleh jadi kawan yang baik ok kau pilih jln kau.. aku pilih jln aku.. sbb aku tk perlukan orang2 yg fake depan aku..

< And remember... satu hari nanti tk mustahil jadi spt quote di atas.. so gudbye!

Monday, 20 January 2014

cuti 3 hari

Best betul cuti 3 hari last week.. tade gi jalan mana, duduk je dlm kawasan putrajaya - kl hehe.. hari jumaat pepagi bawa anak gi playground.. layan slide jongkang jongkit sampai penat then baru balik rumah mandi.. thari me masak while mr big ke masjdi for jumaat prayer... ptg gi jenguk MIL dekat ampang..

Sabtu kami rest aje di rumah main masak2 lagi.. gi alamanda sekejap shopping brg dapur n biarkan anak main sakan2 dekat parkson tu... berlari, manjat ya ampun nk pengsan aku hehe... happy tgk budak aktif drpd kelepet duduk ajekan.. penat pun penatlah.. asalkan semua org gembira.. makan pun dh berubah selera.. tanak bubur dah.. nampak bubur terjuih2 mulut tanak .. haha so skrg makan nasi putih dgn sup.. selalunya aku buatkan dia sup sayur.. letak ikan bilis 3 ekor.. harum dan sedap jugala kot.. 2 kali tambah jugala si anaknye.. tk cukup dgn nasi skrg dia menggila dgn pisang.. sehari 3 4 biji pisang dia telan..

Ahad thari pun aku masak.. petang gi rumah my adik si linda dekat kl.. mr big nk shooting pemandangan kelompo dari setiaparkresidence.. phewww kagum sungguhla hai kondo dekat situ.. view klcc.. private pool.. private lift.. bla n bla segala privacy segala kemewahan ada.. ni aku snap beberapa keping dari iphone..



And this is my adik linda belakang rania n pena her besfren forever... sampai ke mlm melepak kt rumah deme.. ptg tu kami ronda tingkat 33.. main air... budak rania nasib baik le cuaca agak sejuk.. kalau tk mmg aku biar dia mandi terus hihi.. kasi rendam2 air je.. seronok sungguh dia.. nasib baik bawa baju bekal.. mr big dgn dunia dia.. mlm diaorg tapaukan bubur nasi kg baru n lauk.. sedap! 9 lebih baru gerak balik.. alhamdulillah cuti 3 hari sgt seronok.. 2 minggu lagi bercuti ke pulau pula kami 3 beranak.

Wednesday, 15 January 2014

Paip dan Kuda Goyang

Monday haritu saya cuti.. rest di rumah dgn anak.. mak tade dia di rumah my kakak.. so kami berdua sajalah.. daddy kerja.. behave juga si anak.. takut kot kang nakal2 mommy tinggal aaa melalak sorang2 nnt... sambil layan dia main.. sempat juga masak utk dia.. ada sekali dia main air dlm sinki sampai patah paip air tu hehe.. berejam sgt dlm tu.. ha sekali patah tau pun nak keluar :P


Kejadian hari Isnin.

Semalam cuti maulidur rasul.. kami jenjln ke ikea.. daddy belikan rania kuda goyang haha comel! si anak suka sgt naik benda goyang2 tu kalau jumpa di mana2.. so belilah satu buat main kt rumah.. lepas gi ikea singgah rumah my kakak sj nk jenguk mak.. lama juga tk p rumah kakak pun... pttnya my mum lepak rumah my kakak sampai seminggu.. tapi nk ikut balik pula sbb rindukan si rania.. so bawa balik jugalah smlm... hehehe penangan cucu kecik ni hebat jugalah!

Masa di ikea smlm selera dia tiba2 je naik... sblum ni dia mcm tk selera makan.. tgh tumbuh gigi lagi.. dh nk penuh so tau jela bila tumbuh gigi.. meragam sikit.. smlm bg bubur nasi habis.. bagi spageti sup habis.. masa aku tgh makan nasi ayam dia pun nak nak.. hayohhhh suap juga nasi saja kt dia.. dh pandai nakkk nanakkk hehehe ada sekali aku tanya nama dia siapa.. ranieee jawabnye.. mommy masih lagi mama.. mama.. mama... tak lama lagi byk mulut duhhh sure riuhla!

Anyway harini usia rania saya 19 bulan.. cepatnye masa berlalu..

Thursday, 9 January 2014

Tuesday, 7 January 2014

Tengss kawan-kawanku di luar sana

Seronok ada ramai kawan.. tak dapat gi tempat deme dapat souvenir dari deme pun rasa syukur.. syukur sbb kawan2 masih ingat kt kita ni.. masih sayanglah katanyakan... :P sapa2 yg kenal aku wpun awalnye dok mengata aku ni sombong kedaung.. tapi lepas2 tu diaorg akan ckp ko ni mmg sombong kedaung tp ko baikla.. weii aku tk ckp aku baik... kawan2 yg ckp :P hahahah mood tiba2 up diri pula choiii sgt!

Anyway aku nk ucapkan tima kasih dekat kawan2 yg selalu balik bercuti dan belikan aku.. anak aku.. even kadang utk mr big aku mcm2 souvenir.. latest from my BFF zara.. tenggsss for the HRC venice for my Rania.. cantik!! HRC pertama for her from Venice with laf gitu hihihih...

Juga buat intan Ho Chi Minh yg bagi aku telekung 2 pasang haritu masa balik cuti raya haji.. satu utk aku, satu utk mak aku... pakai gi semayang raya mak aku hoo.. punya la suka.. sejuk katanya.. tengss intan.. aku rasa tk pernah mention di blog ni..

Dari qis juga bila dia balik cuti dari poland tk pernah tangan kosong.. awal2 dia balik dulu berhelai2 baju/seluar/bikin sakan dia belikan untuk rania.. semua masih boleh dipakai sampai harini.. even baru2 ni dia balik sempat juga dia hulur angpow dekat si anak.. tengsss juga qis!

Madam hidia yang balik bercuti dari karachi.. bagi saya 2 helai sarung bantal handmade from karachi.. nice sangat.. ;) and kejap lagi nk jumpa my fren back for holiday dari india.. ha yg ni aku tau, kene paksa beli sari jap lagi hahahahahaha

Aha tk lupa buat idzhar budapest yang belikan rania dress rerama dan magnet utk aku hihihhi wpun dia tk baca blog aku.. think soo kekekeke mana tahu nnt dia baca tadela kecik ati :D

Last but not least, tengs to my fren adrina yg selalu kirimkan aku apa2 yg dia rasa aku suka dari kelantan tercinta.. popia ikan yg ko post haritu mmg terbaik! berebut2 makan dgn mr big kekekekeke nnt aku post ko sekotak hadiah buat baby baru yang akan lahir tk lama lagi.. eksited!

Well Tenggsss korang... aku sayang kt korang semua.. semoga murah rezeki dan sentiasa dilimpahi rahmat dan kebahagiaan yang berpanjangan... ameen..

Thursday, 2 January 2014

Its A Brand New Day

Nyum Happy New Year All! Korang gi ke nengok2 bunga api ke bagai? me tak lo.. dok umah je.. mr big pun tk gi memana, just lepak di rumah dgr dentum2 dari tv.. wish each other je hihi..

Hari cuti kami rest lepak di rumah aje.. masak2 sikit.. petang gi jenguk atok n wan Rania dekat rumah SIL.. Rania good mood mau main dgn kezennye.. main dgn atoknye.. suka atok riba2 cucu.. tadela buat drama melalak tanak org.. dh besar dh kenal org gaknye..

Harini masuk office, opes renovate tempat2 kamini.. kira jadi tempat barula.. partition baru.. color baru.. serba baru.. nice tp sempit sikit jadinya.. belasah je la.. kemas2 apa yg patut, amik napas.. baru hadap pc buat keje.. settle isi borang sticker keter.. settle claim2 bos... cuma nk gi bank je jap lagi nk update buku asb.. bonus awal tahun huhu... korang dh update ke? :D pagi td aku dh ronda ke maybank.. ya ampunnn penuh! tk sanggup aku nk join sama terus patah balik ke office.. hehe semua tk sabar nk amik bonus termasuklah saya!