Thursday, 31 October 2013

Monday, 28 October 2013

sehari di kelompo


Last Friday my kakak called.. dia dh 2 mlm di gleneagles hospital.. ya ampun... sakit pula katanya.. tp masa dia call tu dh nk discaj la.. dia sakit dada n ecg tk berapa cun resultnya sbb tu kene tahan.. haihla.. merisaukan sungguh.. so hari sabtu siang tu my mum buat kari ikan n ayam merah utk lunch kt my kakak house.. so ke sana la kami seharian... sempat lagi my kakak belikan rania make up kit siap dgn bag dan ballon utk main2.. hhuhuhu suka sgtla dia.. asyik2 nk tenyeh lipstik kt mulut maknye hahaha haihh dh besar dh anak saya ni.. :) ni gambar dekat rumah my sister.. masa tu dh nk balik.. bag itu diheretnye dulu..

Friday, 25 October 2013

apa dah jadi...

Blog ni tah apa jadi langsung tk boleh update.. loading tk hehabis.. ptg ni baru ok..

Isu semasa.. rompakan dan tembakan mati staff ambank.. :( sooooo sad... aku tgk video tu.. 3 4 kali aku ulang tgk.. sungguhla.. ajal tu kalau nk dtg.. mmg tk disangka.. sedih.. terkejut.. apapun kita kene ingat.. mungkin itu cara ajal dia.. cumanya yelah kesal sgt.. kenapa dia dibuat begitu.. dia hanya seorang wanita .. ko acu aje senapang kau tu pun kami dh mengalah abg guard.. kenapa kau perlu tembak ibu kepada 2 anak itu?? kenapa??? hanya dia yg tahu... semoga manusia kejam itu cepat ditangkap sebelum ada org lain yg mengalami bende yg sama... sungguhla aku sedih sgt.. dh 2 hari juga bende tu asyik bermain dlm benak aku... apalah malang nasib anak2 beliau.. hilang kasih sayang ibu sekelip mata...

Semoga Allah SWT memelihara keluarga tersebut dan mereka dpt melalui saat getir ini dengan tabah dan tenang.. Al Fatihah buat Allahyarhamah Norazita...amin..

Monday, 21 October 2013

Daddy in action


Terlepas pula nk letak gambar ni sekali.. haa tgkla ke gayanye.. happy amat!

PicniC

Last weekend ai batuk kaw2.. benci! so nk buat mende2 pun cam tade mood sgt.. apapun petang2 minggu tetap kami keluar bawa si anak amik angin.. rutin wajib keluarga kami ;)

Saturday kami gi area umai.. jln dlm sengah jam hujan pulak.. so balik ajelah.. Sunday kami lepak dekat fev port kami dekat area school rania.. tempat tu tade org sangat.. so seronok nk lepas anak main2 kt situ.. berlari tgk burung tgk kapal tgk boat.. and yg best sunday tu kami belikan dia basikal buat ronda2 hihi.. maktok dia la ni ckp.. rania hari2 dok belek basikal anak jiran.. tk kedip2 mata .. kesian.. bla bla bla.. okla mak jom kita cari basikal kt cucunye haa..

Ke Presint 14 sana ha membeli basikal.. beli dekat kedai perabot hihihihi.. ada byk juga choice... aku pilih yg green ni sbb ada safety seat.. ada tempat letak kaki.. ada handle belakang utk kita kontrol.. nnt dh pandai kayuh boleh bukak semua tu.. haa oklaa pakai sampai besar... ya Allah ceria sgt mukanya.. berseri2 bila bagi naik basikal tu.. sampai kami semua tk sabar nk outing ptg tu tgk dia ronda2 dgn basikal baru..

Sebab dh plan awal.. maktok buat goreng keledek.. kopi o.. biskut setin.. hahahha picnic sakan pula kami kt situ.. dgn angin sepoi2 bahasa.. mmg best! Before maghrib gerak balik... ni pic rania smlm :)

Thursday, 17 October 2013

Wednesday, 16 October 2013

minggu sedih saya

Bila anak tk sihat, siapa tk sedih.. sejuta perasaan bergolak dlm jiwa.. well dh lama juga my little one tk demam.. last week hari selasa dia start mild fever.. jerlom kepala dgn air asam.. buat garlic sock.. sapu minyak bawang putih di tapak kaki dada belakang sepanjang masa.. Alhamdulillah walaupun demam kalini tk berapa kuat demamnya.. under control.. n mommy hanya apply natural remedy for her... after 3 hari demam tetap terjadi waktu malam.. siang aktif mcm biasa.. naik tangga 2 tingkat rumah tu 3 4 kali ulang pun tade hal.. tp jam 2 3 pagi panas semula.. air tetap di kepala.. tk putus2 aku tuam kepala dia.. tk tido mlm aku berjaga.. wpun penat.. tipula tk penatkan.. tapi aku usaha sebaik mungkin utk tidak amik ringan bila badan dia mula panas.. alhamdulillah wpun panas dia tidur mcm biasa.. aku kerapkan bfeed dan tuam kepala dia.. lepas 2 jam aku akan cek suhu, bila dh turun barulah aku tidur sekejap..

But it happen almost 1 week.. masuk hari ke 5 biasanya jangan tunggu lagilah.. wpun demam tk berat.. jumpa dr.. dr pun ckp demam biasa aje.. tk perlu antibiotik lg.. tunggu lagi 3 hari.. dekat klinik pun ya ampun berlari main bola segala dgn anak2 cina hehe.. siap manjat bagai.. masuk day 6 selera dia dh berkurang.. dh tak mahu makan.. makan buah saja.. itu pun apple je.. time sihat semua buah telan.. so mommy dh mula risau di situ.. dh boleh rasa ringan bila berdukung.. start merengek yg melampau2... lepas 3 hari jumpa dr balik n kami decide utk on antibiotik dgn hati yg sgt berat.. dr pun ckp dia tk suka bg antibiotik tp nampak gaya antibodi anak lambat nk fight demam tu.. so kene on.. tanak melarat lama2.. now rania perlu habiskan antibiotik utk 5 hari.. after 5 hari mommy akan top up balik lactogg kt dia.. lactogg is bacteria baik yang diperlukan oleh tubuh since antibiotik membunuh semua bakteria di dlm badan.. ok mood doctor habis di situ..

Ok on the day buat aqiqah rania nampak dia semakin sihat.. cuma makan tetap tk mahu.. tp masih aktif.. demam dh tade.. ALhamdulillah.. merengek tu tetap.. bertabahlah mommy berdukung setiap saat.. siapapun dia tamau.. dgn daddy pun kejap2 bolehlah.. tp tukar mood baru, nk berjln je kejenye.. nk naik keter pusing2.. daddy la melayan bawa ronda setiap hari... mommy la sedih, semua food yg mommy buat dia tanak makan.. SEMUA! haa 4 hari dh kot tk telan bubur.. asyik makan nasi putih kosong.. tu pun sikit2 aje...

Smlm lepas raya dgn my family di kementah kami balik raub pula.. balik hari aje.. dekat raub pun dia tanak makan.. puas mommy paksa lagi menangis ada lah dia.. remuk rendam hatini bila anak tanak makan.. ada ke zat dlm badan dia nnt.. kuat ke dia nk main nnt.. haiihhh :( cuma menyusu tu kerap la.. so lega di situ.. at least tak dehydrate wpun tk makan...

Harini hantar taska nangis jap.. citer2 ngan cekgu pasal rania tanak makan semua.. mcm2 le aku pesan.. yelah risau tinggalkan anak kalau tk makan.. thari tadi aku call cekgu dia.. ALhamdulillah habis bubur yg aku bekalkan pagi tadi.. ok mommy terus menangis drama.. ya ampun aku rasa nk ajak cekgu dok dgn aku seminggu kasi rania gemok balik.. terima kasih Ya Allah.. terima kasih kerana mendengar doa ibu ini... huhuhuhuhu rasa nak balik pelok cekgu yg jaga rania sejak baby ni.. wpun rania dh tukar class dia tetap sudi tengokkan rania ... terima kasih athirah... terus baik lesu di badan...

aqiqah - 16 month rania


Aidiladha tahun ni kami buat aqiqah untuk rania.. buat dekat kementah@my sister house.. asalnya nk buat kt kampung daddy tapi susah nk dpt kambing sekarang plus tade org nk tolong carikan.. so kami buat di kl sajalah.. lgpun abg ipar aku ada contact n kebetulan dia pun ada buat qurban.. maka nya on 14 oct lepas asar kambing aqiqah rania selamat disembelih.. then geng surau kem kementah masak beramai2 n jamu org yang berpuasa pada hari tersebut di surau.. kenduri kecil kecilan gitu.. Alhamdulillah semua berjalan lancar...

Monday, 7 October 2013

hujung minggu yang relakssss

Sabtu.. pagi kami ke mamaks breakfast.. bawa oat rania sekali so dia mamam di sana.. roti telur for mommy as usual with nestarik.. cuaca best pula masa tu.. lepas mamam2 kami ke pasar basah presint 8.. aku beli siakap sekor.. harini mood nk masak tiba.. so siakap 3 rasalah kami di hari tersebut.. aku prepare bahan2 then mr big jadi chef haha.. dia yg masak hias segala ikan tersebut.. so menu simple sajala.. nasi putih with siakap 3 rasa.. tp lumayan juga rasanya..


Ahad pun kami di rumah saja.. tgk f1 ptg sampai habis... lunch aku masak sup sayur with ikan goreng.. mak buat sambal belacan huhu terbaik! oh kami gi alamanda jap beli stok buah utk rania.. betik.. kiwi.. apple.. tu semua food dia waktu ptg.. suap betik laju sungguh makan.. aku je tk lepas2 lagi nk telan betik haha.. petang mr big buat pancake a.k.a lempeng gitu.. cicah dgn madu dan stroberi jam hihihihi sodap! mlm layan us masterchef.. rania tidur awal.. skrg jam 9 dh lelap.. dpt la tgk tv jap sblum dia jaga utk supper.. ;) tu jela citer weekend kami minggu ini..

Wednesday, 2 October 2013

mommy down

Start monday lagi Rania merengek lebih waktu malam.. tido tapi nk atas badan maknye.. nk atas lengan maknye.. tanak langsung tido sebelah ke apa.. nk melekat aje.. so camnela aku nk nyenyak kan.. takut kang bila tk sedar mcm2 boleh jadi.. so aku tido2 ayam aje.. bila dia dh nyenyak aku turunkan ke bawah.. jagaa balik.. haihhh sampai ke pagi buta camtu.. stress.. serius.. berat kepala aku monday tu.. tapi aku tetap gi keje.. mlmnye aku kene attack sakit sebelah kepala.. tgk silau lampu lagilah sakit.. mlm tu rania camtu juga.. tanak tidur sendiri.. nk juga melekat.. ada juga sekali 2 dia nak tidur dgn daddy.. tp sekejap aje..

So smlm aku mc.. berat sgt kepala.. berpinar loya merah muka aku.. tgk matahari dekat tingkap lg buat mata aku kabur.. so aku tidur seharian.. thari bangun makan nasi.. minum.. mandi solat then segar la sekejap.. aku menghadap computer hantar duit ke jiran kt perlis sbb tolong bersihkan rumah mak.. then top up phone.. sekejap aje then kepala aku berat balik.. dumm masuk tidur semula.. tp tidur2 ayam.. mcm dh telebih tidur .. berselirat lagi kepalanye.. dh petang aku gagah juga gi amik rania di taska.. kira mcm dh ok sikitla.. smlm ok.. tp tgh malam rania again nk tidur atas badan.. kenapala anak aku ni ek.. manja ke apa ke.. sian dia.. langsung tanak di letak kt bawah...so aku bertabah jugalah bg dia tidur atas badan dalam masa yg sama migrain attack baliklah sbb aku tk dpt tidur lagi.. what to do.. aku nangis.. itu ajelah yg boleh bg aku release sikit.. lengan aku mcm tergeliat.. tp boleh ckp ajela.. tadak sapa boleh tolong.. angkat letak angkat letak si anak.. dugaan hehe

Pagini aku di pejabat.. bersenda gurau dgn kawan2.. sakit tetap sakit tapi aku cuba lupakan.. maybe rania dlm proses membesar so peel bertukar2.. aku terima sajalah.. peel anak kita tk boleh tahu.. ada ketika dia baik2 saja.. ada ketika menduga tu terima sajalah.. harap2 migrain aku tk melarat dan memudaratkan.. n maybe dh masanya aku kene pakai spek.. kabur benar pandangan skrg...