Thursday, 29 August 2013

kasih ibu... ok rindu anak pls..


Kadang2 aku marah bila dia merengek lebih2.. mungkin dia rindu... kadang2 aku mengamok bila dia hantuk kepala kt muka or dada aku.. ye aku tahu dia rindu... dalam marah2 aku.. itu cuma lepasan perasaan.. hanya tuhan yang tahu kasihnya seorang ibu... tak tahula siapa snap photo burung ni.. gambar ni berjaya menyentuh ke dalam hati aku.. paling dalam.. mommy rindu Rania..

Monday, 26 August 2013

Yogurt Buah Buahan

My sweetie pie last weekend mommy kasi test menu baru.. yogurt dari farm fresh! yeay 3 hari dah makan so far so goooooddddd... laju dia makan and Alhamdulillahh belum ada tanda alahan... aku masih apply 4 day rules for her.. budak ni dah la sensitive sikit kulitnya.. so apa2pun semua kene hati2 dan teliti.. kesian food dia lebih kurang sama je hari2.. wpun main tukar bahan je.. tp mcm sama.. so aku merajinkan diri google resepi2 baru.. byk dh boleh bagi tapi aku tk sampai hati nk sumbat anak dengan nasi beriani rendang segala.. musim raya ni aku jumpa ramaiiii sgt ibu2 yg suap anak mereka dgn beriani dan mcm2... anak suka katanya.. oklah hak masing2.. mmglah anak aku kecik.. badan tk bagak2 mcm anak depe.. takpe selagi tk 2 tahun.. berinai or rendang or apa juga minyak2..is a BIG NO for my baby..


Ha ni brand yg sangat direkemen utk bg kt anak.. ada probiotik (kultur hidup) which is very good for baby.. beli yg natural/plain.. yang perasa2 tu semua ada gula.. so sekali lagi BIG NO for my rania.. jadinye utk sedapkan yogurt ni mari kita buat sesuatu yg menarik dan berkhasiat.. mommy campurkan yogurt with kiwi, yogurt with banana, kiwi+banana, kiwi+puree apple, puree pear+banana.. pusing2 la camne pun semua InsyaAllah sedap!! so far rania bukan pemilih budaknya, suap semua telan.. bende baru kerut juga muka dia.. tp second time suap dh laju.. woh moomy suka! ni contoh yogurt rania ... google je gambar.. nk snap tk sempat sbb anak tk sabar nk makan dah..


Pagini for breakfast, mommy sediakan yogurt oat.. dh seminggu rania mcm tk suka makan oat dh pepagi.. makan sesudu dua pastu dia kemam2 je.. nk telan sikit punya lama menunggu.. jadinya pagini mommy buatlah camni plak.. Alhamdulillah semangkuk habis.. nnt esok2 mommy letak buah sama ye.. biar kaler meriah food rania ni.. ok mommies cubalah utk anak korang.. sure senyum meleret nanti.. apapun apply 4 day rules ya.. takut anak alah.. yogurt ni sah2 la susu lembu.. selawat sikitlah InsyaAllah tk ada apa2... ;)

Wednesday, 21 August 2013

Kesukaan baru dia


Kandungan buah kiwi

•vitamin C - mempunyai dua kali ganda vitamin C berbanding buah oren. Kandungan yang hanya perlu diambil dua biji buah kiwi setiap hari untuk mendapatkan kadar yang disarankan.

•Vitamin E - jarang sekali terdapat dalam makanan rendah lemak semula jadi. Lebih-lebih lagi buah boleh menjadi sumber vitamin E (dikenali sebagai vitamin yang kaya dengan kebaikan untuk kesihatan jantung dan antioksidan)

•Asid Folik - sumber semula jadi diperlukan bagi menghalang kecacatan neutral di kalangan bayi (manusia memerlukan asid folik sebelum dan ketika hamil) untuk perkembangan otak dan kognitif di kalangan kanak-kanak dan menghalang penyakit kardiovaskular. Setiap orang memerlukan zat itu dalam kadar yang mencukupi. Asid folik penting sehinggakan ada negara yang mempertimbangkan untuk menambahkan asid folik ke dalam tepung gandum untuk memastikan masyarakatnya memperoleh asid folik mencukupi.

•Potasium - mempunyai tahap yang hampir sama dengan pisang. Buah kiwi sumber potasium rendah garam berpotensi memberi manfaat dalam penjagaan tekanan darah dan kesihatan jantung.

•Lutein karotenoid - bukan saja mempunyai kandungan Lutein karotenoid tertinggi di kalangan buah-buahan, tetapi buah kiwi dibuktikan jauh lebih baik dari sayuran dari segi bio. Ia boleh membantu masalah penglihatan yang berkait dengan usia tua.

•Antioksidan (contohnya polifenol, karotenoid) - berfaedah termasuk enzim unik lain. Memakan buah kiwi setiap hari adalah cara mudah untuk mendapatkan keperluan antioksidan seharian bagi melawan kerosakan yang disebabkan olah radikal bebas dan tekanan oksidatif.

•Serat - Buah kiwi sesuai dimakan untuk mengurangkan rasa kembung dan tersumbat. Diiktiraf sebagai pembantu kepada sistem pencernaan semula jadi

Suka si kecil ni bila aku bg dia makan kiwi.. test dgn oat pun makan, makan gitu je pun makan.. so skrg menu ptg dia makan buah kiwi campur dgn puree pear/apple.. sedap sangat kot hehe.. sebiji sehari habis!

Tuesday, 20 August 2013

My Bad Experience Haihhhhhhh

Yesterday aku dh buat satu kesilapan sgt besar dlm hidup.. kelalaian sebagai seorang ibu!

Kisahnya.. ramai dh tau aku dh letak picture dekat insta n fb.. gambar tingkap keter aku yg dah dipecahkan utk selamatkan my rania.. camni.. smlm cam biasa rutin aku balik keje gi amik anak di taska.. lebih kurang jam 5.30pm camtu aku park cantik depan hall kementerian tu.. dukung rania bawa masuk keter, hujan renyai2.. letak je rania dlm carseat, buckle dia cun2 then kunci keter yg aku pgg jatuh kt kaki dia.. masa tu byk nau aku pgg.. bag la bekal la.. so bila kunci tu jatuh aku biarkan jela.. kang aku nk masuk juga pun.. yesss itulah kesilapan yg aku dh buat! bende kecik je.. biarkan kunci keter tu jatuh ke tangan si anak yg belum tahu apa2.

Lepas dh siap letak anak elok semua, tutup pintu, buka pintu belakang pula letak barang2 yang lain.. cun, tutup pintu aku gerak ke tempat driver.. lg sikit nk sampai aku dgr butang LOCK! heh! alamak!!! Rania dh tekan butang lock dekat kunci keter tu.. Ya Allah camne ni.. aku lari ke pintu dia jerit2 rania tekan butang bawah tu nakkk (butang unlock) budak tu paham ke sgt?? dia sengih lagi ada.. dia tekan2 lagi butang lock tu.. butang tu je kt jari dia.. tk reti nk gerak jari ke bawah dh.. alahaiii anakkkk .. ok panic la aku ni kan.. ke depan ke belakang aku berlari dgn harapan rania tertekan butang unlock tu.. tapi tadenye... 5 minit berlalu, aku masih mencuba acah2 suruh dia tekan butang tu lagi.. last aku dh tk bley tahan, muka pun dh mmg cam hape kot.. dtgla abg2 drebar kt situ tanya naper kak? so aku citerla.. diaorg semua dok fikir la camne nk buka ni.. mmg tk lepas kata sorang abg drebar tu.. crv ni kak.. mmg tk boleh nk korek2.. kene pecah je tingkap ni kak! aku tade fikir panjang ye ye pecahkan je takpe.. sempat juga aku pinjam phone suami si malina yg kebetulan ada di tempat kejadian dok tunggu isterinya nk balik.. aku call mr big.. u keter terlock u!! anak kt dlm haa!!! mcm org gila juga kot aku call dia.. dia cool habis.. ok ok anak ok? camne terlock.. lohh jawapan yg aku tkleh repeat sbb mengejar masa ni.. lagi lama anak tu lagi panas nnt lain pula jadinya...

Mr big pun ok pecahkan je.. jgn panic.. set!! terus ckp kt abg drebar tu ok bang pecahkan je.. so abg tu slow motion p amik spanar beso kt keter dia.. aku dok tepi tingkap anak panggil2 dia.. takut kene serpihan cermin kt mukanye.. abg2 tu pun pandai buat keje.. mmg diorg hati2 gak takut serpihan tu kene kt anak.. 2 3 kali ketuk ok dpt buka.. nasib juga tinted so kaca tk berderai ke bawah.. jadi lubang je.. bila dh pecah tingkap tu baru si anak melalak.. terkejut gaknye.. aku pun terus masuk peluk dia.. cek muka dia takut ada kaca ke apa.. phewww berpeluh dia! ckp terima kasih kt penyelamat dan penonton yang ada.. terus cau balik.. slow2 aku drive takut kaca terbang.. sampai rumah dgn selamatnye...

Mr big pun sampai rumah cpt gile smlm.. risau dgr aku histeria huhuhu.. anyway syukur dia tk marah pun si isteri ni ha.. buka je pintu terus dia bg big hug.. yelah bukan aku sengaja nk biarkan kejadian ni berlaku.. so masing2 belajar dari kesilapan yg terjadi.. lega.. mujur jugalah kawan dia cepat carikan tempat nk buat tingkap since nk buat dekat honda dh tade stok katanye.. tulah haaa kejadian smlm yg sangat2 tidak patut berlaku.. benda yg sangat kecil jadi besar bila kita amik mudah bende2 yg remeh sgt... :(

Monday, 19 August 2013

ketupat palas berbalas!!


Ha ni nk citer petang raya punya kerja.. buat ketupat palas! hoihhhh suka betul aku dgn ketupat ni.. baper tahun kot tk makan ketupat ni.. nasi impit tu senang keje je kan.. i mean beli segera nona pun so kay dah... tp ketupat palas kalau tk dpt yg ori buat dgn daun mmg bukan ketupat la.. nasib baik leee akak aku sempat menuntut buat ketupas palas ni.. mak aku awal2 bgtau dia tk reti.. dia tau buat pulut je.. so akak aku dtg rumah bawa daun palas buat reramai.. yg tk bestnya aku kene jadi tukang buka daun uwaaaaaaaaaaaa leceh ya ampun!! dgn hamanyee habuk2nye.. pehhh ingat tadela gitu2.. cisssss yelah dh aku tk reti anyam, so keje aku buka daun la ngeh ngeh ngeh... tu pun jadi bahan mak n akak aku.. tk pandai buka.. tk pandai anyam tk cantik tk lawa loooo camne nk lawa tah?? tepaksa mak aku buat balik kekekekke

Siap buka daun akak aku punya keje is menganyamlah.. masukkan pulut dlm tu.. aku nengok.. try 4 juta kali tk jadi.. dok jadi ketupat betina.. NO! No! NO! tk diterima.. kene buat ketupat jantan.. lahabau sungguh!!! puas aku tgk akak aku belit belit.. slow2 dia ajak sampai aku rasa nk campak je ketupat tu.. yesss thats me.. tk penyabar! mr big tgk dari jauh ckp ni kalau i follow sekali dh jadi ni.. tapi sbb i byk keje lain katanya!! nyampass juga!

Pastu aku try main daun kecik.. rasanya mcm jadi 2 ketul kot ngeh ngeh ngeh.. tu pun akak aku pulas tangan.. heh aku rasa tahun depan pandai kot ni :D yee tu la kisah kami di petang sblum raya.. best.. aku kemas rumah bersih2.. susun kuih.. kukus ketupat.. yes.. inilah raya.. inilah raya yg dh lama aku rindu.. paling best sbb sambut kt rumah sendiri.. peel aku.. aku lebih puas kalau duduk rumah sendiri.. dan tahun ni, aku jadi host.. pagi2 raya akak aku sekeluarga dtg.. sembahyang di masjid besi semuanya.. aku je tak sbb jaga si kecik mangkit lena lambat.. lepas sembahyang balik umah makan2 dan camwhore hehe.. ok nnt sambung lagi..

cuti raya habis!

Haihhss cuti habis ye kakak kate! habis! keje semula haha.. nyampassss :P.. pagini bangun awal la mak tadek haha.. mak balik perlis jap smlm naik flight.. dia nk reraya ngan kengkawan dia plak.. so me kene amik balik tugas mangkit awal prepare semua utk anak ke sekolah.. masak bubur. prepare buah.. pam susu.. bla bla bla.. kul 8 mandi.. siapkan anak.. siap bfast utk mr big.. rutin harian pun bermula semula... rania cam biasa nyon sikitla p taska monday2 ni kan.. since dh dok ngan mommy dekat 2 minggu.. makan tido makan tido dgn mommy jek.. so melalak kejap la tadi.. tp tk lama pun.. cekgu feveret dia ada...

Citer raya aku tk update le pula.. masuk gambar raya day 1 je.. nantilah free2 ai karang.. selalu kalau kt umah mmg tk sempatpun aku nk citer apa2 sgt.. asal nk menaip si kecik dh sampai kt kaki.. camno nk duduk depan pc lelamakan.. hihihi nikmat cuti tau.. bulat pp anak aku keje makan je... haihhhh rasa mcm nk cuti je lagi huhhuuuhu

Okla cek dulu apa yg patut.. Anyway ni latest my little Rania.. 14 bulan dah.. dh mcm amoi taiwan huhuhu

Friday, 16 August 2013

Salam Aidilfitri dari Saya Sekeluarga


Alhamdulillah tahun 2013 saya beraya bersama keluarga saya di tanah air.. after 5 years... after soooo many things happen in my life... dan yang pastinya tahun ni sgt sweet bilamana anak kecil saya dh boleh pakai baju kurung jln sana sini... ;) dpt duit raya dari sanak sedara.. makan ketupat lemang di pagi raya.. ada mak.. ada kakak.. ada anak2 sedara... mmg best! Terima kasih ya Allah, kurniakan saya kebahagiaan ini...

Monday, 5 August 2013

shopping raya vol 2!

Last weekend seperti yang diplan kami bertiga ke OU cari kasut for my little one.. berkenan dgn kasut yg my fren mida belikan utk anak comelnya iman.. gi ou old wing jumpalah kedai kasotnyee.. stride rite.. phewww mmg byk choice.. mmg khas utk perkembangan anak kecil yang baru boleh jalan.. ada dari step 1.. step 2.. 3 4 ke atas segalala.. good utk pertumbuhan tulang dan bla bla2 aku tak reti nk citer google la cari info haha :P


For Rania aku belikan step 2 terus.. size 4 ha kakinye.. dia pun dh laju jlnnye.. mmg comfy habis.. kalini aku beli yg mcm sport shoes cover habis.. takut tersangkut ibu jari.. kan kita kecik2 selalu berdarah ibu jari kalau pakai kasut terjulur ke luar.. so mommy learn the lesson from my own experience.. the price ok agak mahal utk kasut sekecik itu.. but takpela ada rezeki lebih sikit di bulan mulia.. invest utk anak je pun.. lepas tu sempat singgah few kedai baju.. kira that area mmg utk anak2 jela.. beli shirt 3 helai.. and seketul shaun the sheep yg sgt aku suka haha!

Then merayap jap area kami.. mommy beli kemeja dekat polo sehelai.. daddy tk jumpa apa2.. as usual mr big ni jrg nau shoppingnye.. kalau jumpa terus amik je dia tu.. so mommy ngan anak jela yg bershoppingnye :D

kesayangan


Mommy tocang2kan rambut dia.. gini jadi rupenya.. udah mcm taiwanese hahahahaha gi jusco habis semua mak cina dok tegur dia.. siap dpt naik keter gerak2 tu free gara2 anak cina tu takut.. so mak budak tu soh rania je duduk.. wahh layan la amoi ni main keter gerak2 kekekekeke

Thursday, 1 August 2013

salam raya dari bos


Kelaut tau bebudak ni kalau guna dslr!! tapi takan aku pula nk amik kan?? harusla mak tade dlm gambar nnt.. blur pun blurlahhhh hahahahha tunggu gambar berdua dgn big bos dari member.. yg bestnya aku tgh solat memasing pakat cari bos nk jumpa salam raya.. terkocoh2 berlari ke bilik bos nk salam raya dgn secalit lepstik pun tk sempat nk tonyoh.. dgn shawl satu badan pasal sejuk membunuh harini.. hahahhahaha sakit hati!! raya nanti harus repeat amik gambar dgn big bos tau!! stress gambar tk cun!

Rezeki Ramadhan di Tanah Air

Semalam berbuka puasa di office lagi sekali.. haritu sesama kami di pejabat sahaja.. smlm dengan semua officer, duta asing kawan2 fm press dan ramai lagi lah.. makan best dari dsaji.. nasi beriani gitu.. as usual ada teh tarik terbaik.. suka! isi perut ala kadar dulu then solat maghrib.. meriah kami naik ke pejabat berebut nk solat hehe.. laju masing2.. dok terbayang beriani gamaknyekan.. termasukla aku haha.. dh siap2 kami turun semula ke dewan makan.. decoration dewan makan cantik sangat.. dgn lampu liplap warna biru.. sedap mata memandang..


Sambil makan bergambar sana sini haha.. biasalah fomfuankan.. lgpun dh lama tk rasa suasana mcmni.. fun2 dgn kawan2.. makan besar.. pakai baju kurung.. rasa cam lawa je :P yelah 5 tahun kt taiwan mana nk rasa nikmat camni...


Lepas makan fm beredar naik ke pejabat.. maka nya kami semua pun naik la juga.. stand by cam biasa.. press pun melambak dtg interview.. so kami kene bekerjalah juga.. sambil lepak biasalah sembang2 habiskan masa..gelak2 dgn luke yg mmg suka sgt buat kelakar.. tapi aku la batuk tk baik2 lagi.. elok borak2 terbatuk sampai termuntah.. haihhh tekak bilala kau nk baik! sekali sakit makan bulan nk baik..

Camwhore dgn esdila.. hihihhihi me with my new scarf ... sakura2 gitu.. ;)