Wednesday, 29 May 2013

Chicken Porridge


Gambar cilok google

Lulus! dah 2 minggu aku bagi Rania test makan ayam.. Alhamdulillah tiada alahan so far.. hopefully ok terusla.. menu simple yang aku buat.. beras perang direbus sampai lembik... then aku rebus isi ayam, carrot, potato, batang saderi with seketul bawang putih ketuk.. bau mmg menyelerakan tapi rasa tadela best sbb tade garam hahahaha tapi untuk babykan harus no salt no sugar selama yg boleh.. dh siap masak semua blend sekali kasi halus sikit.. tk halus sgt sbb rania dh 11 bulan.. bawang putih aku buang siap2 la.. kang apa pula rasakan.. suap rania laju dia makan.. dah campur semua tu mmg sedap jugala.. happy baby, happy mommy ;) Ingat weekend depan ni nk try bagi dia makan ikan plak... nyum!

Tuesday, 28 May 2013

Me n My Love lah!


Us bila kenduri kendara


Ginilah kalau keluarga belah Mr Big bertemu.. terutama sekali time majlis kenduri kendara gini...mmg meriah!

Jiran sepakat membawa berkat.. jiran bergaduh?

Haaaaaaa ai ada citer! Drama swasta kt rumah aku 2 hari sudah.. kisahnye di petang ahad.. lepas sedap2 dok berehat balik dari kenduri.. dok bg anak tido... tiba2 aku dgr suara org menjerit.. heh sapa buka tv gile kuat ni? meraung melalak2 dah kenapa?? then aku terfikir takan la bunyi tv kuat gitu? aku ke depan buka pintu.. mak oiii ada org gaduh.. wah siapa siapa??? hahahha harusla bz body gila kan! lama seh tk tgk org gaduh.. boleh tak rasa mcm wow! :D

Dari dialog mak bedah pasang tinge... "kau jgn berani tegur2 anak aku lagi! kau siapa nk tegur2 anak aku! apa hak kau amik tahu hal rumahtangga aku! kalau ko gatal sgt nk berbini 2 kau kawin!! ko jangan sebok hal rumah aku! ok di repeat almost 1 hour tanpa berhenti!! haaa apa sudah jadi???? aku panggil mak aku join sekali.. mak aku ni bukan dengar sgt.. tp bila dh dok depan pintu baru dia dengar pastu wahhh apahal apahal! hahahahaha bedah sgt perangai anak beranak! tp aku nampak jiran depan umah.. tepi umah semua dok depan pintu tgk show.. jiran tepi umah aku gaduh ngan jiran tepi umah dia.. jiran tepi hat menggila naik hantu tu dh tade suami.. pertengahan dh umurnya.. gaduh ngan jiran sebelah umah aku yg selama ni aku kenal baik dan lembut orgnye... so aku agak2 la.. maybe jiran sebelah ni tegur anak2 dia buat apa tk tahula.. tp anak2 acik jerit ni mmg 'nakal' sikitla.. selalu gak kene tegur ngan mak aku sebab suka main buaian kt umah aku cam umah dia je dibuatnya.. mak aku ckp nasib masa mak tegur budak2 tu mak dia tk mai maki aku cam ni.. kalau tak masuk spital mak pecah tinge kene maki sejam hahahahahhaha

Ok mak bedah bedua ni berani telebih. kami buka pintu dan keluar.. oiii ayam sabung tu tgh berdiri betul2 depan umah jiran aku.. ha kau disambungnya lagi.. slow kami patah balik masuk umah.. pastu gelak hahahaha mencari nahas apa aku ngan mak aku ni kan! bertabah betul jiran yg kene maki tu.. diam tk melawan.. agaknye kalau lawan ada yg kene parang kot.. pehhh dasat sungguh!

Dh masuk senja baru stop.. tu pun dia start keter angkut anak beranak dia p mana tk tahula.. aman kejap.. pagi smlm jiran aku tu basuh baju pun tak.. kata mak aku.. eh mak aku pun membedah sungguh! sblm ni mak aku rajin borak ngan bibik acik garang tu.. dh jadi kes gini mak aku tk berani dh nk borak.. hahahahah hilang satu geng dia.. ampeh! then ptg smlm aku balik keje.. mak aku as usual bawa rania jln2 sementara aku nk mandi.. tgh mandi aku dgr suara lagu gile kuat.. assume mak aku pasang tv kot.. tp apahal mak aku pasang kuat sgt? aku turun tgk.. oi tak.. itu jiran jerit sudah naik antu semula! dia balik keje, buka ke empat2 pintu keter sambil pasang lagu habis volume.. satu kawasan boleh dgrlah.. looo di ajak bergaduh semula ke.. terus kami masuk rumah tutup pintu kunci.. udah2la tgk org gaduh.. adoilaaaa dh kene rasuk hantu apa acik tu ye? kesian.. memalukan diri sendiri... haih....

As long tk libatkan semua org lantak le korang.. jgn sok anak2 kau ganggu kawasan umah aku.. ganggu anak aku.. ganggu brg2 aku... sudah.... anak2 ni pun satu hal la.. mak pun satu hal la... dh tk boleh berbincang elok2 ke...

Monday, 27 May 2013

makan kenduri yo!

Last weekend kami attend kenduri kawin our cousin cuki at perdana felda.. sabtu kami lepak kt rumah pengantin dulu tgk org buat bunga telur.. aku mana le sempat nk buat apapun since budak kenit ni mana nk org.. asal org amik melalak.. ha sudahnye dok jela atas aku.. yg syoknye byk food hihihihi

Sunday gi kenduri.. awal juga bersiap... eksited aku nk makan kenduri... rania behave sbb tempat sejuk.. dptla mommy makan dgn aman damai... layan bergambar as usual dgn kezen2.. tema kami haritu pink, so meriah la berpink2 semuanya.. mmg comel lak rasa ramai2 masa bergambar.. 2 kali aku repeat makan nasi beriani.. thari sekali.. ptg sekali sblum balik haha lepas gian sungguh!


Masa sampai tempat kenduri aku terus je ke tempat makan.. mr big layan borak dgn aizat.. lepak sorang2 je mamat tu haha nampak sgt tanak overshadow pengantin masa kenduri.. tempat kami duduk pun agak jauh dari org.. sambil makan aizat layan main dgn rania.. budak tu ok pula dgn aizatnye.. main phone.. amik2 gambar idok pula dia menggeletis menangis.. mommy layan makan sorang2.. huh! terbaik!

Lepas dh siap makan.. mr big dgn tugas tk rasminya ngambik gambo family dan gadis2 gila lensa.. nnt i upload kt fb.. meriah gilos kami semuanya .. best betul gi kenduri... lepas ni ada lagi kenduri wohh harus mak cari baju saja :D

Wednesday, 22 May 2013

tawar..

1000 kali kau tolong orang.. belum tentu satu pun orang akan tolong kau balik... what to do.. sabar sajalah... dh itu mmg kelemahan kau kak kate.. senyum jela...

mood boringggg... cptla habis waktu kerja.. saya rindu anak saya.. suami saya.. ibu saya... saya mau makan utk lupakan rasa hati yg tk best ni... thankss pada yg selalu susahkan aku.. thanks!!!

3 tahun sudah


When I first met you all those years ago, I fell in love so fast, I knew right then, You were the one and only one for me; I'd never have to look for love again.

Each anniversary finds us happier; You are my light--my moon, my star, my sun. You show me what real love is all about, You fill my life with pleasure, joy and fun.

As time goes by, our love grows stronger still. You're the most amazing man I ever knew. I prize our anniversaries because Each year I fall in love again with you.

Monday, 20 May 2013

hadiah dari wa linda


last weekend as usual my sister akan dtg umah main with rania n jenguk mak.. my mom kan duduk dgn i.. so every weekend anak cucu wajiblah dtg bertandang.. selalu tk lepak lama.. sbb akak aku suka dtg amik mak aku kuar jln2... last saturday akak aku ajak p alamanda saja dia nk cari brg dia.. kebetulan masa tu rania dh breakfast.. dh mandi.. mood baik.. so dia ajak aku angkut rania p alamanda.. fikir2 ok kot ... so kuarla kami berlima termasuk anak sedara aku 2 org... kt alamanda mmg mood dia baikla.. si adam mendokong.. mommy huha sana huha sini tgk brg kt parkson kekekeke.. so sbbkan rania behave.. dptla hadiah ni dari wa lindanyeee.. mommyla suka! tk payah dh aku beli hahahahaha

Lepas beli toy dan brg2 sikit kt parkson.. kami berehat di old town minum2 segarkan badan.. half an hour pastu balik.. yey berjaya keluar tanpa daddy.. bukan senang aku nk kuar bawa anak tanpa daddynye weh! sbb aku tk berani.. rania suka buat peel pelik2 nnt aku tk terkawal ha mau melalak sorang2.. balik rumah daddy terus pasangkan toy barunye.. eksited budak tu main segala bende kt situ.. dia belum boleh jln lagi.. baru nk step sikit2 tu pun gayat2 lagi.. so dgn ada bende ni dia rajin la eksesais sikit2 haha.. 2 3 hari ni mangkit lena nampak toy ni terus sengih :D

mommy n u


Bila weekend tah kami joging bertiga dekat area umai cafe... dekat roket putrajaya tu.. nice area..

<

Ni percubaan nak rasa roti nan yg mommy tgh makan.. walhal suka je dia.. :P haha

Thursday, 16 May 2013

selamat hari cekgu ye cekgu2


Ucapan untuk semua para guru yang dedikasi.. ;) i tade cekgu feveret sbb tk suka p sekolah.. sekolah pun tepaksa je.. harap anak aku tk gitu le perangainye.. amin...

kerja semula

New cabinet dah set up semula.. bos di ministry kami kekal.. Alhamdulillah..

Oklah moh buat keje mcm biasa ;)

Tuesday, 14 May 2013

tq big daddy


Daddy balik keje dgn kek ni .. huiii mmg hari kek seduniakan.. main snap2 potong sorang seketul la.. kenyang oiii telan kek satu hari.. tk habis la jadinye.. call my anak sedara meh dtg amik kek ni sat.. byk gile hehe.. pastu main snap2 dgn anak seketul dua buat kenangan... thanks daddy.. oh ya big daddy beli mommy golang omeh.. ;)

End my party with big hug n thank u to all yg menceriakan hari saya.. Alhamdulillah..

Monday, 13 May 2013

1st time ;)

The best present ever i got this year hihihihi selain dari birthday wish all over the world.. saya juga dapat card hari ibu dari si manis saya.. tipu sgt la dia buatkan :P inisiatif dari school anakanda la haha.. cekgu2 buatkan card pehtu anak cop tapak kaki.. tapak kaki pun tapak kaki la kannn.. rasa nk frame je hihihihihi


Thari 10 mei tu school buat sambutan hari ibu.. lepas happy2 makan nasi lemak dgn kawan2 kt opes, lari pula ke sana.. meriah tgk budak2 buat show sikit.. nyanyi la.. pelok2 makla.. haiyaa anakku tidur pula masa tu.. so mommy layan tgk sorang2 ajela sambil kacau budak2 lain.. sengah pastu baru mangkit.. muka nyonn je la :P tp happy kot tiba2 mommy ada.. melekat ajela.. susu botol pun tanak dah.. dh bau mommy.. melekap juga la satu sessi..


Ni kawan rania nama akib.. sebaya, rania tua 5 hari dari dia haha.. akib satu2nya boy kt situ.. maknye pun baik meriah2 so boleh geng.. rania suka mak akib ni maybe sbb dia suka pakai baju soo colorful.. ceria org kata.. habis function jam 2.30 pm camtu balik semula ke opes.. oihh penat juga keluar time2 panas.. pengsan jap kt opes.. sambung lagi dgn kawan2.. haha tk habis party rupanya.. cicah mak bee dgn buah pelam.. adoiii pengsan! mlmnye sambut dgn daddy lak.. nnt sambung ya..

Friday, 10 May 2013

10 May 2013


My day.. thanks kawan2 yg raikan saya harini.. happyla siapa tk happykan.. breakfast kak zai buat nasi lemak n sepotong kek hadiah dari kawan2 .. so sweet of them... lepas tu ke school anak sambut mothers day.. dpt card tapak kaki anak haha sweeet juga! cuma satu aje belum buat ni.. tk sempat nk buka present dari mr big lagi.. mana nk makan mana nk bergambar sampai habis bateri ipad aku haha adeih potong mood betul tau.. skrg masa utk rest sekejap.. Alhamdulillah saya dikelilingi mereka2 yg sangat best!

Thursday, 9 May 2013

Jalan cuci mata


Jenjalan sekeluarga cuci mata ke pavilion.. makan2 then pusing mall tu jap.. hari tu toncitkan rambut si anak sbb dh tutup2 mata dia.. nk gi potong rambut dia kasi kemas sikit tapi tk tahu kt mana yg ok.. ada sesapa boleh bagi idea?

Monday, 6 May 2013

Malaysia Election Day

Harusla aku pun mengundikan.. tanggungjawab tu.. jam 7.45 am dh siap2 bangun pam susu.. prepare oat utk rania breakfast then kopi secawan buat mr big.. aku gi ngundi sorang je sbb mr big tk register.. so not goodkan.. tp apa boleh buat.. dh telambat utk dia mengundi tahun ni.. 4 tahun lagi InsyaAllah dia sedar kot .. kita doakanlah... ok dh siap semua sms ina moh gi sesama.. kami dh plan berminggu2 nk p berdua.. setiap kali mengundi pun kami gi berdua gak.. sedar tk sedar 3 kali dh kami mengundi.. pun berdua.. hihihhi kekal sungguh persahabatan ini.. aku amik ina kt rumah dia then kami gi park kt apartment lama yg kami duduk dekat presint 9 tu... tompang keter BN gi ngundi dekat sekolah presint 9.. kalau ada keter pas pun kami naik.. dh tade. . apa yg mudahlah.. buat apa susah2 diri lak kan? nk p parking dekat tempat ngundi mmg kirim salamlah... so gunalah apa jua yg disediakan..

Sampai dekat skolah cek amik saluran dulu.. kami berdua ke saluran 7.. maklumlah sebaya harusla saluran pun sama je... sampai dekat situ mak oiii beratur.. u turn ha! pengsannn... sempat tanya akak depan sekali.. sejam dh katanya.. haiyaaa sabar jekla.. dh la kami beratur kt koridor tade tingkap.. sabau jekla... berpeluh ketiak badan segala oiiii nk sampai turn... sempat la main snap2.. tu je la keje hehe.. sejam lebih pastu ok sampai our turn.. ina masuk dulu.. then aku...then masa nk pangkah dok la memasing kt tong memasing tu.. tetiba ina pssstt pssttt aku toleh... dia tanya weh nk pangkah ke nk rite?? ha??? boleh ek maintanya2 time nk ngundi?? hahahhahaha pangkah la weh!! sikti punya kuat aku ckp hahaah nasib kami tk kene halau hahahhaha bengong tul kawan aku sorang ni!

Siap ngundi keluar sama2 ketawa mcm org gila.. nasib dia tk tanya aku nk undi husam ke adnan.. kalau tak mau pengsan aku nk jawab kekekekekeke... adoiii sikit punya hangat hari mengundi.. balik tumpang kete bn lagila.. kalini abg kamat our driver kt bph dulu.. menjerit2 bang kamat panggil kami naik dgn dia hehehhe sonot!

Balik umah aku bangga2 tayang inai aku yg menjejeh2 kotor jari.. pasal aku peluh kaw2 punya so ink tu tk sempat kering.. abih satu tangan aku biru.. mereng jap.. rania behave.. makan kenyang ok la.. thari mr big gi beli makan.. tk sempat aku nk masak.. letih! lepas mandikan rania aku pakaikan dia cream.. habis terbiru sikit muka dia pasal tanganaku berbiru sakan hahahahha takpe la nak amik berkat mommy gi undi hihihihihi

Ptg tu kami lepak umah je.. beli astro 1st citer The Impossible.. best gile! aku ulang 4 juta kali tgk citer tu.. sedih siot!! tp happy ending la.. wajib tgk! mr big beli langgar.. dia tgk habis tp aku tk tgk.. ngeri aku gaduh2 tu huhuhuhu..

Ha tu jekla citer hari mengundiku ;)