Thursday, March 7, 2013

say NO to FIFFY!!

Korang yg buat stok ebm pakai brand apa utk storage? aku selalu pakai autumz.. last few months brand tu habis dekat kedai.. susu pula hari2 akan di pam.. nk p cari tempat lain aku cam malas.. so apa yg ada dekat kedai tu aku amik la.. brand FIFFY... 2 kotak aku beli.. setiap mlm around 9pm aku akan turunkan stok beku ke peti bawah utk dibiarkan cair sendiri.. senang pagi2 nk hantar kt sekolah rania.. stok beku yg dicairkan tahan selama 24 jam.. so kalau turun 9pm maka nya time luputnya adalah 9mlm esoknye la kan... rasanya 2 minggu sudah 1 stok ebm pecah masa aku keluarkan dari peti bawah.. dh cair so menjejeh2 la keluar.. aduhh sayang sayang.. tp apa nk buat dh pecahkan.. tepaksa amik bag barulah... nak jadi citer smlm aku keluarkan 3 bag ke peti bawah.. pagini nk transfer dlm bag susu.. 2 bag pecah lagi!! adoiii!!! 2 pulak tuuuu dh la byk.. :( frust sampai stress.. angin aku dgn brand FIFFYYY ni!! nk kata aku letak penuh2 tade nye... siap buang udara siap2 dlm bag tu supaya dia jadi leper dan senang nk bekukan... tp kenapa bila dh cair dia pecah??? tk paham aku.. tp pagi td aku bukak dan transfer ke botol siap2 la alang2 dh pecah.. sayanggggg sgt nk buang.. cuma jadi skitla.. apa yg tinggal selamatkan ajelah... so tepaksa amik 2 bag sebagai back up takut susu tk cukup nnt.. stok aku mmg la byk... tp heyyy setitik kalau tk masuk ke mulut anak... sedih tau... nk dpt setitik tu huhuhu..

Setiap pagi aku akan pam susu utk stok fresh sebotol.. lepas pam aku basuh botol.. keringkan kejap dekat rak.. tah camne dgn kalut susu pecah.. nk blend bubur agih2 dlm bekas.. mr big dh kemas bag masuk keter.. aku tk perasan yg botol susu tk masuk paper bag lagi... sampai opes bila aku nk angkat semua bag masuk opes, nahhhh botol pam susu tade.. yg ada wayar saja sayang.. wayar saja.... :( satu lagi hari yg akan memenatkan aku kene balik rumah thari karang dan pam di sana.. dah le skrg ni panasnye azab sikit.. sabar sajala.. what to do.. demi anak.. demi rezeki dia.. sabar saja...

Nasib baik kak zai pujuk dengan nescafe tarik seteko.. Tq kak zai.. ceria kembali pagiku.. ok jom keje!

11 comments:

@z@H maM@ ADAM! said...

patut tadi aku nampk bukan main laju tekan pedal crv putih. cis!

nonie said...

selalu gak kes tertinggal botol ni... tapi opis ai jauh okeh... 40 minutes away from home... tak kira redah jem lagi... makanya ai jadik kreatip la... pi koop beli jus botol kecik tu... minum sampai abis, basuh dgn air panas... ngam pulak ngan corong ameda tu... cuma longgar sketla tapi masih boleh tampung pakai tangan & pam huhu... yg penting sikit camna pun, masih ada rezeki utk anak dara ;)

Ayu Katerina said...

hahhah zah! masa bila? pagi ke thari? hahahaha

nonie: ni bukan takat botol.. satu set.. yg ada wayar je.. pam pun tk leh guna.. so balik jekla.. hehe

nqr said...

kena carik la bag plastik lain babe.. fiffy tu kau buang sudeyyy. kalau simpan lg sakit hati tgk..

Zara said...

sape kak zai? hehe

Ayu Katerina said...

kak zai: tealady fm office lo

qis: 50 bag dh penuh dgn susu aku.. semua dh beku.. doa pagi2 tk pecah lagi :(

Sella Shahbudin said...

pasni kena blajar dari kesilapan la...letak siap2 dlm tapewer.... nak tunggu titik2 turun pun bertabah..so ai paham la ur feeling cmana...

say no to fiffy...hidup autumz.. hehehe...

Ayu Katerina said...

sella: pagini bocor lagi :( benci!!

Ernie Zuraida said...

Bestnya ade byk susu bdn..... next preggy nak try bykkan susu bdn.... nak bagi menyusu.?.

Ayu Katerina said...

ernie: boleh.. dgn syarat jgn kau beejln ke overseas lagi hahahaha

Cik Iman said...

Oh? Brand Fiffy memang senang pecah ae?