Thursday, 31 January 2013

no improvement at all!

Masalah betul lah jamban di sini.. benci!! 5 tahun dulu mcm tu.. skrg ni pun mcm tu.. bilik air sikit mcm hotel! tp semua pintu kunci?? boleh?? dh la aku sikit punya menggigil nk guna toilet hahahaha so turun la lift ke tingkat 2.. ok pintu ada yg buka... selesai urusan sekali tekan paip air mak oiiiiiiiii punya deras mcm nk sembur kebakaran!! nasibbbbb baik aku agak jauhkan sikit paip tu (korang byg je la sendiri) kalaulah kena direct mau lencun aku satu badan.. p berak ke p mandi???? Ya Allah ko sabarkan hati aku ni yeeeee....
Settle jamban aku p jengah ernie jap.. biasala mulut aku masuk opes org.. begegar jap.. tp budak ni aku cite pasal jamban dia sebok nk tgk halfmoon aku... sekeh juga karang! ooh dia rabun sbb lens hilang ke apa tatau sbb otak aku tk leh terima lagi jamban opes ni yg tk pernah elok sejak dulu.. no budget for staff to berak ka people??? pokok di luar pagar sikit punya mahal ok je pon??? haiihhhhhhhhhh

Wednesday, 30 January 2013

nothing serius.. syukur..

Awal pagi harini we decide to bring Rania for blood test.. oii smlm demam dia on off lagi.. mcm record pehhh dpt giliran no 1 di annur bangi.. jumpa fev dr.. dr khairul.. seronok bila masuk je bilik dia.. eh rania tk sihat lagi.. ala kesian baby.. aaa hati mak mana tk cairkan.. wpun klinik tu maha ramainye umat.. tp sbb layan dr sgt baik.. mmg aku akan selalu ulang ke situ to refer my baby..
ok back to the story.. since last week pun dh pergi situ dr terus buat blood test.. Alhamdulillah result semua ok.. no denggi.. no kaki mulut tangan siku lutut (zara anak angkat ko sihat InsyaAllah).. just demam biasa dan ada jangkitan virus dlm badan sbb tu lambat demam nk kebah.. lg satu baby kene oral thrush.. haihh ni mesti kes kerap gigit jilat sana sini terus kene la ni! kan dia dlm proses nk tahu itu ini semua bende dia nk jilat n gigit.. sensitif betul anakku.. so dpt cream utk sapu ke bibirnya..
Lepas amik ubat bayar semua kami gi bfast jap tepi klinik.. then aku terus singgah kedai baby beli botol susu baru..walhal baru je kot start pakai botol utk masuk ebm.. spoon baru.. mangkuk baru kalau boleh semua nk baru.. balik rumah aku nk buang semua botol susu puting spoon segala yg boleh membawa jangkitan... wpun aku kerap sterelised brg2 dia.. tapi dh kene.. baik buang je semua.. thrush tu baru nk jadi xtually so rania masih ok makan minumnya.. sblum merebak teruk.. minta simpang Ya Allah.. baik kita cegah!
Sampai rumah aku terus buatkan bubur mcm biasa.. bagi susu then aku besiap utk masuk office.. harini ada farewell utk our fren yg akan posting soon.. since aku baru masuk ke pejabat ni.. kira di rai jugalah.. welcoming gitu..
Well thanks zara dari jauh kerap tanyakan kesihatan rania.. wpun sikit buat aku gelisah tk tidur tunggu siang.. tp itu semua demi kebaikan.. doakan yg baik2 ya kawan2.. :)

Tuesday, 29 January 2013

cuti2 yang lepas

Last Friday yg tiada dlm perancangan.. dpt call dr ezan yg baru balik bercuti dari Delhi.. dulu dia pun duduk taipei.. ajak lepak lunch.. ermm kalut2 fikir oklah jumpa dekat kelab tasik.. layan borak sampai thari hahaa seronok mcm2 bende nk citernye pun! aku masa tu kalut fikir anak tk berapa sihat.. nk balik pam susu so n so.. rushing2 juga la.. member plak bawa kain ela bagai dari india harus nk tgk juga.. so angkut semua ke rumah jap bentang kain pilih haha.. rembat la 3 4 pasang kain cotton.. suka! lepas tu layan anak kejap.. pam susu.. makan nasi mcm kebuluran.. zaassss balik opes.. mak oiii menggigil lutut!! nk rebah dh rasa masa tu punya kalut letih segala... ptg tu hujan maha lebat.. aku lambat sikit balik.. rania plak on off badannye demam.. so redah juga balik terus bawa gi klinik.. sampai klinik tk demam dah tp dr tetap suruh pantau dan bagi ubat kalau demam semula.. biasala baby kan. on off...

Hari Sabtu mak balik perlis.. mr big gi hantar dgn adam.. aku tk ikut since rania baru nk sihat.. lepak rumah aje.. kasi dia tidur.. makan.. jaga dan pantau suhunya.. ALhamdulillah tak demam..

Ahad pula yg ni mmg dh plan lama.. kak liza and faten also kawan2 masa di taipei dulu dtg lunch di rumah.. kak liza masak hehe tuan rumah masak nasi n sejenis lauk je.. kak liza buat masak lemak pucuk paku n hati kerutup.. terbaik! faten buat cocktail n apa ke benda satu lg tatau nama for dessert n petang faten gorengkan pisang n buat kopi.. sungguhlah seronok.. faten siap kemaskan pinggan mangkuk segala since aku beranak kecik.. faham sgt katanya.. thanks fatenn.. awak sgt best! tk payah aku nk buat keje dh pastu semua siap! untunglaaaa sapa kawin ngan dia ni.. ringan tulang!!

Rania also good2 aje masa tu.. ceria2 je main dgn semua org.. petang tu aje dia merengek lebih.. penat juga mujuk.. so daddy terus ajak pusing2 naik keter amik angin.. pusing la jap kami ptg tu.. lega dia tidur nyenyak masa bawa ronda2.. Isnin kami lepak di rumah juga lagi.. oh kami gi jusco jap beli brg n lunch.. tu pun keluar pagi sbb tanak karang ramai org.. ptg rania tidur nyenyak.. makan pun laju.. susu pun laju.. tp mlmnya.. demam dtg balik.. haihhh risau hati aku ni.. terus la acara sponge badan dia sampai drop sikit temperature.. bg ubat demam then tidur.. 4 5 pagi dia jaga lagi.. bg susu.. sponge lagi badan.. pagini suhu dh drop cuma dia masih lemah sikit.. semoga cepat sembuh ya anak.. fight the fever k.. InsyaAllah antibodi tgh develop tu..

Thursday, 24 January 2013

Qistina in town!

Our fren di perantauan balik bercuti beberapa minggu... cik kak qistina dari poland gitu.. jumpa dekat gate depan wisma sbb dia tk boleh masuk haha.. terus menumpang kasih aku bawa masuk ke dlm :P ptg aku angkut bawa balik rumah lepak sesama.. dia tumpang tidur satu mlm.. sblum tu kami gi dinner dekat club tasik.. belasah lamb chop beramai2.. ohh boy pun join... besfren mr big.. siap dgn lexus baru kauuuu huhuhu takut pula aku nk naik udah kata laju kebeno!! hahaha gayat!

Lepas makan2 kami ronda putrajaya.. bawa qis n boy tgk putrajaya boleh? tourist sgtkan.. kot kata mat saleh takpe gak haahahhaha tp boy mmg jarang round putrajaya pun so kasi can la mesra2 kan hahahahah bengong :P

Katanya nk dtg lagi.. bestkan kawan2 jenguk kita di tanah air.. bilalah kawan dublin aku lak nk dtg rumah ni... rania nk jumpa yo!! anyway thank aunty qis sbb bagi baju lagi dekat rania dan toy2 yg sgt comel!! maknye suka!! murah rezeki kalian.. oh tk lupa tq aunty zara for the barcelona shirt for rania.. haihhhh maknye tade keeee :P
Aunty Qis camwhore with Rania haha comelkan!!

Wednesday, 23 January 2013

shawl hunting

Noon tadi ernie dipaksa rela sangat telah membawa daku mencari beberapa lg shawl utk ku pakai.. almaklumlah sejak2 bertudung, koleksi mana le byk lagi.. pepagi je aku sakit kepala.. nk pakai baju ni tudung tade yg kene.. kang aku jadi pokok bunga bebudak ni tanak kawan lak.. hangin satu badan haha.. so tadi ke warta di bawanya daku.. shyiokkkk sgt sbb ernie mcm mak2.. ha ni ok .. ni kene ni.. ha ni kau kene ada.. pastu aku rembat duit dia dulu sbb aku tk bawa duit.. boleh? kawan katanya kan.. :P ada la 5 helai aku membelinya... tq kawan!
nicekan polaroid dari poland camera ni.. hehe;)
Balik dari membeli dan membelah aku teruskan sessi pumping.. acara wajib utk anakanda ku.. Alhamdulilah dah 7 bulan lebih.. rezeki susu tetap ada utk dia... sesuatu yg aku sangat jaga.. nk dijadikan citer harini aku pam, bag susu tk bawa pula! so ni susu aku biar aje dlm botol pam tu.. haha punya la sayang sgt.. harus ku tatang bagai minyak yg penuh ptg nanti... syukur kt sini ada bilik utk aku mengepam dan peti es utk simpan susu.. syukurrrr atas kemudahan yg ada dan kesenangan yg Allah Taala limpahkan.. :)
Latest.. me and chibambam!

what to blog?

Ermmmm lama tk update diary di sini.. sorry sbb yelah baru naik keje.. nk stabil itu ini.. cari masa juga.. lgpun tempat yg ku ganti orgnye masih ada.. harusla kita hormati tuan rumahkan.. jgn main cekau buat rete sendiri.. penting tu haha..
Last weekend balik kampung raub.. bawa my mum sekali.. dia teringin juga nk rasa rumah kampung.. on the way balik pehhh kauu jamu mana dgn nangka madu.. bersepah kiri kanan.. teruja ok!! benti juga kami membelinya since my mum suka makan nangka.. seronok! sampai rumah mil looo banyak je nangka kt rumahnye haaaaaaa... kene marah kenapa dok beli2 kekekeke.. pastu cempedak bersepah2!! ha kauuuu aku ni hantu cempedak goreng.. terusss melepek la nk cempedakkkk gorenggg!! ptg tu juga rini helper mil gorengkan utk aku.. terbaik!! dan harusla aku rembat 2 3 biji bawa balik rumah hihihihihi
Nak jadi citer la pula budak cibambam yg kulit sensitif tu kene gigit dek semut ke nyamuk ke tak tahulah... asalnye merah aje.. esok pagi tu tgk bengkak! hah cuak dh aku.. sampai je kl hari ahad tu.. terus bawa g klinik.. puhh dr ckp ini adalah kesan allergic yg kuat! makkk aku dh cuakk lagila... dr kasi ubat sapu n pantau.. kalau mlm ni merebak lebam dia cpt bawa ke spital.. huhuhuhu risau gile ok! tp mlm tu kami dpt pula jemputan gi party aizat n yuna dekat rumah ayah aizat which is our pakcik la.. uolss pun tahukan aizat tu kezen mr big.. mr big lak di minta amik gambo aizat.. dan ada discussion katanya mr big diminta tlg designkan cover album terbaru aizat nanti.. haaaa kesahnyee.. so lepas di klinik kami ke ampang pula.. ramai le celebrities nye. sempat gak aku ngendeng gambo2 dgn FBI.. ramli ms.. aizat wajib kot..yuna je tak sbb press interview lama ke hawau sgt.. so no yuna in the picture la!
Sambil2 tu aku tetap dok belek tangan si anak.. yg ok sikit hati tu sbb dia langsung tade la nk nangis ke. merenget ke..demam ke.. tade.. so that bisa tu tk kuat... habis function kami terus balik.. isnin decide tk hantar Rania ke school, nk pantau dulu tangan dia sbb masih merening bengkaknye.. aku gi keje cam biasa.. thari mr big ckp bengkak tk surut juga.. ermmm balik thari terus bawa rania jumpa paed annur di bangi.. dr bg ubat minum dan ubat sapu.. ptg tu Alhamdulillah bengkak surut dan lebam kurang sikit demi sikit.. selasa pun tk hantar sekolah utk pantau lagi sehingga baikkan.. hati ibu.. camne ceria sang anak.. selagi kita tgk ada tk kene.. mana le nk ok...
Harini much better.. dh hantar dia ke school.. maktam pun call juga risau rania tk gi school.. takut demam ke apa. so aku explain la pasal kene gigitan tu... pagini drama la sikit sbb dh baper hari tk pergikan haha.. mcm2 hal pepagi..

Friday, 18 January 2013

7 month sudah

Ok mommy pening apa lagi ke resepi nk cuba utk budak kuat makan ni.. takan sayur2 buah aje .. tp bg try bilis merah.. risau pula nk kenalkan ikan or ayam.. aiyayaaa.. nk apply 4 day rules bila time weekend nntla.. so if anything mommy ada kt rumahkan..
Googlelah apa lagi!!

Thursday, 17 January 2013

ok je..

Dah keje... ok je rasanya.. keje apapun sama je kot hahhahaha

Cuma petang2 tu sedih tgk rania... bila jumpa je terus melekat dgn mommynye tanak lepas2.. sampai rumah mesti melekattt.. aku pun mmg tk lepas2 dia... melekat sama.. main sama.. gelak sama... dan mmg dia suka sangatttt berdua duaan2 dgn mommy.. aku mesti bawa dia masuk bilik have fun together... :)

Sejak duduk dgn mak tam.. rania kelihatan sgt ceria.. maybe fun jumpa kawan2 dan main2 kt situ.. tidur pun mudah waktu mlm.. Alhamdulillah nampak serasi.. love u anak.. love sangat2!!! setiap saat menghitung utk segera pulang... wpun tuntutan kerja lepas ni agak besar... mommy cuba k...

Sunday, 13 January 2013

hujung minggu RRR

Lama pula rasa tak tulis apakah yang kami buat time weekend di tanah air skrg ek.. dulu kt taiwan kerap je aku blogkan hihihhi... ok smlm sabtu mommy and rania bangun lambat.. oihhhh sedap tidonyah! pagi smlm mak buat beehun goreng.. tiap2 sabtu my sister akan dtg rumah bawa anak2 dia utk jumpa mak tok since mak tok duduk dgn aku.. jam 11 am kakak sampai dgn anak2.. bfast ramai2.. main2 dgn rania.. pastu aku buat bubur sesiap.. feed her.. then me.. mak tok.. kakak.. aisya n aie kuar gi alamanda.. tinggal rania dgn daddy kt rumah lak..

Sampai alamanda kami bertempiaran bershopping hahahahha mcm org tk pernah jumpa mall kekdahnya!! aku dgn aisya wah dh jd besfren dah anak sedara mak sedara.. umur selang 10 tahun je.. mcm kawanlah... kami dua tuju area tudung.. minah tu gila shawl.. aku keje kumpul anak tudung tu ha.. :P pastu mak tok nk topi.. wah mak tokkk sekali nk topi winter kau!! hahahahaha belasah akak aku belikan.. rania pun dpt topi winter dari wa lindanye!.. pastu ke mothercare cuci mata.. sekali lagi wa linda belikan kasut utk rania.. haihhh masing2 kuar shopping keje nk beli brg kt rania kekekekke murahhh rezeki anakku... pastu kami semua lunch dekat ayam penyek.. 1st time aku try.. ermmmm ermmm tah tk sedap ke haram!! ke tk kene tekak aku?? arghhh tanak p lagi dah hahaha nasib kak aku belanja.. kalau tak rugi je :P

Lepas makan aku tapaukan kfc dekat mr big.. sbb dia mengidam sgt katanya! then balik rumah hihihih.. rania behave sgt.. tidur pun senang kata daddy.. sempat pula daddy buat kek gula hangus dok sorang2 haha.. terbaik! dah soseh2 main ngan rania.. naik bilik lepak2 eh dia ngantok lg.. so tido la kami dua beranak kt bilik pula... sampai ke petang haaa hihihihi syiokkkkk... ptg dok lepak2 depan tv kak ipar call nk singgah umah jap... kak ngah sekeluarga dari alamanda baru lepas main bowling katanya.. singgah solat then loooo siap belikan rania baju gown dan mainan.. ish ish ishhh also from mothercare... murahhh rezeki sungguh haih!! kak ngah lepak makan kek gula hangus.. minum2 jap.. pas solat maghrib diorg pun balik... haa tu la citer kami smlm.. full juga rasanya... harini ahad.. ermmm noooo plan yett.. hujan lebat gile pagi tadi.. sedap gile tidur... ermmm mana nk pegi ek....!

Thursday, 10 January 2013

Wednesday, 9 January 2013

school dah??

Harini anak masuk sekolah hihihiih.. sekolah a.k.a taska la.. taska ni kendalian mak tam saya.. nice place.. nice school.. nice teacher so far.. :).. pagi2 ai mandikan anak dulu.. idok awai pun.. 9 lebih hehe.. nak kasi dia segar.. dan hari pertama teacher takyah mandikan rania k.. mommy dh buat haha... siapkan bubur.. puree.. wpun mak tam kata semua akan disediakan.. alaaa saya nk juga buat.. nk juga!! smlm daddy belikan bag skolah kaler kuning gitu.. ceria sgt.. kami amik semangat sebenarnya haha.. sebak weh!

Sampai school.. terus letak rania atas playmate.. ha kau beluncas beluncass dia suka.. sbb colorful dan byk binatang kot.. suka sgt dia!! pastu dari cermin dia dpt tgk abg/kakak main2 kt luar.. so dia ralik sgt tgk budak2 main.. kami diam2 tinggalkan dia.. Alhamdulillah.. ok.. semua ok... tade drama emosi mak anakpun wpun mr big yg merah mata.. haihhssss daddy jgn start otey!! pastu borak2 jap ngan mak tam.. lepak2.. intai2 hihih.. ada sessi nangis jap sbb dia dh start rasa mommy tade kot haha.. teacher terus dukung bawa jln2.. tk benti.. pastu bg susu.. tk benti juga.. pastu lama2 tu ok sendiri... kami pun terus beredar bfast di warisan.. belasah nasi lemak lauk ayam gile besar!

Lepas makan kami gi alamanda.. lama tk deting berdua yo! belikan 3 helai baju tuk duduk rania gi sekolah hehe.. tipical mommy la kan! sedih kalu shopping!! shopping!!.. mommy rindu ok... then gi mothercare beli buds.. then kami dua masuk saloon cuci rambut treatment segala.. ohh legaa dpt urutan kepala... then kami balik sbb susu aku dh penuh.. sessi pam harus disegerakan.. Alhamdulillah dpt pam 2 botol.. ;) skrg tunggu masa nk p jemput rania.. harini kami nk letak sekejap aje.. until 3pm.. kesian plus rindu sgt. jadilah utk permulaan hari pertama.. up until now... no call from them.. ada aku sms mak tam tanya.. mak tam ckp dh makan.. skrg nk tidur.. jgn risau.. semua ok.. Ya Allah... apapun aku mohon semoga anak aku tenang2 aja di tempat baru...

Tulah citernya harini.. hati sebak je satu hari wpun aku tk nangis pun... cuma rasa sunyi sgt.. selalu aku penat beno gaduh2 manja dlm keter .. yelah.. mana nk pgg dia.. mana dia nk pgg itu ini.. harini.. "daddy.. tak bestla naik keter tanpa rania".. daddy ... "ha tulah selalu merungut rania buas sana sini.. baru tau rinduuu" huk huk huk.... cptlah jam 3!!!

Friday, 4 January 2013

cerita hari ini

Percubaan memberi Rania rasa ikan bilis tidak berjaya.. pagini badan dia naik bintit2 merah.. so harini no bilis for her.. just bubur biasa aje.. pemantauan harus di jalankan... haihlaa baru nk test bagi isi ayam.. tp aku rasa kene hold juga dulu.. sorry Rania.. mommy tau bubur bilis smlm tu sedapkan.. sbb laju je dia makan.. tp badan awak belum boleh terima lagi... nanti tunggu sebulan lagi kita cuba lagi k.. loveee mOmmy!!

Tadi panjat bukit wisma jap hantar surat ke cheera.. lepak di tempat erni borak2 jap dgn yanti dan pjot.. jumpa kawan2 lama.. seronok lak rasa.. tapi aku rasa mcm org baru je masuk ke wisma putra tu hahahaha yelah 5 tahun kot aku tk keje di hq.. terasa mcm org baru.. ada je org pandang :P

Baju kerja dh hantar tailor lagi 4 pasang..berkenan betul aku dgn kain2 cotton.. murah lak tu.. 4 pasang yg aku hantar last month dh siap.. puas hati sgt... esok plan nk ke klcc shopping kemeja laks.. gue dh tk padan size M :P ampeh betul!! suit2 lama pun nampak gaya boleh je pakai tp no butang haha sadis... haihla time ni aku rindu mek zara dublin.. bertunggu bertangga jam 9 pagi gigih ke klcc shopping punya pasal.. haha rindu kau mek! esok gaya kene angkut mr big n rania la.. tk koser aku nk tekejar2 balik kalau tinggal rania kt mak tok then nangis... serikk gue... seronoknya nk masuk kerja!!

Thursday, 3 January 2013

Moi Little Girl


My little girl photo shot by the daddy masa usianye 6 bulan.. berpinar mata nk pilih..

Ikan Bilis pula

Harini test bubur nasi carrot+kentang+ikan bilis goreng tanpa minyak then tumbuk halus.. bila bubur nasi dh ready just cubit serbuk ikan bilis tu then tabur atas bubur... mmg nyum!! Habis semangkuk rania bedal.. tp harini baru 1st day.. nk tgk dulu takut dia allergy ke tak.. budak putih ni bukan boleh salah sikit.. karang merah sana sini.. haihsss.. apa2pun kene hati2... kalau ikan bilis ni lulus.. boleh la tukar2 menu sikit.. 7 month nnt baru saya nk cuba bg protein like ayam.. harap lulus juga.. risau!

Ada kawan2 yg mempunyai resepi bubur nasi sedap utk anak saya yg baru nk masuk 7 bulan ni.. appreciate kalau sudi share dgn saya ;)

Wednesday, 2 January 2013

chibambam & mommy


Awak dah 6 bulan setengah.. makan kuat.. nangis pun kuat! tak boleh kene tinggal kejap pun haha.. mOmmy nak gi keje sok jangan nangis2 ya anak.. rania pun dah nk start p sekolahkan.. kene jadi baik.. kawan2 tk nangis.. so jangan nangis k... mommy love u sooo much!!

kenduri sana sini


Balik tanah air ni paling best ialah makan kenduri!! mek suka sgt weehhh.. so alang2 berkenduri.. dpt la amik gambo pesen terkini mek skrg.. nk belit ala2 najwa latip ke.. fatensuraya ke faten apa ke tah.. mek tk pandai le lagi.. so yg simple2 dulula hihihi.. anyway perkara baik relaks2 sudah... ;) nanti mek up gambar kenduri yg banyak2 tu.. nak p shopping baju keje jap.. tak lama lagi dh nk naik kojerr!! ernie weh harini aku lom keje ye harap bersabar hahahahahah awal pagi telepon oii!!!

Tuesday, 1 January 2013

Azam Baru ;)


Hello 2013 Bye Bye 2012


Salam tahu baru buat semua kawan2 saya yang rajin baca blog picisan ini... Semoga tahun baru akan lebih beerti dan membawa kebahagiaan utk kita semua.. Laf from me.. Ayu Katerina... Oh yaaaa resolusi tahun baru saya... Menjadi seorang ibu yang baik untuk anak saya Rania, isteri yg sempurna buat suami saya dan anak yang baik utk ibu saya.. InsyaAllah..