Thursday, 20 December 2012

baju kenduri aunty Ju Ai


Chibambam test baju nak p kenduri minggu depan.. Tadi me and mr big keluar ke alamanda saja nk ajar tinggal rania dgn maktok.. lepas dh susukan rania n tidur kami pun keluar.. 1st gi jumpa maktam jap.. then gi alamanda makan2.. lama tk keluar berdua haha.. kami lunch dekat restaurant arab.. nice food.. aku suka makan chicken mandy.. mr big ngap lamb mandy.. mandi sakannn la kejap.. haha.. pastu masuk mothercare beli brg mandian rania.. buds.. then kami teringat minggu depan our kezen Ju Ai nak kawin ... buat dekat janda baik.. theme white lak.. ai dh tempah kurung pahang white.. so for Rania beli ajelah gownkan.. dh lama tingin nk beli gown putih2ni hihihhi.. so tadi dpt la sehelai dekat anakku.. comei gown2nya.. kedai lain taarak size for rania... yg ni pun size utk 1 tahun... dh ckp kt adik jual tu.. nk balik test dulu.. kalau tk padan nk anto balik.. budak tu pun ok je... tadi try eh elok je hihihi tk jadi tuko... okla sesuai dgn harga.. tak mahal sgt... brand anakku.. not so bad kan.. :)

Wednesday, 19 December 2012

bubur beras perang

Haha jemu la korang aku dh buat blog mcm blog resepi baby sudeeehhh.. sorry mommy mode skrg ni.. tgh eksited bagi anak makan.. gile la seronok!!

Ok semalam pay day kan.. mak aku antara penerima pencen awal buat plan.. tanak masak.. hahaha mcm aku suruh masak pun sgt.. dia yg rajin nk masak.. so kami keluar lunch nasi ayam kampung di puchong.. fev place kami utk makan masakan kampung.. lepas lunch kami ke ioi mall puchong shopping barang dapur... mak aku nk buat bubur asyura so dia sebok beli bahan2 dia while me as usual segala mak neka brg rumah la.. pastu benti dekat area beras2.. ermmm terbaca ajalala masak bubur nasi perang utk anak dia.. terus rasa eh nk cubalah.. so beli beras perang khas utk masak kt rania.. ni tgh reneh atas api sambil blog jap..

Menu harini simple aje.. beras perang rebus bersama kentang dan babi sawi sehelai hiris halus2 haha mcm main masak2 oih! aku stopkan kejap carrot sbb rasa rania lepas makan carrot naik merah2 sikit dekat badan.. so kene pantau jap... dh masak karang blend dulu baru kasi dia makan.. tgk dia suka ke tak hihihih.. eksperimen sakan aku part makan utk anak ni.. pengalaman berharga kan..

Ha ni me google kebaikan beras perang.. oiii baik utk mak2 gemuk mcm aku juga ni.. apa kata dia amalkan nak!!!

Kelebihan beras perang

1. mengandungi mineral maganese sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh badan 2. mengekalkan berat badan yang ideal 3. mengandungi selenium dan fiber/serat sebagai anti kanser 4. menurunkan kolesterol dalam badan 5. baik untuk wanita yang menopouse(menjaga jantung dan darah tinggi) 6. mengurangi penyakit kencing manis jenis ke 2. 7. mengandungi vit B1, B2, B6, zat besi, fosfat, 8. kalsium yang lebih tinggi berbanding beras putih.

Sebenarnya beras perang dan beras putih berasal daripada beras yang sama. Cuma proses seterusnya selepas dituai yang membezakan hasil beras itu sama ada menjadi beras putih atau beras perang. Beras perang terhasil apabila ia tidak menjalani proses mengilat atau memutihkannya seperti beras putih. Ketika proses penghasilan beras putih, lapisan dedak ini dibuang menghasilkan beras berkilat. Bagaimanapun ia menyebabkan kebanyakan zat makanan yang terkandung di dalamnya juga hilang.

Siapakah yang sesuai mendapat manfaat daripada beras perang?

Beras perang baik dimakan oleh individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah.

Satu cawan beras perang menyediakan anda 88 peratus magnesium harian yang diperlukan tubuh. Mineral ini penting untuk kesihatan sistem saraf, mengawal paras kolesterol badan selain penghasilan hormon seks

Satu kajian oleh Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Wanita Brigham yang tercatat dalam jurnal American Jurnal of Clinical Nutrition mendedahkan, wanita yang mengambil beras perang secara puratanya berat badan yang lebih langsing berbanding wanita mengambil diet beras putih.

Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar namun, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya. STF 85-89

Monday, 17 December 2012

Rania First Time attend Party


Aaa ni gambar Rania dengan kakak Yaya.. anak normaya tu haaa blogger femes tu hihhih.. kebetulan rumah kakak maya ni dekat je dgn rumah i.. tp kebetulan lak haritu kami dh pindah putrajaya.. asalnya mcm ishh sempat ke tak nk pergi ni.. dgn rumah tunggang langgang lagi.. bila dh petang aku rasa mcm.. ehh kawan dh jemput kenapa tk pergi.. memuliakan majlis kan elok tu.. so terus siap.. angkut rania tuko baju.. terus ke rumah kakak maya.. attend birthday party yaya and caca.. rania suka sgt!! dia suka tgk budak2 kecik.. konon mcm dia la kot... tade meragam menangis ke apa.. suka aje.. sapapun dukung dia ok lagi hahahaha tp skrggg jgn harap.. org dia tk kenall puhhh mukaaa bekerut2 tanak...

Yang ni muka mak2 suka lepas makan as usualll laa makan no 1 hihihihi.. thank u maya sbb jemput weollss ke rumah kakak anda.. makan sedap.. mekasih juga tapaukan utk mak saya di rumah... mak maya best amat!! segala tepawer dia carikan utk tapau kt saya.. terharu ai... ehhh lupa plak aku.. ni semua gambar aku rembat dari FB NORMAYA hahahahaha halalye!!

Saturday, 15 December 2012

Rania sudah 6 bulan!! yeay!!

Dah 6 bulan anak saya.. huhuhu cepat masa berlalu.. dh berat kalau berdokong.. terimbas cewahhh masa hari pertama bawa dia balik rumah lepas lahir.. alahaiii ringan jee.. baik jee.. tidor je... hahahaha skrg huhuhuhu mcm beluncasssss tk duduk diam... aktif! sokayyy menunjukkan dia sihat Alhamdulillah.. membesar dgn baik... :)

Harini Mommy preparekan bubur nasi utk dia... campur carrot, potato and sedikit baby sawi.. rebus sekali dgn nasi sampai nasi dh lembik.. pastu sejukkan kejap.. then blend.. Rania suka sangat!! and me.. ermmm banggalah anak suka makankan... so far apa yg mommy bagi semua dia bedal.. puree apple, pear, carrot, kentang.. semua jalannnn... harini test bubur pun jalannn wpun drama jap sbb dia nk main dgn bib yg dipakaikan.. habis la comottt kejap nk makan bib kejap nk makan bubur.. lastly aahhh bior la comot2.. kang salin je baju haha... mcm2 hal!

Thursday, 13 December 2012

finally rindu menjengah

Rania tidur.. baru tidur... lepas dh suapkan dia puree... suasana sunyi.. sejuk dgn aircond.. gelapkan sikit rumah sbb tutup langsir... tiba2 perasaan jadi oh kenapakah? tiba2 teringat taiwan.. tempat di mana aku berdikari tanpa keluarga.. tanpa saudara.. selama 2 tahun sendiri.. kemudian hadir mr big.. dan hadir rania.. :) tiba2 aku rindu.. suasana di sana.. lifestyle di sana... segalanya tentang taipei... sungguh.. memori di taipei sangat indah... hampir 5 tahun aku di sana...

Hampir 2 bulan aku telah menetap semula di tanah air.. aku ok.. tak terlintas langsung erti rindu pada taipei.... mungkin sbb aku bz.. pindah sana pindah sini.. kemas rumah.. uruskan rania... jadinya aku terlupa... skrg aku dh bertenang.. dh settle semua.. maka rindu pun menjengah... indah.. cukup indah... rasa nak pulang ke sana seketika... tapi mustahil skrg... kami dh berjanji utk pulang bawa rania ke tempat kelahiran dia nanti.. hadiah utk dia InsyaAllah jika diizinkan Allah... sungguh.. hati aku sgt merindui rumah di taipei.. jalan2 di taipei.. makanan di taipei.. segalanya.. segalanya indah.. :)

Bergambar kenangan di hadapan apartment aku di Taipei.. kenangan..

Wednesday, 12 December 2012

drive? goshh!!!!

Dah lama aku nk citer part ni.. baru teringat... ermm korang tahu tak skrg aku ada masalah untuk memandu! haiya yaaaaa masakk betul laa.. aku jadi takut sgt nk drive.. nk parking.. nak lalu jln kecik.. huhuhuhu dh dekat sebulan aku training dgn mr big.. but bila aku fikir aaa jap lagi kene lalu jln kecik.. ahh u jelah bawa.. terus aku give up bendera putih :( pastu bila fikir nk p alamanda.. alamak kang kene tekan2 resit tu.. pastu kene pusing2 nk parking.. aaahh u bawalah... mr big bebel dahtu bila nk cekap balik katanya!! :( sedih kembali...

5 tahun dulu sebelum aku duduk taipei.. tarak masalah nk p manapun kecuali kelompo sbb aku tk suka drive p sana hehe.. aku boleh ajar org parking keter.. antaranya cik D, ina, anak sedara so n so.. skrg aku parking masuk rumah pun dh mencuak kalau ada keter kiri kanan.. arghhhh!!! benci!!!

Kalau drive atas highway laju je pasal jln dia beso hua hua huaaaaa oiiii masak!!

penyewa memburu huhuhu

Selesai bab pindah rumah maka rumah yg ada tu akan disewakan.. yg best ai tk payah sebok p hunting penyewa.. penyewa pula hunting us.. sehari 4 5 call dpt.. kami tepaksa letak harga yg agak tinggi wpun kawasan tu tk dilabel kelompo hot ke damasara hot ke tapi sebab rumah tu dh direnovate kaw2 maka harganya sepadan dgn gaya lah.. so far ada few dlm list yg akan kami pertimbangkan... ermmm nk sewakan dekat family ke bujang2 wanita ke ha? fening jap... haihsss...

Friday, 7 December 2012

Puree Carrot for my chibambam!


Ok harini mommy prepare puree carrot pula for my chibambam.. as usual kukus dulu.. blend.. lenyek2 atas tapis.. campur susu ibu.. suap.. habis!! nganga mcm anak burungg.. olololooooo geram sangat haih!! harini mak tok pula suap.. mommy pegang.. habis dgn tangan2 mak tok dia nk gigit sama.. sukeeee sangat makan haih! ok chibambammm 3 harini makan carrot aje oteyyy!!!

Sedappppppppppppp

Wednesday, 5 December 2012

fev rania sekarang


Ha 2 hari dh bagi dia makan puree buah pear ni.. nampak dia suka sangat.. seronok betul suap2 dia.. habis satu bowl.. harini mr big plak menyuap.. eksited nk tgk anak mamam.. belemoihhh sungguh rupeee tapi ngangaa je.. cute je rasa hihihihi

Tuesday, 4 December 2012

mOmmy area

Nyummm! this is my fev area now.. sbb tu haa laptop saye di situ :P aaaaa dan taraa dining table yg country la sgt kononnyaaa, saya baru beli dan roman blind br pasang tadi.. tq mr big for the picas..

lOOoooveeee mOOOmmy!

mamam time for rania

Harini mommy test bagi rania mamam for the first time ekkekekeke best la pula rasanya! Smlm gi carefour beli buah pear 2 biji.. pear yg kulit dia hijau/pink sikit tu.. kecik je buah dia.. nk testing2 la kan..

So tadi me try la preparekan puree tersebut.. kupas kulit, potong kecik2 pastu kukus.. then blend.. campur 1 oz my susu kasi dia cair.. then tapis.. lecek2 sikit atas tapis kasi dia turun air likat je.. senang nk suapkan rania..

My mom pegangkan rania then i pun suap.. wahhhhh suka itu budak! tk sempat2 nk cedok dia dh nganga2 ke depan nak lagi nk lagi.. eksited weh bg dia makan hihihihi.. kira habis la semangkuk kecik tu utk 1st trial.. Alhamdulillah nampak dia suka puree pear tu.. esok boleh try lagi.. kita ikut disipilin 4 hari tu lah ye.. try dulu bende yg sama dlm 3 or 4 hari then baru tukar rasa lain pula.. :) tk sabar aku nk blend segala bende yg aku beli smlm hahahhaha

My mum tanya naper tk kasi je cerelec bla bla bla kan senang.. hihihih then aku explain baik2la.. zaman skrg kene rajin sikit mak.. lgpun org cuti lagi.. biarla org kasi pure punya masakan.. campur kasih sayang.. biar anak ni sihat sikit... then mak aku senyum ajelah.. yelah aku dulu makan cerelac je pun mak aku ckp hahahahaha

Gambar i snap pakai ipad, again malas betul nk cucuk wayar sana sini nk amik gambo.. haihhhh nanti i letak gambo muka dia mamam pure pear harini ya.. :D

Monday, 3 December 2012

gedik sangat!


Gambar latest daddy shoot pakai iphone, ya rabii gedik sgt ok.. melonjak2 badan dia suka sgt org amik gambo hahahahha ada kot bebelas shoot yg agak sama.. mcm beluncassss sukak!

mykid?

Citer kelako jap.. haritu kawan kitaorg tanya apa no mykid Rania.. sbb kitaorg belikan dia insuran.. all duit Rania yg diterima sejak lahir hinggalah harini kami dh masukkan untuk insuran dia.. :) demi masa depan anakkan... so kitaorg pun cam ha nombor apa ye? alamak tk tahu huhuhu.. pastu member tu ckpla no mykid anak.. ic anak la kiranya.. kitaorg cam oo kene buat ke? hahahaha gile tk tahu! since nk belikan rania insuran so kitorg pun okla esok gi buat ic dia.. kira dh plan la nk bangun awal segala takut lama kt jpn tu kan.. sbelum nk tidor tetiba teringat kt mida ibu Iman.. gegirl gebu dlm fb saya tu.. sms dia tanya iman dh buat ic lom.. mida jawab dah.. mykid la yang hahahahha haru aku tatau bende tu mykid! heh teruknya kan! pastu tanya lagi kene bawa anak tak? dia kata tk payahhh laki dia je p buat.. no gambar2 whatsoever.. loooo ye keeee... mudah amat! so esoknya mr big gi sorang2 jela buat..

Dekat jpn putrajaya mr big citer mula p area mykid, beratur amik nombor pastu kene p tingkat 1 plak bahagian warganegara.. loo tk warganegara lagi ke anak aku ni.. haritu dh register kt hongkong dh pun hahahahhaa mcm2!! tp tade kerenah apa la.. just maybe borang dia lain sikit.. pastu sejam siappppp :) yeayy!! rania dh ada mykid sendiri.. comei rasa :P

So confirmlah skrg saya dh belikan rania insuran prudential.. utk medical, saving dan pendidikan.. semoga dapat membantu bila beliau dewasa nanti.. yg penting aku nk terapkan pada dia betapa pentingnya menyimpan demi masa depan ;)

bersawang!!

Phewwww gilelaaa cuti serupa tk cuti aku ni.. ke sana ke sini nk settlekan satu2 benda.. nasib baik aku sempat p amik sticker keter dgn pas opes sblum erni tuko division.. haha kalau tak lemau aku tk kenal org kt wisma tu lagi..

Well officially aku dh duduk di putrajaya.. dh tidur sini 2 malam.. best la juga sbb aman damai area umah aku ni... tk bising riuh rendah.. pastu anak2 sedara pun semua aku angkut tidor sini sama kasi meriah sat la kan rumah baru.. mak aku pun ada.. semua eksited la tido rumah baru ai ni hahahhaha baru la sangat! rumah kuarters je pun..

Barang2 yg dibeli semua dh sampai.. nk photoshoot tk sempat lagi la sbb laki aku dh mcm sotong.. mana nk tgk bola la.. mana nk wiring sana wiring sini haha so kamera pun dia tk pandang2 lagi... gamba rania pun byk snap pakai phone je huhuhuhu nyampah! Nanti dh siap semua deco mak melah ni i snap2 share di sini ya.. biasalah aku ni dok kuarters serupa nk duduk 10 tahun huhuhuhu

Ok dewi weh anak aku nangis nk tido.. nnt aku sambung hahahahhaa