Sunday, 30 September 2012

Rania


The day before shoot Rania, we attend national day dekat shangrila hotel.. its normal function setiap tahun di mana2 perwakilan malaysia... as usual bunga berderetlah dapat.. then mommy dpt idea.. y not shoot Rania dlm kelopak2 bunga ni since daddy ada prop yg dh lama tk pakai .. then taraaaa beratus keping mr big shot anak daranye sampai bepeluh2 wpun cuaca dingin smlm haha... mommy penat juga.. penat mengagah dia adeihlaaa panjat sana panjat sini nk dptkan moment si anak.. nasib baik mood baik.. baru bangun tido n susukan dia.. Terima kasih Ya Allah.. sejuk mata memandang anak ini.. and tq pada semua kawan2 yg mengomen gambar anak saya di facebook.. :)

Friday, 28 September 2012

bulu mata pelesu je ni


She's the beat of my heart, and the air that I breathe.

She's the sun and the wind, and autumn’s golden leaves.

Thursday, 27 September 2012

Ini dah melampau ok!!!

Pepagini aku cam puting beliung sat.. ontime je bangun tapi tatau kenapa jadi sikit lambat ... lepas pam susu sebotol eh anak merengek dah bangun nk susu.. nasib baru pam sebelah.. so yg sebelah lg tgh penuh.. susukanlah dia terus.. dah kenyang eh bulat mata ajak gelak ketawa.. mommy mmg suka yooo tapi mommy nk gi keje anak.. kene bersiap.. main dgn daddy ya... hihi.. so letak dia.. gi mandi.. lepas mandi siap2 bag letak kt atas katil.. me ke dapur packkan bekal for my lunch.. tapau kek blueberry yg mr big try buat smlm... basuh botol pam and pack dlm bag.. amik icepack masuk dlm bag khas.. sidai baju2 rania.. panaskan lauk utk mr big utk thari nnt.. kemas ruang tamu.. bla bla bla.. tgk jam makkkkk aku dh lambat!!

Masuk bilik nk amik bag gi keje ya rabiiiiiii tgk apa daddy dh buat kt rania!! dia masukkan sekali anak dlm bag tu hahahahah then dgn muka sengih2.. ok mommy chooseee nak bag bunga2 ni keeee... bag ElWi mommy cap AAA ni ka.. or coach AAA mommy ni ka? nya ampun!!! apsal u tk letak semua koleksi my bag penuh katil tu? alasan dia.. ni je bag yg ada kt luar lemari :P drama!
Budak kecik ni sikit punya ketawa dlm bag.. dh mcm permainan dia waktu pagi ke apa? smlm yelah mommy yg masukkan awok.. harini awok lagi suka la ye daddy sumbat lagi sekali.. hah tk pepasal mommy kene fikir lebih sejam bag mana mommy nk bawa ni?? harini mmg declare LAMBAT SEDUNIA gara2 mari bermain dgn bag mOmmy saya :P

U aaaa mr big.. buat hati saya patah aje mau keluar rumah tau...

Wednesday, 26 September 2012

mOmmmmmmyyy nak ikut!!!

Pengsan loo mommy pagi2 nk keluarkan dia dari bag hahahaha suka pulak tu duduk dlm tu.. sblum masuk sikit punya nangiss.. nk susu ke? nak tidur ke? dh tatau.. masuk dlm bagg nyaaaaaa soka!!!

Eh pagini dia dh meniarap sendiri! seminggu ni dia tidur mengiring dan mmg asyik pusing2 badan tp tk lepas.. end up scream sbb penat n frust haha selalu jadi mangsa gelak kami.. but this morning wah! dah tetiarap sendiri dan sengih2 haha.. tahan la 10 minit lepas tu scream lagi.. mommy!! letih laaa.. yelahhhh.. enuf eksesais pagi ni k baby.. go sleep! jgn buat perangai nk masuk bag mommy lagi tau.. berat hati nk keluar rumah.. haihssss

Tuesday, 25 September 2012

Pay Day! Pay Day!

Nyummm dh gaji yek.. :D buku akaun adalah buku paling best la utk dilihat hahahha ceh kejap lagi susut la.. tgk la kejap ye dokkk cuci mata hahahaha

Kejap lagi lunchdate anak beranak.. pastu nk bawa budak kenit tu p spital jap cek mata.. berair2 pulanye.. mommykan panic type.. :P tak kira.. harusss jumpa dr juga!

Monday, 24 September 2012

kesian sangat haih!

Dah tade keje hape ke budak tu ek? duduk sana duduk sini opes biar kosong.. org dok discuss hal keje (personal pada aku) dia tetonggggookk duduk dlm bilik org tu tk reti nk blah? heh kesianlah! dh tade keje sgt ke division diaorg ni?? menyampah aku tgk!

Awal pagi td aku dh sound sorang.. main nk terjah ajee masuk bilik bos (bos tgh meeting) serupa aku tk wujud? kan dh kene bebel satu round.. pasni sapa nk cari pasal lagi meh. harini mood aku nk mengajar etika bekerja.. basic maaaa

Sunday, 23 September 2012

RRR Fun Time!

Semalam Sabtu cuaca baik.. redup tk panas tk sejuk.. sedap2 gitulah.. pagi lepas mandikan anak.. kasi susu.. then tidur semula.. both of us cam biasa lepak tgk tv.. lunch lepas tu tidur sama hahahaha... around 3pm kami dh mula bosan2.. cuaca elok ni.. jomlah bawa anak keluar.. kesian dia duduk rumah ajekan... so lepas rania bangun.. lap2 sikit muka dia.. tukar diaper... tukar baju.. dah siapppp... 4 lebih camtu kami keluar ke tempat yg samaaaa je juganyaaaa 101 hahahaha :P

Sampai sana erkkk mommy singgah zara sekali lagi.. beli baju 3 helai.. bukan apa.. baju aku dh terukkk sgt tk padannye :( sedihla.. nk tunggu dada kempis aku tatau la bila.. lelain ok.. butang baju je tk lepas hahahaha daddy ok je.. dia lepak dgn rania while me buat quick shop.. dh tau dh nk amik apa.. so amik2.. terus bayo.. lepas tu kami cross ke mall sebelah jalan2 tgk street show... sebelum tu kami singgah ke bellinis minum petang haha makan tk ingat... pizza mozarela.. seafood pasta.. calamari.. nyumm gile.. tp aku makan pizza je.. seafood masih dlm pantang2.. rasa la seketul 2 buat hilang teringin... rania behave..bagi susu sebotol (sempat pam sblum keluar).. letak kt kerusi dia layan main sorang2 aje sampai kami habis makan.. goooood girl!!

Lepas makan kami layan street show org emas.. borak2.. lepak2 amik angin.. rania pun sempat short nap.. tengok dh ramai org kami pun cari teksi dan balik..:) seronok keluar jln2 amik angin camtu.. rasa release tgk anak gembira dan ceria.. sampai rumah. lap2 je badan dia.. tukar baju... layan2.. tidur...

Harini Sunday kami lazy2 kt rumah aje.. cuaca masih sedap2 mcm semalam.. tp harini rest ajela.. tk elok keluar kerap2.. kang poket pun bocor aje dgn baju baru.. ujung2 ni laa rajin plak aku nk membeli.. masa utk menuai katanya :D.. mlm ni Singapore F1.. lewis lead the race.. harus mommy depan tv saja!!
Rania layan minum susu dlm botol.. buntang2 mata tgk lampu.. :P

Friday, 21 September 2012

Jumaat sudah..

Wah pejam celik dh seminggu aku keje, rasa mcm gile dh lama masuk opes wahaha! Rutin harian mmg full dan okla rasa cepat juga masa tu pergi.. Alhamdulillah dpt manage susu utk anak dgn baik.. pagi2 rezeki mencurah.. kadang dpt pam susu utk 2 botol.. kadang 1 botol tapi cukup sgt2... awal2 dulu keluar stok susu beku 3.. pakai 1 saja.. yg dua lagi buang.. dh cairkan.. lepas tu keluarkan 2 aje.. tu pun mmg selalu buang 1.. nk keluar 1 aje takut pula rania ni buat hal nk makan byk.. tp so far mmg selalu bagi 1 atau dua aje stok beku.. lain2 semua dpt fresh.. Alhamdulillah.. mcm hari Jumaat pula selalunya tk payah keluar stok.. sbb pagi2 i dh pam sebotol utk dia bila bangun dari tido.. selalunya lepas mandi baru dia minum.. then thari jam 12 i balik jaga dia sbb mr big nk ke masjid.. so dpt susukan dia utk satu round lg... dan selalunya dpt bertahan sampai i balik jam 5 ptg nnt.. but if dia lapar tk tentu hala stok berpuluh... yg fresh pam di opes masih dekat peti bawah tk beku lg byk dok ada.. .. selalunya awal2 ni mmg aku bg dia yg fresh aje.. silap haribulan yg beku2 nun mmg kene buang ajela.. sedih :( tp apa boleh buat.. apa sbb? nnt ai citer.. :)

Ramai kawan2 tanya apa supplement aku makan sampai susu banyak sangat.. just makan bila cukup time (nasi dh tentu!) pagi2 aku makan kurma at least sebiji.. selalunya aku makan 5 6 biji sbb bg tenaga.. minum air banyak2.. amik vitamin (aku masih continue vitamin utk preggy mom) sbb dr yg suruh.. apa yg kita makan masa pregnant pegi dekat janin.. so now apa yg kita makan susunya pergi ke baby.. jadi teruskan vitamin tersebut... gaya hidup mesti sihatlah.. penting!! dan yg utama kene rajin pam! pam! pam! yg ni my fren zara nasihat dari aku kt spital lg.. sakit ke tak.. buat juga dan jgn malas!! hah tu pesanan dari rakan2 yg mmg fully bfeed anak memasing.. dan yg best juga aku byk dpt tips dan info pasal nk manage susu dari Intan dekat Vietnam sana.. hari2 dia mesti tanya.. kak susu ko byk harini?? kak ko pam tak??!! kak ko itu tak?? kak ko ini tak!! tu budak Intan tu.. mmg pengaruh besar.. tq sgt!

Tapi sebenarnya ramai yg masih buta dan tidak tahu pasal susu ibu.. nak2 org lama.. sedih kan? yes rania ni kulit dia not so baik.. merah2 cepat rashes kalau panas.. bila diaorg jumpa masing2 suka bg pendapat.. anak kau ni panas susu ni.. kene bagi air masak.. bla bla bla.. dh 3 bulan kene bagi nestum.. bla bla bla.. aku senyap aje.. kang aku menjawab panasssss.. selalunya bila aku senyap semua akan stop.. bukan tk boleh bg pendapat.. informasi kene betul.. kita ni ada byk sumber yg betul utk dirujuk.. bukan aku tk tunjuk kt dr kulit anak aku tu.. dah pegi dah.. ada cream dia.. mcm2 dr bg ha.. dan dr juga pesan since kulit dia tk berapa baik.. stopkan seafood sekejap dan telur.. so apa masalah susu aku panas le apa le.. boringggggggggg.. dan budak tu baru 3 bulan kot.. kalau korang nk sumbat anak korang dgn makanan dah.. tu korang punya hal.. tp aku takan mulakan selagi tk cecah 6 bulan.. usus dia bukan matang lagi kan.... agak2 loooo.. but Alhamdulillah now kulit anak aku semakin membaik.. :) dh gebu2 dah .. nurse kt spital tu dh ckp.. 4 5 bulan baiklah dia. sbb anak dia pun jadi bende yg sama.. because of cuaca yg maha terik kt taiwan ni.. pesanan dr.. keep bfeed her sekerap yg boleh!! antibodi dari ibu sgt diperlukan...

Banyak pula aku bebel :P

Wednesday, 19 September 2012

Syioknya Raya!

Semalam jadilah juga syioknye raya yg kami plan last minute pada hari Isnin.. okla wpun sederhana aje.. at least tengah hari ada makan free hahahaa dan yg best Rania dtg opeslah! Pelik2 aje muka dia tgk ramai orang.. tp siapapun amik ok je le pula.. idok nangis2.. maybe kecik lagi dan belum kenal org kot hehehe..

Mana2 yang balik tanah air dan tk ada masa raya di Taipei.. diaorg bagi duit raya kt Rania smlmlah.. wahhh seronok mommy pegangkan duit anak.. balik rumah kak nam mommy tolong kira kirakan.. wahhahahaha bengong! Cam biasa mommy simpan dlm sampul dia.. balik tanah air sok sok mommy buka akaun ye.. nnt awok dh besar awok boleh guna..

Mommy cover dagu
Rania with Aunty Azu.. tu je gambar dia daddy!!??? heh!

Monday, 17 September 2012

Raya lagik!

Esok Ladies Perwakilan plan nk buat sambutan hari raya.. raya dh habiskan?? hahahaha sedihnye kami belum sempat sambut sbb masing2 sebok dgn komitmen di tanah air.. butt biar lambat asal buat ahak!! jadinya esok kami semua nk beraya2lah di sini.. me soka aja.. makankan sapa tk soka hahhahaa then esok kene pakai baju raya. haaa yg tu mek out sket.. baju raya tk ada :P hampeh!
Dahtu memasing plek soh angkut rania dtg opes.. ada nk mencubit.. ada nk meramassss.. ada nk itu nk ini.. ok mak risau! nk bawa tanak ni??

Saturday, 15 September 2012

wahh wahh wahh!!!


Me dah tiga bulan :D.. harini mOmmy n daddy buat strawberry shortcake letak cream2 lagi.. tp saye tk makan la.. saye tgk aje :P anyway harini saya shooting dgn baju yg aunty ernie and aunty maya bagi.. mommy kata ngiuttnyeee.. menggeramm ajee nengok hihihi.. tq ya.. saya suka sgt!

Friday, 14 September 2012

happy friday

Pagi2 pump susu mcm smlm tinggalkan sebotol.. jam 10.00am dia bangun for susu.. mandi.. main2.. tido.. oh itu dgn daddy dialah.. mommy dh kt opes.. rutin harian diaorg berdua.. jeles!
Thari jam 12.00 me balik jaga anak sbb mr big nak gi semayang jumaat.. wohh happy yo nk balik jumpa anak.. tade dah masa nk borak2 ngan kawan2.. laju je kuar opes ekekke kalau kuat rasa nk berlari2 aje.. semangat sangat.. sampai rumah daddynye dh siap.. rania tido lak.. so me terus goreng ayam n buat sup sayur utk my lunch.. mr big selalu jumaat makan dekat masjid dgn kawan2.. gulai kambing katanya.. huhuhuhu
So lunch td sempat la makan dulu sblum rania bangun utk nyusu.. tepat 130pm dia jaga.. yeay! susu timeee.. happy yo bila dia bukak mata.. lepas susu main2 jap.. golek2 atas katil nunggu mr big balik.. 2.15pm mommy g opes semula.. happylah at least harini mommy dpt golek2 di siang hari dgnnye.. :D

Thursday, 13 September 2012

mwah!!


Pengubat rindu waktu keje.. tgk ajelah gambonye .. sambil mengepam susu.. sambil tenung mata dia.. lajuuu air susu keluar.. :) petua org2 berpengalaman..

lapor diri semula

Diary mommy hari pertama bertugas semula.. eh masih di Taipeilah!
7.30 am susukan rania sambil baring2 ulas2 rambut.. huhuhu
7.45 am mandi manda
8.00 am breakfast with milo
8.10 am pump susu 3 oz
8.30 am siap2kan bekal untuk lunch.. sambil bersiap2 ke pejabat juga
8.40 am ke pejabat
9.00 am cek emel, update diary, kemas bilik so n so.. until 12.30noon
1.00 pm pump susu dpt 2 bag terus masuk peti ais
1.30 pm lunch nasi bekal.. rest.. solat..
2.00 pm start keje semula
Rindu dekat anak.. so far daddy dia kata ok je semua.. alhamdulillah.. smlm keluar stok susu 4 bag.. rasanya akan lebih 1 bag.. harap esok2 dpt manage ebm dgn lebih baik .. amin..

Wednesday, 12 September 2012

bantulah anak itu..

Bila menjadi seorang ibu, baru mengerti secara mendalam betapa sakitnya melihat anak menderita sakit.. tuhan saja yang tahu hati seorang ibu.. apatah lagi jika di duga dgn kesakitan yang maha hebat.. aku tk mampu berhenti berfikir bila terbaca kisah anak yg menderita sakit barah darah (Ya Allah sembuhkanlah dia).. tak tahulah bagaimana ibu itu menghadapi dugaan tersebut... dari hari ke hari aku tk tenang hati selagi aku tk hulurkan sesuatu.. Alhamdulillah malam ini aku dpt lakukannya.. semoga dpt membantu walaupun sedikit kepada keluarga tersebut.. Semoga Allah melindungi anak itu dari penderitaan.. semoga kembali sihat wahai anak comel..

Buat kawan-kawan yang ada rezeki lebih.. hulurkanlah sumbangan buat keluarga ini.. kasihan anak itu.. :(.. ataupun.. doakanlah beliau dari jauh.. semoga sampai.. amin..

IBU MYRA : HERNA BINTI SELAMAT MAYBANK : 112054047075 CIMB: 1601-0020617-52-6 FB IBU MYRA : https://www.facebook.com/missherna

Aku tk sanggup nk paste gambar anak beliau.. tp aku rasa ramai yg terbaca di fbkan.. tk sanggup aku nk tgk lama2.. cukupla aku baca sekali dan masuk ke hati.. :(

Tuesday, 11 September 2012

mOmmy nak p kerjA??!!!


Sob! sob! sob! mommy gi keje kejap ye sayang.. duduk rumah baik2 dgn daddy.. petang mommy balik.. kalau sempat thari pun mommy balik.. mamau nangess2 yaa.. sayangg diaaaaa.. huk huk hukkkk camne nk keje niiii uwaaaaaaa mommy keriau sama laaaaaa!!

Friday, 7 September 2012

Form 5 Budiman


Hah ada pula member tag gambar masa tingkatan 5... agak2 korang jumpa tak aku yg mana huhuhuhu

Tuesday, 4 September 2012

razzaq oliver in da making!


Minat sungguh dia dgn masak2 skrg ni.. siaran memasak kt travel n living tu mmg kene konkerlah kalau si jimmy oliver ke.. chriss ke.. nigela ke tah skrg ada pula sapa tah.. semua dia kenal semua dia suka.. kekekeke ada je benda baru dia nk test which is me like lah kan.. tp aku ni tk penggemar western sooo jrg la dia praktik hat guna2 herbs tu.. atee dia je makan.. tp skrg ni salad ada breadcrumb la.. pasta la.. daging.. lamb phewww soka dah.. sonot sgt! skrg ni aim dia nk beli mixer (rajin buat kek juga!) oven best2.. dan perkakas ala2 jamie oliver nyah! nature kayu2 segala tu.. mak hokayyy jaaa.. tp tulah malay food.. me lah.. western je dia.. kekekeke bertuah pula rasa kawin ngan org soka nak masak.. eh tetiba! :P

Pastu dia ni rajin alter masakan.. kejap tambah tu kejap tambah ni.. whahahhaa sebulan mak aku duduk taiwan habis jatuh cinta dekat menantu sendiri.. yelah 4 kali dia buat kek kt mak den.. masak pedas2.. mertua mana tk suka kan? well well mmg tetiba aku pun tk sabar nk beli set dapur best2 utk mantapkan lagi food skill lepas ni.. :)

Morrocan Lamb Chop & Garden Salad Terbaik!! Usap pewot mcm singa kenyang lepas baham sekoq rusa.. bongkang yok!

Monday, 3 September 2012

Happy Monday Uolsss!!!


Selamatlah bekerja semula kepada yang bercuti cutian itu yaa.. me huwargghh minggu depan start keje hua hua huaaaa kejapp je hai 3 bulan??? yawwww ok takde hall rumah opes dekat je.. rindu kalu gue lari la balik kejap :P semangat la sgtkannn! skrg ni stok susu anak hampir nk tekeluar pintu ais.. Alhamdulillah rezeki anak utk bulan 9-10 dh cukup.. after that nanti mommy gandakan usaha lagi ya! stay healthy k sayang.. :)