Saturday, June 30, 2012

15 June 2012 ~ Rania Dilahirkan

Tajuk macam jam 12 tgh malam dh keluarkan... nooo!! not yeett!! haha ini mak budak masih bertarung nyawa di dalam labor room... Lepas turun darah around 11.30pm barulah start bukaan 1cm yg pehhh ingatkan nk keluar anak dah.. belum lg rupanya... nurse sessi mlm cek senyum je bila aku tanya.. berapa? 1cm mem.. puhhhh dari siang dh ke mlm.. gitu je progress? ok bertabah... bila dh start turun darah aku nk berjln pun dh susah.. katil lencun.. gown lencun... so aku baring ajelah... around 1am camtu aku nak ke toilet terpaksa la mr big papah slow2.. bila tgk darah kaw2 banyak barulah aku minta tukar gown baru.. dh teruk sgt rupanya... phewww terbayang2 lagi kenangan mlm tersebut..

Setiap kali nk ke toilet barulah mesin CTG tu di tanggalkan.. senak perut aku berejam2 dipasang benda tu.. utk pantau baby dan contraction kene la pasang.. senak pun senaklah... mlm tu mmg aku tk boleh tidur dah.. sakit dh dtg on off.. dari jam 1 pagi menginjak 4 pagi aku boleh menahan kesabaran lagi.. sakit tuhan sj yg tahu.. pedih sakit hanya yg pernah beranak aje paham kot.. setiap kali contraction dtg menggigil badan aku menahan.. awal tu aku boleh lagi ketap bibir.. tahan napas.. ek ekk sikit.. mr big pun sempat juga tidur sejam 2 cover diri kejap.. apa yg org boleh tlg punkan? setakat boleh sabar.. sabar... kuat lg masa tu.. segala petua.. nasihat yg aku baca masa tu masuk lg dlm kepala.. avoid crying.. yeahh awal2 tu aku avoid la lagi.. haha tapi dh masuk jam 5pagi... benda yg paling org suruh elakkan aku dh tk boleh tahan... iaitu menangis! aku dh start keluar airmata tahan sakit.. kiri kanan katil tu gamaknya mmg khas utk org beranak.. betapa kuat aku cengkam menggigil2 badan lasak betul tk patah.. aku rasa itulah cengkaman paling kuat yg aku pernah buat dlm hidup.. mr big dh start tarik kerusi duduk tepi aku cuba sabarkan.. apa yg aku buat.. genggam lengan dia dan menangis sambil tahan napas bila contraction dtg.. 5 minit sekali aku kene.. nurse dtg cek masa aku sakit gegila and result.. 1cm!! uwargghhhhh!!! ok aku betul2 dh tk boleh tahan lagi dah.. sungguh aku rasa ya Allah.. kuatkanlah akuuu.. bglah semangat pada aku.. menangis dh tak boleh kawal lg.. merintih2 aku sakit.. mr big baca mcm2 doa.. aku boleh dgr dari telinga tp aku tk boleh kawal langsung apa yg dia ckp.. ada one time aku hempas badan aku atas katil sbb sakit.. masa tu mr big genggam aku kuat sgt.. sabarlahhh sabarlahhhh jgn mcm niii jgn hempas2 badan.. sabar yaaa.. uwaaaaaa nk sabar mcmana... sakit!!! Allahhh sakit sangat.... semoga dengan kesakitan ini dapat menghapus dosa2ku ya Allah.. (doa dlm hati)

6.30 pagi.. sakit aku makin kuat dan aku dh hilang separuh dari semangat juang cececeee berjuanglah kan.. aku suruh mr big panggil nurse sekarang juga.. nurse masuk dan aku terus suruh dia call dr aku.. dr ling sekarang juga! aku dh tk boleh tahan dan tak sanggup lagi nk tunggu bukaan sampai 10cm.. nurse akur dan suruh aku sabar.. 5 minit nurse masuk bgtau dr ling akan sampai 10 minit lagi.. 10 minit mcm 10 tahun.. aku tetap menangis2 merintih sakit dgn mencengkam segala benda tepi aku.. mr big langsung tk lepaskan tangan aku.. walau mcmana aku buat dia tabah kat tepi.. can see his eyes also dh turn red and of kos berair juga.. goshhh ok aku dh buat dia menangis sama.. 15 minit dr ling sampai... aku terus menangiss lagi teruk hahahah tah kenapa dgn aku tah!! dr plss help mee.. i dont want to wait anymore!! please operate me now!! plsss dr!! merayu2 haaaa.. dr ckp omputihla jugakan.. aku translate la terus.. baru feel... sabar ayuu.. u dh half way.. ur uterus dah menipis.. bukaan slow tapi baby in the position.. i boleh operate u but i tanak buat.. sabarr yaa.. kita tunggu bukaan 2cm then i give u epidural.. oh yaa aku mmg minta epidural if bukaan slow tapi tk sangka nk tunggu 2cm aku kene hadap satu hari!

Dr cek bukaan.. masa tu dah jam 7.15 am.. 1cm setengah! ya Allah bantulah aku.. 1cm setengah belum boleh bg epidural.. then dr decide utk pecahkan air ketuban utk percepatkan lg bukaan... dr pujuk suruh aku sabar.. tarik napas.. dr berada dgn aku sampai aku calm.. bila contraction dtg.. dr sama2 dgn aku bantu aku harungi setiap minit yg menyakitkan itu.. masa tulah mr big dh lepaskan tangan aku dan duduk jauh di sofa.. aku tk pasti apa dia buat tp lepas air ketuban aku dipecahkan.. aku rasa lega sikit.. dr terus pergi ke mr big and bagi tisu dan tepuk2 belakang dia.. mr big saya menangis teruk juga rupanya... dr consult dia kejap sementara nurse duduk tepi aku.. lepas both ok.. dr senyum.. bgtau bukaan dh 2cm.. kejap lagi anesthesia dtg inject epidural then aku boleh tidur dan rest... beberapa document mr big sign.. sementara nk tunggu dr sampai lebih kurang 30 minit lagi.. contraction jadi makin kerap.. dr tolong calmkan aku.. 8.00am dr datang untuk inject.. aku di lipat jadi hurup C.. phewww mr big tekan kaki and kepala kaw2 mcm nk sembelih ayam.. so aku tk de ruang utk bergerak langsung... mata aku je kelip2 tgk mr big.. dr inject tulang belakang.. masukkan wayar pelekat itu pelekat ini.. phewwwww akhirnya aku dh tk rasa apa.. totally lumpuh segala rasa.. lepas semua siap.. aku baring angkat bantal busuk letak atas kepala terus tidurr.. hilang lesap dlm dunia lain.. aku dgr2 dr ckp ok sleep well.. jgn lupa pergi toilet.. dia tutup lampu bilik and mr big pun panjat sofa tepi aku dan sama2 lelap.. sampai ke jam 12 tengah hari... ya ampunnn nikmat betul tidur waktu tu...

1pm... aku terjaga dan ajak mr big ke toilet.. wpun tk ada rasa.. tp aku kene juga ke toilet.. bila aku turun dari katil terus rasa nk tejelepuk.. tk ada rasa langsung.. kaki pun awang2.. gosshh takut juga.. aku peluk mr big kemas2 dan jln setapak2 ke bilik air.. selesai apa yg patut.. terus duduk atas katil tk gerak2 dh... nurse cek bukaan dah 4cm.. wahh laju plak bukaannye.. senyum.... amik bantal.. letak atas kepala.. ZZzzzzZZZZZ sampai jam 4 petang.. heavenn oiihh!!!

4.30pm... nurse masuk nk cek bukaan lagi... nurse terkejut... 10cm!! u jangan push.. relakss ok.. jgn push lagi.. aikk aku rasa aku tk push pun.. nurse terus call dr ling.. and preparation pun start... mcm2 benda dimasukkan ke dlm bilik utk persediaan aku bersalin.. Alhamdulillah masanya dh tiba.. mr big bergegas basuh muka.. pakai gown.. mask.. tutup rambut..
Dr ling masuk and cek.. ajar aku push.. training kejap dlm 3 4 kali then ok aku dh ready.. masa ni aku jd pelik sikit sbb aku dpt rasa contraction belah kanan dan boleh meneran dgn baik... selalu epidural akan buat kita rasa susah nk push.. ke dr bg aku sikit je ubatnye? ahhh tak penting.. yg penting skrg aku dh nk bersalin... bila semua dh ready.. nurse and dr terus patahkan katil aku jadi tempat org nk beranak betul2 tu hihihi pepandai la korang imagine.. siap sarung itu ini, aku dibersihkan utk halang dari kuman2 kene kt anak nnt.. 2 kali push tiba2 badan aku panas.. suhu naik 38c.. dr terus inject antibiotik.. dan aku juga muntah 2 kali.. mr big sempat grab plastic dan tadah.. dr sgt2 bangga dgn mr big sempat dia puji n ckp mr big seorang suami yg sangat baik.. juga sgt membantu semasa proses kelahiran Rania dari hari aku masuk sampailah saat nk melahirkan.. Alhamdulillah dr.. :) .. ok sambung...

Lepas dah inject antibiotik.. aku push lagi.. rasanya dlm 2 kali push kepala baby dah keluar and dr suruh stop.. mr big dipanggil utk tgk kepala anak.. teruja betul dia.. dia dtg bisik.. kepala dh nampak.. sikit ajelah lg... great job!! lepas aku push sikit lagi dr dh suruh stop and dia tarik baby keluar.. masa tu terasa sgt2 yg anak aku dh keluar dan benda pertama yg aku laungkan "ALLAHUAKBARRR!!!!!" betul2 spontan dan aku rasa sgtlah leganyaaaaaaaaaaaaaa.... Allahhhhhhh... Allahhhhh.. itu ajelah yg aku sebut kot.. pastu dr ckp great job ayuuuu... relakkssss.. calm urselff...
Aku nampak nurse sedut2 cecair dari mulut baby.. then dr terus cut tali pusat and serah pada mr big utk di qamatkan.. dgn berdarah2 lg mr big terus dukung baby and laksanakan apa yg perlu.. beberapa minit rania diam dlm pangkuan daddy dia.. selesai nurse amik.. bersihkan baby.. timbang... pastu mulalah posing2 dgn kamera daddynye.. while me masa tu tgh rest... dr tgh jahit sikit my perineum.. sikit je kerat kata dr sbb baby tk besar... lega.. tk sakit dan tk rasa apapun masa dr jahit.. eh lupa lak sblum tu dr urut2 sampai uri keluar.. bungkus and bagi pd mr big utk urusan tanam di rumah... dr dh tau org muslim mesti nk tanam uri.. :) .. pastu baru sessi jahit menjahit dijalankan... ohhh lega sgt.. lepas baby siap urusannya dgn nurse.. nurse letak atas badan aku.. skin to skin katanya... baby pandai cari nenen yek.. happy sgt .. putih merah kulit baby masa tu.. mata bulat... ya Allah syukur sgt ... inilah saat paling bahagia dlm hidup aku ... tak tahu masa bila dr and nurse keluar.. tinggal kami bertiga tgh layan emosi.. aku tk nangis.. aku ok.. aku bahagia sgt2.. Alhamdulillah.. kelahiran Rania sangat dinantikan...

Lepas 10 minit mr big snap2 gambar, nurse masuk bgtau nk bawa baby utk mandi dan injection so n so.. while me terus di alih ke katil lain utk di bawa ke wad... epidural ditanggalkan barulah aku rasa berjln balik darah2 kt kaki.. tp still rasa lumpuh lagi.. so nurse and mr big sama2 angkat aku alihkan dari katil.. aku di tolak ke tingkat 8.. masuk wad.. nurse kt tingkat 8 pula take over.. aku ditukarkan baju.. dipakaikan segalanya sbb aku tk boleh buat apa lg... siap lepas tu barulah aku boleh rest atas katil.. mr big start sms/bbm semua saudara mara... dan mms sekeping 2 gambar baby.. tak sangka aku dh lahirkan zuriat sebentar tadi... masa rest tu tk rasa pun nk tidur ke apa.. teringat apalah baby buat kt nursery tu ya..

Jam 8 malam.. nursery call suruh turun tingkat 5 utk bagi baby susu.. mr big tolak aku dgn wilca ke bawah.. sampai je nursery tak sabarnyaaa nk tgk baby saya yg dh siap mandi tu.. Rania diletakkan di dalam bakul lutsinar.. tag nama rohayu md saad.. dibalut dgn selimut tebal...comel sgt...

Nurse ajar cara2 nk bagi breastfeed dekat baby.. Alhamdulillah baby pandai melekap dan hisap.. so mulai haritu jadilah aku seorang ibu dan memulakan tugas menyusukan baby setiap kali dia minta.. hihihiihi... baby tak tidur dengan aku di wad.. dia duduk nursery.. so lepas bg susu kene babai lah kt baby.. ololooo lebih kurang sejam dgn baby.. kami pun naik ke wad.. lepas tu hahhah jam 11 mlm nursery call.. jam 2 pagi nursery call... 5 pagi... 8 pagi.. dannn seterusnya... bila dpt call laju jeee nk turun sbb kesian takut baby melalak lama.... ada satu ketika tu nursery mcm lambat call.. aku pula tk sabar nk turun.. rupanya dr ckp.. diaorg akan biar baby menangis dulu.. kalau tidur diaorg takan panggil.. baby tahu bila dia lapar huhuhu... baby diberi peluang duduk dgn aku di wad dari jam 9 pagi - 5 ptg saje.. lepas tu diaorg dtg amik semula... aku duduk spital dlm 4 hari... baby pula 6 hari sbb dia kene jaundice masa hari ke 3.. so kene duduk dlm bilik lampu2 2 hari.. kesian pula nengoknye.. tp aku tetap ke situ utk bagi susu..

Well itulah memori indah yang aku mahu kongsi dan menulis di sini.. Rania Razzaq dilahirkan pada hari Jumaat, 15 June 2012 tepat jam 5.22 petang berat 2.78 kg, di Hospital Adventist, Taipei Taiwan... Alhamdulillah walaupun aku hampir putus asa untuk melahirkan Rania secara normal.. tapi dengan pujukan Dr.. aku berjaya juga harungi utk bersalin secara normal... Syukur aku punya suami yang sentiasa memberi aku semangat semasa mengharungi detik itu dan syukur kerana ramai yang mendoakan keselamatan dan kesejahteraan aku kala itu... Hanya tuhan yang mampu membalasnya... :)

13 comments:

Melea said...

Seramnyaaa aku baca, Allah maha mengetahui, aku mmg x sekuat Sahabat Sahabat yg boleh melahirkan secara normal. Tahniah Kate... Sebab berjaya melahirkan rania secara normal . Buat Ajak, awak suami yg terbaik, jagalah kate @ Ayu dengan baik, bahagiakan beliau dgn kasih sayang, buat korang berdua, anak @ rania adalah AMANAH dari Allah SWT, didiklah dia supaya menjadi anak yg solehah aminnnnnn

Ayu Katerina said...

thanks melia.. :) sebak aku baca doa sahabat aku ni..

@z@H maM@ ADAM! said...

Agak ngeri diawalnya tp bila dah masuk part epidural tiba3 aku berangan nak amek epidural jugak satu hari nnt. Alhamdulillah, kau dikurniakan seorang suami yang sangat bertanggungjawab ayu! Tahniah. Semoga Rania membesar menjadi khalifah yang soleh lagi solehah. Kau kuat ayu! terharu aku baca cerita ni :)

Ayu Katerina said...

Hihihihiii no 2 coming azah? Besttt hihihihi... Anw thankss for the doa....

passerby said...

aku tengah syok2 emosenel baca... peh tu tang yg ni aku tak boleh tahan nak gelak dah:

" aku di lipat jadi hurup C"


tak bole belah!

anyway, tahniah...

nqr said...

saya tau awak dah tau perasaan saya mcm mana kan? hhehehe

apa apa pun semua dah selamat.. maybe bersalin rania susah sikit,.. tapi bersalin adik rania esok lusa.. mudah..

Ayu Katerina said...

passerby wahahahha eh betullah.. bygkan perut kita dok bulat lagi.. kene lagakan lutut ke dada.. kepala ke dada.. betul2 mcm C.. senakk peruttt huhuhu.. ni sat.. paserby ni sapa? :D

qis: ye sms awak buat saya nk nanges juga.. hihihihii

passerby said...

passerby ni your silent reader la... eceh.. :P

Ayu Katerina said...

Ecehhhhh mcm kengkawan kenal jeee kekekekkekeke takpa takpa tq yek hihihihi

Anonymous said...

epidural??? eeeee...x aci tau!!
hehehe..citer ko wat aku rase mcm2..nk seram ade, nk gelak ade, nk takut ade, nk touching ade...sumer ade tau..ayu oh ayu...ekekke

-sdm-

pjotlee said...

sbb tu tuhan bg kelebihan mengandung n besalin kat wanita.. sbb wanita KUAT, TABAH n SABAR... tahniah tuk anda n wanita..!!! ce baca pengalaman aku besalin tgk.. lebih kurang ngeri jugak lah.. hehehe

Ayu Katerina said...

Wi...hahaha janji beranak babe!! Hahahhahaha akukan penglipurlara ko skrg hahahahahah

Pjot...nantii bacahihihi... Thanksss anw...

Blue Roses said...

aku dah ada experience bersalin normal & cser..... bg aku lebih baik bersalin normal dr cser..... :)sakit hilang bile dpt tgk muke baby.... :)