Wednesday, 29 February 2012

picnic di bawah pohon sakura

Nice wheather harini... 4 hari yo hujan non stop and matahari langsung tk ada.. siapa yg ada penyakit stress ke depress ke haper ke.. boleh bunuh diri gamaknya.. nauzubillah...

Harini ke pejabat bersama-sama mr big since dia ada class mandarin.. cuaca sedap sgt.. tk panas tk sejuk beku.. mcm ala2 genting highland 20 tahun dulu kot.. sejuk2 sedap katanya.. harini aku bawa bekal nasi with sambal tumis ayam n brownies.. mr big buat smlm.. smlm lg aku dh merasa.. panas2 pehhhh terbaik! harini dia bawa utk kawan2 kelasnye sama.. so sama2 kongsi..

Since tengah hari semua pakat keluar lunch.. me pun kuar jugalah bawa bekal.. lepak dekat park belakang opes.. sakura ada la beberapa pokok tgh bloom.. sakura taiwan kaler pink.. angin sepoi2 bahasa.. layan makan nasi puhhh mmg nikmat... sambil makan borak2 ... :) what a lovely lunch i had today.. Alhamdulillah..

Semoga matahari terus bersinar dan membahagiakan hidup kita semua.. amin..

Monday, 27 February 2012

Taiwan cuti 2 hari

Lengang yoo masa jalan kaki ke pejabat tadi.. serupa mcm kt kl tu ha.. kalau cuti raya camtula taipei.. semua balik kg halaman dari last friday gamaknye.. cuaca plak hujan n sejuk...

2 hari di rumah layan tido sampai thari.. mmg tk masak sgt.. rest habis.. bfast with secawan susu n nes for him sambil layan kopok goreng... kul 2 3 pm camtu baru masak sejenis 2.. mlm tk masak.. kami layan cucur2 aje.. betul2 quality time together..

Byk masa kami dihabiskan dgn memilih gambar masa kawin dulu utk dijadikan album.. skrg mr big tgh buat keje editing.. siap sok boleh start album kawin canggih manggih dia tu... almost 2 tahun haaa baru boleh start.. anyway i paham.. bukan senang nk siapkan satu album sebenarnya... nak pula kita sentiasa nk yg terbaik.. well at least i nak the album siap la jugakan.. kenangan hari bahagia.. :)

Minggu ni saya dh memasuki fasa 6 bulan kehamilan... baby agak aktif waktu ptg dan mlm.. tidur pun dh susah juga skrg tak tahu kenapa.. nk kata tidur siang idak pun.. tp susah sgt nk lelap.. pusing situ salah sini salah.. segala bantal aku letak.. dh jd mcm kubu pun ye tempat tidur aku hehe..

Makan selera aje.. apapun telan.. bengkak2 kaki tangan rasanya belum jadi tp urat betis dh menghijau.. hari2 susu mmg wajib ku minum.. dh jadi cam addict susu plak.. 1st time smlm saja aku renung2 perut tanak sentuh.. nampak kene tujah 2 3 kali hohoho sengih sorang2.. ok so far perkembangan saya ok.. ada lah sikit2 masalah kesihatan yg terjadi.. biasalah hormon ibu mengandungkan.. doakan saya sentiasa sihat dan baby saya cergas hendaknya.. amin...

Saturday, 25 February 2012

my name is ariani



Eh tak nama saya tetap ayu hehe... latest pic of me during sambutan Maulidur Rasul di Taipei... best pula sejuk2 ni tutup segala.. InsyaAllah..

Friday, 24 February 2012

membaca jambatan ilmu!

Sangatlah membudayakan bahasakan... last week semasa kerajin kemas rumah.. tk lupa kami mengemas bilik stor makanan yg juga tempat aku lempar segala buku buku yang aku dh baca.. sana sini besepah :P idok la haihh.. cuma kotak2nye buatkan bilik tu sempit plak.. sooo mandangkan lemari baju karer karer udah dibeli.. so kami kenalah kemas bilik tersebut supaya boleh masuk beberapa barangan lain..

Mr big dgn rajinnye telah mengemas (tak bley bukak balik!) semua novel2 aku.. 3 kotak penuh padat dia susun pehtu angkat masuk lemari dan disusun bertindan.. mak oiii buku aku kalau jual balik beribu leh dpt ni.. errrr ada sesapa nk beli 2nd hand books??? contact la aku ye hehe.. mmg tk baca dah kot.. setiap bulan ada je buku baru.. penulis2 skrg pun hebat2 belaka... mana dgn buku.. mana dgn drama.. masyuk juga jadi novelis yee hehe tahniah la semua!

Buku baru ada 6 lagi belum buka plastik.. sbb skrg ni aku addict dgn drama kt net.. so buku2 tu hold dulu.. byk lagi masa terluang yg membolehkan aku membacanya nanti.. lgpun skrg dgn persediaan kedatangan ahli baru.. byk betul magazine tersusun belakang kepala katil... yg tu je belum seal masuk kotak.. baca 3 4 kali utk kasi faham.. kang idok le aku gigil nk jaga anak... pengalaman lom ada.. tp ingat2 balik dulu aku jaga anak2 akak aku masa diaorg dlm hari je.. relaks tk takot pun? naper plak anak sendiri cuak telebih... hihihi normal ye dok..

Ok tade apa nk direpekkan lagi.. tp aku serius.. sapa rasa2 nk beli buku2 lama aku tu bgtaulah.. 70% off la.. maleh simpan..

Thursday, 23 February 2012

no story

Pejam celik gaji sudaa... Alhamdulillah rezeki..

Yang penting bg saya skrg cukup makan.. sihat tubuh badan dan dpt gembirakan org2 yg sayangkan saya..

Pada yang masih berhutang pd saya tu.. bawa2la bayar ye.. mati tk byr hutang pepandai la cari hadith... sy setia menunggu bayaran dari kalian semua..

Apapun selamat berhari gaji pada kengkawan semua... guna leklok.. jgn sbelum next month punya gaji udah habis ye hihihhii

Happy Pay Day peeps!!

Tuesday, 21 February 2012

ChErRY BlOssOm~~





Welcome Spring!!

Yang ini latest mr big shoot dekat Yaminsan National Park... belum kembang habis lagi.. baru sikit sana sikit situ.. target lagi 2 minggu maybe kembang penuh.. but this weekend kalau tiada aral melintang ai nk p amik angin menikmati keindahannya.. tidak di Yaminsan la.. sedar diri dh tk larat ye nk panjat2 bukit.. nearby our residence pun ada.. ;)

Monday, 20 February 2012

our weekend

Last Friday udah terima pun barang yg kami order dari BenQ iaitu kerusi buai2 tatau la aku nk namakan apa haha.. dh bekenan lama dah.. tp memahal belaka.. nk jd citer mr big jenjln sorang dia jumpa kusi yg aku nak ni which is cost dia tidak semahal yg aku penah jumpa.. so apa lagilah kannn terus beli.. friday petang diaorg anto.. mr big dh siap pasang n deco rumah lain sikitlah dari susunan biasa... so weekend kitaorg haritu sambung mendeco rumah.. susun itu ini.. pehtu perasan syok sendiri haha :P

Sunday kami buat lunch jemput member baru yg posting ke sini.. mr big mengidam nk makan siakap 3 rasa.. so oklah pepagi dia gi pasar beli ikan while me prepare apa yg ptt.. so sunday tu hari ai plak jadi chef.. not bad wpun dh lama tk buat siakap 3 rasa ni.. habis la sekor tu.. makan utk 4 org.. selain dari ikan, mr big juga prepare ayam goreng bercili and baby sawi oyster.. meriah makan ramai2.. licin.. tu yg best kalau jemput org.. rasa appreciate sgt :)

Lepas member balik kami kuar cuci mata area Hola.. last weekend ai mmg jadi super duper sihat plak.. wpun sejuk rasa nk juga kuar jln.. lgpun dr dh soh eksesais jln2 sikit.. jgn memalas katanya.. so kt situ beli la few brg merepek then terjumpa plak member yg baru balik dr rumah.. looo ke situ juga depenye!! haha last2 sambung borak kt kedai kopi sambil layan kebab..

This week cuaca semakin membaik.. maybe takan hujan dan sejuk sgt.. cukup baik utk sakura mengembang.. hopefully weekend ni boleh melihat sakura bersama my fren celia.. dah sebulan dia ajak.. yaww semoga tk hujan!



Sembab muka balik keje :P

Thursday, 16 February 2012

merenyam renyammmmmm pewottkuuu

Harini kira dh masuk 22 minggu.. dh start merenyam renyam haaa pewot aku.. gatal kan main lagi!! nk garuk tk bley kan.. dok gosok2 atas suar je.. dlm hati kalau aku dpt garpu gonyoh2 ni pehhhhh nikmat!!!! tapi saboo ye sabooo perot ni nk pakai lama.. kang tebelah belah kangggg jgn harap leh pakai 2piece bikini lagi.. :P macam ko boleh pakai la sgt cik kate ya!!

Ok ok setiap hari pagi n petang mmg aku rajin nyapu segala cream utk cegah parut2 ibu mengandung tu kan.. tp kalau nk jadi gak what to do... dari bulan pertama lagi gefren i dh pesan sapu cream.. sapu minyak... ye ye .. cuma skrg ni dh start menggatal.. gamaknye baby dh membeso kt dlm yek.. dia dh mula kembang2kan pewot den.. wahhh dia punya gatal.. ye 5 kali ulang dah... sabooooo!!! huhuhuhu

Dah jom mikir bende lain.. lagi di layan lagi terasaa merenyam2 nih!!

hi-tea

Beberapa hari yang lepas lupa dah hari apanyee balik dari koje buka je pintu uihhh harumnye bauuu.... tgk oven tengah rumah haa.. uikkkk apa dibuat??? sekali bunyi tingggg uikkkk dh siap masak dah... jengah2 huyooo kek gula hangus yo!!! hahahahaha suka suka suka!!!! ini adalah kali ke 3 kot mr big buat kek gula hangus.. 1st time jadi tp pahit sket.. kali ke 2.. hancusss hahahahaha this time yeahhhhh menjadi jugaa.. best!

So mandi dulu pe pe hal... pastu bancuh ayo sorang satu mug... then hadap minum petang dgn kek gula hangus.. panas2 makan time sejuk2 ni mmg terbaik.. separuh kek tu habis... siap bawa bekal p opes esoknye.. buat breakfast hihihhi

Anyway tq moi cinta.. nanti buat lagi ek!





Demo makan kek gula hangus dengan gembiranya :D

Wednesday, 15 February 2012

Al Fatihah

Dia adalah kenangan.. yang sentiasa hidup di dalam jiwa dan hati... aku tahu sesiapa yang mengenalinya tidak akan pernah lupa.. betapa istimewa dan bahagianya mengenali insan ini...

Al Fatihah buatmu Shahrulnizam Bin Zubir..

sodap weh strawberi

Dulu jangan nk hadap rasa pun tanak.. ntah le aku rasa buah buahan ni cam tk penting dlm hidup.. nasi je sedap dan wajib.. tp dh tua2 ni kesedaran tu ada.. duduk kt taiwan ni la aku kenal makan sayur.. buah dan sewaktu denagnnya.. tp kalau org tk push pun aku mana nk hadap sgt... tgk kesedaran juga...

Skrg ni sejak preggy lagi berganda aku makan buah n sayur.. mr big punya pantauan kalah dr dah juge... setiap hidangan wajib ada sayur.. kalau aku dok cekau lauk lain dulu dia punya ehemmm tu ye yee annoyingg telinga kau bedahhhhh.. so amik sayur dulu.. then baru amik lauk.. sabo jela kannnn..

Pastu buah.. wajib juga at least satu hari sejenis... skrg aku suka makan pisang.. pear n strawberi... hehari skrg nk makan buah.. strawberi tu skrg cam ngidam plak.. sodap hingga ke tekak.. tebayang2 je sblum tido.. hahahahaha penangan betul! nasib skrg tgh musim haa... time keje plak aku kekadang bawa bekal pisang satu.. at least satu hari ada la sejenis buah aku telan.. yawww sihat sungguh pemakanan saya skrg...

Anyway as i said.. kalau tadek pemangkin mmg tk jalan deee huhuhuhu



Ni gambar semalam mr big snap masa ai dok melayan drama Tahajud Cinta.. dh lama dah aku tau citer ni ada.. tp tk penah ingin nk tgk.. since dh tade apa nk buat sgt aku pun layan.. woiii best la citer ni!! tk rugi tgk.. mmg best!! mlm ni aku nk layan final.. 13 episod je.. haihhh mmg best dan lain sgt2!!!

Sunday, 12 February 2012

jalan2 ke ladang limau

Last Saturday me organize trip ke ladang limau, hsinchu utk ladies association.. since tahun ni ramai ahli baru diaorg pun excited la nk pergi.. ikutkan limau dh keluar sebelum raya cina lagi.. tp sbb aku balik msia bercuti diaorg tetap nk tunggu aku balik juga utk buat trip tu.. lgpun hanya aku je yg kenal tuan ladang tu... so nak tanak trip tu lewat juga jadinye.. sian kt new members la sbb limau dh nk habis huhuhu

Kami gi dgn 5 van.. perjalanan lebih kurang sejam suku... cuaca ok tk panas tk sejuk beku.. just nice.. sampai sana 1st xtvt ialah class photography lead by mr big.. basic2 je.. atas permintaan my datin at least ahli2 ni ada basic mengenai kamera tu sikit.. so sj utk penuhkan xtvt mr big pun ok jela jadi cekgu kejap.. lepas habis sessi mengenal fungsi kamera sikit2 then semua masuk ladang pluck the orangelah.. saya dok luar je tgk haha tk dibenarkan masuk sbb tanah licin n berbukit sket.. cehhhh duduk jelah tepi jln tgk2 hahahaha

Lepas habis orange tuan rumah kene bedal... eh bayar yee idok free.. timbang2 simpan.. pehtu amik bekalan masing2 kami gi ke tempat utk bekelah... atas bukit tp idak la tinggi.. nice view weh!! seronok masing2 bergambar termasuklah saya.. puas makan dan shooting kami balik ke rumah tuan ladang utk solat zohor n rest sebelum balik ke taipei.. tuan rumah sediakan laksa penang n kopi sebelum balik... seronok sgt masing2.. wpun aku agak frust sbb limau tk mcm yg aku p 2 tahun dulu.. tp bila org lain seronok me jadi ok jugala.. at least sumthing for everybody n yg penting dpt mengeratkan lagi silaturahim.... :)

2012 AGM



As usual setiap awal tahun mesti ada AGM.. ladies punya association... this year bulan 2 masih sejuk.. so berlapis2 kt dlm haaaa.. anyway sesekali berbaju kurung ke office rasa cam lawa plak :P

Wednesday, 8 February 2012

cinta saya



i LovE mY LiFe beCauSE it GaVe mE YOu, I lOve YoU BeCaUSe yOu ARe My lIFe! HaPPY BiRThDay My dEAr..

Pengorbananmu tidak mampu dibalas ... thank you for being with me.. di mana jua...

Tuesday, 7 February 2012

kawan-kawan gila makan

Cuti haritu saya amik peluang bertemu dengan kawan-kawan kt tanah air... acara biasa makan dan makan la... ada juga yg saya ajak suping2 coci mata.. :)

1st ai jumpa my besfren Azrina.. kami gi suping dekat bangi pehtu lepak makan dekat pkns bangi.. pekena kotiaw goreng terbaik uolss!! tpi ya tah kenapa kami tk amik gambo pun.. ceh ampeh!

Pehtu ai jumpa kak liza.. kami makan2 dekat madam kwan bangsar sambil2 nunggu Mr. Big solat Jumaat.. pun yee tk amik gambo.. kekdah sgtkan!!

Then saya jompe Cik Dhira kt ghumah dia.. dia masakkan saya nasi tomato.. ayam merah dan sewaktu denganya.. sodapppp.. ayam merah ni aku dh request lebih dari 5 tahun.. nasib baik masing2 panjang umor.. Alhamdulillahhh seronokkk jumpa.. tapi ya mangkuk tk amik gambo juga!

lepas2 tu baru saya dating dgn Mya&Ernie.. Mya jd drebar ngangkut aku n ernie ke sana ke sini haa... makan nasi ayam bukit bintang... lepak lanai pekena airmata menitis tah apa ke nama.. dessert sedap gitu.. pehtu ke klcc suping ala kadar.. lepak minum.. yeahhhh since kami ni blogger.. memasing RETI PUNNNN amik gamboo!!! maka ini gambarnyaa.. taraaaaaa hehehehehe


Tak habis citer deting di luaran kami sambung plak makan2 di rumah ernie sempena beday maya n ernie soon... kebetulan ada cuti hari wilayah so ernie dgn rajinnya telah memasak lunch utk kami.. join sekali kawan baru utk ailah.. payet ke apa tah ke nama hihihhi.. preggy mom jugekkk.. so membedal la kaminyeee di situhhh.. dan tatapp blogger hebat si mya haros ada gambarkannnn



Hari yang sama pada sebelah petang me and faten member baikku di Taipei satu ketika dulu... kami sms2 jom jumpalah since dia duduk di Putrajaya juga.. so lepas je makan2 kenyang di rumah ernie.. kami bertiga termasuk Mr. Big saya deting dgn faten plak dekat taman warisan putrajaya.. kami minum petang aje dan meratah roti john.. terbaik juga! Gambar adooooo sbb kami mmg gila glam di fb utk jeleskan kawan2 taipei yang lain.. sgt busuk hati kan!



Oklahhh minggu terakhir percutian di tanah air.. biasalah penuh dgn aktiviti beli itu ini.. nk bawa balik taiwankan.. idak la teringat2. hatta air sirap.. lazat oiihhh kalau pekena setahun sekali!! kalini borong hahahaha.. dalam2 hujung hari nk balik.. sempat pula kawan lama BDN melia a.k.a eucylyptus ajak jumpa.. sanggup tu member turun dari melaka bawa nasi beriani utk kami.. terharu yo!! dia ajak g klcc sbb nk belikan adiah utk moi baby.. alahaiiii satu kali lagi terharu.. lepas dia belikan saya hadiah kami berempat termasuk hubby memasing lepak kejap dekat chillis.. deme belanja lagi makan steak.. wahh seronok laaa mr big sbb wishlist dia hampir musnah sbb aku tanak makan western.. tp sbb jumpa melia dpt juga dia makan ahhahahaha... gambar hadoooooo musti punya.. bertahun tk jumpaaa snap2 la kejenye!





Hari Jumaat petang last call dah ni.. i gi lawat kawan saya Adrina di Shah Alam.. kejap sgt kami jumpa kt rumah dia.. tk sempat nk snap2 sekeping 2.. haihhh yelahh hujung2 tu ada jee benda nk buat... so lupe lagii...

Inilah antara kawan-kawan yg sempat saya temui semasa percutian haritu.. kalau ikutkan ramai lagii harusku jumpaa.. tp masa tidak mengizinkan.. InsyaAllah nanti boleh lagi... walau tk jumpa kami tetap bertanya kabar.. sms.. call.. so n so.. lgpun masing-masing keje.. nk curi masa bukan mudah... apapun thanks pada semua yg sudi bertemu... makan2.. bg saya adiah comel2... dan doakan utk saya... ai sgt hargainya... tuhan saja mampu membalas jasa kalian... :)

Pohon doa untuk kesihatan dan keselamatan saya ya...

Monday, 6 February 2012

sentap lagi!!!


Makan-makan dengan mak mertua saya.. akak2 ipar.. biras.. anak sedara.. adik ipar segala dekat garuda kg baru.. sentap? mohon maap la yee.. gile best share!! ahaksss makan ok best.. gila tgk lauk!!!!

Sebulan ni citer part lauk tarak hal laa.. tgk pun besa2 jek.. lepas 2 bulan mau sentap betul jiwa :P

from Taipei with laf laf!

Saya dh bertugas hari ni :) masuk office semua ok.. tarak hal.. best aje.. keje mcm biasa.. bz sikit siapkan buletin perwakilan sbb jumaat ni kitaorg ada AGM dah.. settlekan soal nk buat lawatan ke ladang limau.. picking2 the orange la kita weekend ni ya. jln lagi!! settle itu ini.. lunch.. pehtu ok skrg waktu bertenang...

Mujurlah cuaca up sikit harini.. matahari terang sampai skrg... member2 ckp masa aku cuti sejuk gilak.. huhuhu mmg itu punlah tujuan aku.. cuti musim sejuk sgt nikmat!! tp sehari 2 lagi drop balik kot.. harap2 idok la sejuk nau hehehee

Oklah so far tade story lagi.. nnt kita up2 le apa citer lelama...

Saturday, 4 February 2012

Takziah buat sahabat saya Adrina

Bekas KP Jabatan Muzium, Adi Taha meninggal dunia


2012/02/04

KUALA LUMPUR: Bekas Ketua Pengarah Jabatan Muzium Malaysia, Datuk Dr Adi Taha meninggal dunia akibat kanser di kediamannya di sini awal pagi tadi.

Anaknya, Adzimah Adi, 30, berkata bapanya meninggal dunia kira-kira jam 2.40 pagi.
Jenazah kini berada di No 1, Lorong Ayer Leleh 2, Ayer Panas, Setapak.
Ketika dihubungi Bernama, Adzimah berkata, jenazah dijangka dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Titiwangsa sebelum atau selepas waktu Zohor.

Allahyarham yang dilahirkan pada 3 Ogos 1951 di Kodiang, Kedah, meninggalkan balu Datin Wan Aminah Wan Yusof serta enam anak.

Arwah berkhidmat sebagai Ketua Pengarah Jabatan Muzium dari 2002 hingga 2007. - BERNAMA

_______________________________________

Petang smlm tergerak hati nak lawat sahabat baik saya Adrina dan anak-anak di Shah Alam.. lepas aje kawan Mr. Big balik amik brg2 dia kt rumah kami.. terus gerak.. sampai rumah Ad lebih kurang jam 5pm... Pusing2 keliling rumah dia nk beli cok pisang ngan cok cempedak tapi hampeh tk jumpa.. hujan le plak masa tu.. so dgn tangan kosong sampai jugalah rumah dia..

Sampai je rumah Ad loooo mcm2 plak di hidangnya.. wpun kami dtg kejap je.. dgn cucoq2.. dgn kotiawnyee.. haihh murah plak rezeki kami ptg ni... lepak kejap borak2.. udah adik ipar aku plak nk jumpa sbb dia nk passkan brg utk aku.. so sejam gitu je dpt borak2 ngan ad... tp okla at least jumpa juga.. :) tk sempat gossip lama nnt kita sambung kt ym ye ad... hehe

Lebih kurang jam 3.30 am Ad sms... ayahandanya Allahyarham Adi Taha meninggal.. ringkas je sms dia.. tp cukup sedih bila baca.. aku faham perasaan dia waktu tu.. aku cuma mampu sedekahkan al fatihah dan doakan semoga ad dan keluarganya tabah dan redha dgn pemergian Allahyarham.. skrg adalah dugaan yg cukup kuat utk mereka sekeluarga hadapi... hanya masa yg dpt merawat.. InsyaAllah... aku sentiasa berdoa utk kalian sekeluarga.. semoga peroleh kesabaran yang tinggi...

Friday, 3 February 2012

Feveret Mommy!



Since lagi 2 hari nk balik.. ai dh borong byk novel utk waktu2 senggang kt Taipei nanti... tatau la berapa berat bag kitaorg nanti huhuhuhu

Posing MOmMy




Hubby test lens baru.. lama dah mommy tak posing.. bolehlah hehe

Wednesday, 1 February 2012

sentap???


Yeee inilahhh yg hebat di tanah air.. petai sana sini!! semua rumah aku p musti ada sambal potai! tp me bertabah.. idak le makan mcm org tk penah jumpakan... masih so so.. :)

Nasi lemak acik atai klang mmg terhebat so far!!

almost cover dah

Makan? semua dah rasa... haha

Jumpa sedara mara? yee almost done!!

Shopping? 90% persediaan done! baju bajan tu so so je sbb tk muat :P

Since badan semakin memberat.. tk kuat sgt nk jln sana sini.. jln sikit2 aje.. kuar sekejap balik rest.. mlm kuar dinner pastu rest... tidak melasakkan diri sgt.. risau juga dgn cuaca2 panas kt kl...

Ahad ni dh nk balik ke mission..