Thursday, 20 December 2012

baju kenduri aunty Ju Ai


Chibambam test baju nak p kenduri minggu depan.. Tadi me and mr big keluar ke alamanda saja nk ajar tinggal rania dgn maktok.. lepas dh susukan rania n tidur kami pun keluar.. 1st gi jumpa maktam jap.. then gi alamanda makan2.. lama tk keluar berdua haha.. kami lunch dekat restaurant arab.. nice food.. aku suka makan chicken mandy.. mr big ngap lamb mandy.. mandi sakannn la kejap.. haha.. pastu masuk mothercare beli brg mandian rania.. buds.. then kami teringat minggu depan our kezen Ju Ai nak kawin ... buat dekat janda baik.. theme white lak.. ai dh tempah kurung pahang white.. so for Rania beli ajelah gownkan.. dh lama tingin nk beli gown putih2ni hihihhi.. so tadi dpt la sehelai dekat anakku.. comei gown2nya.. kedai lain taarak size for rania... yg ni pun size utk 1 tahun... dh ckp kt adik jual tu.. nk balik test dulu.. kalau tk padan nk anto balik.. budak tu pun ok je... tadi try eh elok je hihihi tk jadi tuko... okla sesuai dgn harga.. tak mahal sgt... brand anakku.. not so bad kan.. :)

Wednesday, 19 December 2012

bubur beras perang

Haha jemu la korang aku dh buat blog mcm blog resepi baby sudeeehhh.. sorry mommy mode skrg ni.. tgh eksited bagi anak makan.. gile la seronok!!

Ok semalam pay day kan.. mak aku antara penerima pencen awal buat plan.. tanak masak.. hahaha mcm aku suruh masak pun sgt.. dia yg rajin nk masak.. so kami keluar lunch nasi ayam kampung di puchong.. fev place kami utk makan masakan kampung.. lepas lunch kami ke ioi mall puchong shopping barang dapur... mak aku nk buat bubur asyura so dia sebok beli bahan2 dia while me as usual segala mak neka brg rumah la.. pastu benti dekat area beras2.. ermmm terbaca ajalala masak bubur nasi perang utk anak dia.. terus rasa eh nk cubalah.. so beli beras perang khas utk masak kt rania.. ni tgh reneh atas api sambil blog jap..

Menu harini simple aje.. beras perang rebus bersama kentang dan babi sawi sehelai hiris halus2 haha mcm main masak2 oih! aku stopkan kejap carrot sbb rasa rania lepas makan carrot naik merah2 sikit dekat badan.. so kene pantau jap... dh masak karang blend dulu baru kasi dia makan.. tgk dia suka ke tak hihihih.. eksperimen sakan aku part makan utk anak ni.. pengalaman berharga kan..

Ha ni me google kebaikan beras perang.. oiii baik utk mak2 gemuk mcm aku juga ni.. apa kata dia amalkan nak!!!

Kelebihan beras perang

1. mengandungi mineral maganese sebagai bahan anti pengaratan dalam tubuh badan 2. mengekalkan berat badan yang ideal 3. mengandungi selenium dan fiber/serat sebagai anti kanser 4. menurunkan kolesterol dalam badan 5. baik untuk wanita yang menopouse(menjaga jantung dan darah tinggi) 6. mengurangi penyakit kencing manis jenis ke 2. 7. mengandungi vit B1, B2, B6, zat besi, fosfat, 8. kalsium yang lebih tinggi berbanding beras putih.

Sebenarnya beras perang dan beras putih berasal daripada beras yang sama. Cuma proses seterusnya selepas dituai yang membezakan hasil beras itu sama ada menjadi beras putih atau beras perang. Beras perang terhasil apabila ia tidak menjalani proses mengilat atau memutihkannya seperti beras putih. Ketika proses penghasilan beras putih, lapisan dedak ini dibuang menghasilkan beras berkilat. Bagaimanapun ia menyebabkan kebanyakan zat makanan yang terkandung di dalamnya juga hilang.

Siapakah yang sesuai mendapat manfaat daripada beras perang?

Beras perang baik dimakan oleh individu yang ingin mengamalkan diet kalori rendah.

Satu cawan beras perang menyediakan anda 88 peratus magnesium harian yang diperlukan tubuh. Mineral ini penting untuk kesihatan sistem saraf, mengawal paras kolesterol badan selain penghasilan hormon seks

Satu kajian oleh Sekolah Perubatan Harvard dan Hospital Wanita Brigham yang tercatat dalam jurnal American Jurnal of Clinical Nutrition mendedahkan, wanita yang mengambil beras perang secara puratanya berat badan yang lebih langsing berbanding wanita mengambil diet beras putih.

Walaupun beras perang sering diabaikan oleh kebanyakan pengguna kerana dikatakan kurang enak atau baunya yang kurang segar namun, tiada siapa dapat menafikan manfaat dan kebaikannya. STF 85-89

Monday, 17 December 2012

Rania First Time attend Party


Aaa ni gambar Rania dengan kakak Yaya.. anak normaya tu haaa blogger femes tu hihhih.. kebetulan rumah kakak maya ni dekat je dgn rumah i.. tp kebetulan lak haritu kami dh pindah putrajaya.. asalnya mcm ishh sempat ke tak nk pergi ni.. dgn rumah tunggang langgang lagi.. bila dh petang aku rasa mcm.. ehh kawan dh jemput kenapa tk pergi.. memuliakan majlis kan elok tu.. so terus siap.. angkut rania tuko baju.. terus ke rumah kakak maya.. attend birthday party yaya and caca.. rania suka sgt!! dia suka tgk budak2 kecik.. konon mcm dia la kot... tade meragam menangis ke apa.. suka aje.. sapapun dukung dia ok lagi hahahaha tp skrggg jgn harap.. org dia tk kenall puhhh mukaaa bekerut2 tanak...

Yang ni muka mak2 suka lepas makan as usualll laa makan no 1 hihihihi.. thank u maya sbb jemput weollss ke rumah kakak anda.. makan sedap.. mekasih juga tapaukan utk mak saya di rumah... mak maya best amat!! segala tepawer dia carikan utk tapau kt saya.. terharu ai... ehhh lupa plak aku.. ni semua gambar aku rembat dari FB NORMAYA hahahahaha halalye!!

Saturday, 15 December 2012

Rania sudah 6 bulan!! yeay!!

Dah 6 bulan anak saya.. huhuhu cepat masa berlalu.. dh berat kalau berdokong.. terimbas cewahhh masa hari pertama bawa dia balik rumah lepas lahir.. alahaiii ringan jee.. baik jee.. tidor je... hahahaha skrg huhuhuhu mcm beluncasssss tk duduk diam... aktif! sokayyy menunjukkan dia sihat Alhamdulillah.. membesar dgn baik... :)

Harini Mommy preparekan bubur nasi utk dia... campur carrot, potato and sedikit baby sawi.. rebus sekali dgn nasi sampai nasi dh lembik.. pastu sejukkan kejap.. then blend.. Rania suka sangat!! and me.. ermmm banggalah anak suka makankan... so far apa yg mommy bagi semua dia bedal.. puree apple, pear, carrot, kentang.. semua jalannnn... harini test bubur pun jalannn wpun drama jap sbb dia nk main dgn bib yg dipakaikan.. habis la comottt kejap nk makan bib kejap nk makan bubur.. lastly aahhh bior la comot2.. kang salin je baju haha... mcm2 hal!

Thursday, 13 December 2012

finally rindu menjengah

Rania tidur.. baru tidur... lepas dh suapkan dia puree... suasana sunyi.. sejuk dgn aircond.. gelapkan sikit rumah sbb tutup langsir... tiba2 perasaan jadi oh kenapakah? tiba2 teringat taiwan.. tempat di mana aku berdikari tanpa keluarga.. tanpa saudara.. selama 2 tahun sendiri.. kemudian hadir mr big.. dan hadir rania.. :) tiba2 aku rindu.. suasana di sana.. lifestyle di sana... segalanya tentang taipei... sungguh.. memori di taipei sangat indah... hampir 5 tahun aku di sana...

Hampir 2 bulan aku telah menetap semula di tanah air.. aku ok.. tak terlintas langsung erti rindu pada taipei.... mungkin sbb aku bz.. pindah sana pindah sini.. kemas rumah.. uruskan rania... jadinya aku terlupa... skrg aku dh bertenang.. dh settle semua.. maka rindu pun menjengah... indah.. cukup indah... rasa nak pulang ke sana seketika... tapi mustahil skrg... kami dh berjanji utk pulang bawa rania ke tempat kelahiran dia nanti.. hadiah utk dia InsyaAllah jika diizinkan Allah... sungguh.. hati aku sgt merindui rumah di taipei.. jalan2 di taipei.. makanan di taipei.. segalanya.. segalanya indah.. :)

Bergambar kenangan di hadapan apartment aku di Taipei.. kenangan..

Wednesday, 12 December 2012

drive? goshh!!!!

Dah lama aku nk citer part ni.. baru teringat... ermm korang tahu tak skrg aku ada masalah untuk memandu! haiya yaaaaa masakk betul laa.. aku jadi takut sgt nk drive.. nk parking.. nak lalu jln kecik.. huhuhuhu dh dekat sebulan aku training dgn mr big.. but bila aku fikir aaa jap lagi kene lalu jln kecik.. ahh u jelah bawa.. terus aku give up bendera putih :( pastu bila fikir nk p alamanda.. alamak kang kene tekan2 resit tu.. pastu kene pusing2 nk parking.. aaahh u bawalah... mr big bebel dahtu bila nk cekap balik katanya!! :( sedih kembali...

5 tahun dulu sebelum aku duduk taipei.. tarak masalah nk p manapun kecuali kelompo sbb aku tk suka drive p sana hehe.. aku boleh ajar org parking keter.. antaranya cik D, ina, anak sedara so n so.. skrg aku parking masuk rumah pun dh mencuak kalau ada keter kiri kanan.. arghhhh!!! benci!!!

Kalau drive atas highway laju je pasal jln dia beso hua hua huaaaaa oiiii masak!!

penyewa memburu huhuhu

Selesai bab pindah rumah maka rumah yg ada tu akan disewakan.. yg best ai tk payah sebok p hunting penyewa.. penyewa pula hunting us.. sehari 4 5 call dpt.. kami tepaksa letak harga yg agak tinggi wpun kawasan tu tk dilabel kelompo hot ke damasara hot ke tapi sebab rumah tu dh direnovate kaw2 maka harganya sepadan dgn gaya lah.. so far ada few dlm list yg akan kami pertimbangkan... ermmm nk sewakan dekat family ke bujang2 wanita ke ha? fening jap... haihsss...

Friday, 7 December 2012

Puree Carrot for my chibambam!


Ok harini mommy prepare puree carrot pula for my chibambam.. as usual kukus dulu.. blend.. lenyek2 atas tapis.. campur susu ibu.. suap.. habis!! nganga mcm anak burungg.. olololooooo geram sangat haih!! harini mak tok pula suap.. mommy pegang.. habis dgn tangan2 mak tok dia nk gigit sama.. sukeeee sangat makan haih! ok chibambammm 3 harini makan carrot aje oteyyy!!!

Sedappppppppppppp

Wednesday, 5 December 2012

fev rania sekarang


Ha 2 hari dh bagi dia makan puree buah pear ni.. nampak dia suka sangat.. seronok betul suap2 dia.. habis satu bowl.. harini mr big plak menyuap.. eksited nk tgk anak mamam.. belemoihhh sungguh rupeee tapi ngangaa je.. cute je rasa hihihihi

Tuesday, 4 December 2012

mOmmy area

Nyummm! this is my fev area now.. sbb tu haa laptop saye di situ :P aaaaa dan taraa dining table yg country la sgt kononnyaaa, saya baru beli dan roman blind br pasang tadi.. tq mr big for the picas..

lOOoooveeee mOOOmmy!

mamam time for rania

Harini mommy test bagi rania mamam for the first time ekkekekeke best la pula rasanya! Smlm gi carefour beli buah pear 2 biji.. pear yg kulit dia hijau/pink sikit tu.. kecik je buah dia.. nk testing2 la kan..

So tadi me try la preparekan puree tersebut.. kupas kulit, potong kecik2 pastu kukus.. then blend.. campur 1 oz my susu kasi dia cair.. then tapis.. lecek2 sikit atas tapis kasi dia turun air likat je.. senang nk suapkan rania..

My mom pegangkan rania then i pun suap.. wahhhhh suka itu budak! tk sempat2 nk cedok dia dh nganga2 ke depan nak lagi nk lagi.. eksited weh bg dia makan hihihihi.. kira habis la semangkuk kecik tu utk 1st trial.. Alhamdulillah nampak dia suka puree pear tu.. esok boleh try lagi.. kita ikut disipilin 4 hari tu lah ye.. try dulu bende yg sama dlm 3 or 4 hari then baru tukar rasa lain pula.. :) tk sabar aku nk blend segala bende yg aku beli smlm hahahhaha

My mum tanya naper tk kasi je cerelec bla bla bla kan senang.. hihihih then aku explain baik2la.. zaman skrg kene rajin sikit mak.. lgpun org cuti lagi.. biarla org kasi pure punya masakan.. campur kasih sayang.. biar anak ni sihat sikit... then mak aku senyum ajelah.. yelah aku dulu makan cerelac je pun mak aku ckp hahahahaha

Gambar i snap pakai ipad, again malas betul nk cucuk wayar sana sini nk amik gambo.. haihhhh nanti i letak gambo muka dia mamam pure pear harini ya.. :D

Monday, 3 December 2012

gedik sangat!


Gambar latest daddy shoot pakai iphone, ya rabii gedik sgt ok.. melonjak2 badan dia suka sgt org amik gambo hahahahha ada kot bebelas shoot yg agak sama.. mcm beluncassss sukak!

mykid?

Citer kelako jap.. haritu kawan kitaorg tanya apa no mykid Rania.. sbb kitaorg belikan dia insuran.. all duit Rania yg diterima sejak lahir hinggalah harini kami dh masukkan untuk insuran dia.. :) demi masa depan anakkan... so kitaorg pun cam ha nombor apa ye? alamak tk tahu huhuhu.. pastu member tu ckpla no mykid anak.. ic anak la kiranya.. kitaorg cam oo kene buat ke? hahahaha gile tk tahu! since nk belikan rania insuran so kitorg pun okla esok gi buat ic dia.. kira dh plan la nk bangun awal segala takut lama kt jpn tu kan.. sbelum nk tidor tetiba teringat kt mida ibu Iman.. gegirl gebu dlm fb saya tu.. sms dia tanya iman dh buat ic lom.. mida jawab dah.. mykid la yang hahahahha haru aku tatau bende tu mykid! heh teruknya kan! pastu tanya lagi kene bawa anak tak? dia kata tk payahhh laki dia je p buat.. no gambar2 whatsoever.. loooo ye keeee... mudah amat! so esoknya mr big gi sorang2 jela buat..

Dekat jpn putrajaya mr big citer mula p area mykid, beratur amik nombor pastu kene p tingkat 1 plak bahagian warganegara.. loo tk warganegara lagi ke anak aku ni.. haritu dh register kt hongkong dh pun hahahahhaa mcm2!! tp tade kerenah apa la.. just maybe borang dia lain sikit.. pastu sejam siappppp :) yeayy!! rania dh ada mykid sendiri.. comei rasa :P

So confirmlah skrg saya dh belikan rania insuran prudential.. utk medical, saving dan pendidikan.. semoga dapat membantu bila beliau dewasa nanti.. yg penting aku nk terapkan pada dia betapa pentingnya menyimpan demi masa depan ;)

bersawang!!

Phewwww gilelaaa cuti serupa tk cuti aku ni.. ke sana ke sini nk settlekan satu2 benda.. nasib baik aku sempat p amik sticker keter dgn pas opes sblum erni tuko division.. haha kalau tak lemau aku tk kenal org kt wisma tu lagi..

Well officially aku dh duduk di putrajaya.. dh tidur sini 2 malam.. best la juga sbb aman damai area umah aku ni... tk bising riuh rendah.. pastu anak2 sedara pun semua aku angkut tidor sini sama kasi meriah sat la kan rumah baru.. mak aku pun ada.. semua eksited la tido rumah baru ai ni hahahhaha baru la sangat! rumah kuarters je pun..

Barang2 yg dibeli semua dh sampai.. nk photoshoot tk sempat lagi la sbb laki aku dh mcm sotong.. mana nk tgk bola la.. mana nk wiring sana wiring sini haha so kamera pun dia tk pandang2 lagi... gamba rania pun byk snap pakai phone je huhuhuhu nyampah! Nanti dh siap semua deco mak melah ni i snap2 share di sini ya.. biasalah aku ni dok kuarters serupa nk duduk 10 tahun huhuhuhu

Ok dewi weh anak aku nangis nk tido.. nnt aku sambung hahahahhaa

Tuesday, 20 November 2012

country look la sangat kot

Semalam kami hunting meja makan, jalan sana sini sampai le ke nun sungai besi tah apa ke nama, asal nk tgk meja makan je.. sekali mak oiii dpt pula salesman ala2 ahkakkkk mesti rajin tgk anjung seri kennnn datang kedai aiiii.. oppsss baper tahun dh kot tk beli mag tu hahahahha aku cam haa ye ye. walhal femes ke ko? hahahahahah tapiiii yee mmg brg2 dlm kedai dia layak kot masuk mag tu.. sangat puh!! puhhh!! tarik napassss

Then, dari meja makan country look la kononnya, terus ke sopaaaa 2 seater and sofa 1 seater 2! ha kauuu mak tk fikir panjang mak rembattt semua satu set! adoiii ok dah jom kuar karang satu kedai aku membeli huhuhu.. mmg puas hati! Alhamdulillah pagini dpt call dari member kt wisma yg dia nk beli my taiwan sofa dan meja marble yg dh lama me nk jual tu.. alhamdulillahhhh tk membazirr aku bershopping smlm :) tq awak!

Tapi barang2 tu kene buat dulu.. amik masa 10 hari baru siap.. tape tade hal sbb kami nk balik kampung dulu ni... :)

Saturday, 17 November 2012

5 month Rania

Sekejap aje si kecik ni dh pun 5 bulan... oihhh banyak akal dah org kata.. meniarap pusing2 semula laju.. sikit lagi penah mau jatuh katil.. penah jatuh sofa tp nasib baik aku sebelah dia.. so jatuh atas peha aku dgn muka tekebil2 seronok plak dia rasa .. adeihhh mcm2 hal! mmg skrg ni kene apa2pun safety first! tk boleh dh tinggal dia nk lari2 p amik air ke apa.. penah sekali aku letak depan tv, gi amik air jap, tup2 ha dh bawah meja.. nasib tk terantuk ke apa.. haihla anakkkk maju sungguh awok!

Alhamdulillah, sejak balik sini rashes Rania semakin baik.. sikit2 tu ada la on off tapi muuuuchhhh better! pakai cream buds yg organic tu mmg bagus.. so pada kawan2 yg ada anak kulit sensitif tu aku cadangkan pakai cream buds, mandian buds semua la.. sgt membantu :)

Well tak lama lagi kami sekeluarga nk balik utara, nk lawat sahabat saya sella yg baru lahirkan baby boy gomoksss dia and of kos balik ke rumah mak saya ... tk sobar!

p/s: Ok lepas type entry ni, kepala Rania sudah bawah sofa! MOMMYYYY!!!!!!!!!!!!!!!!!

Sunday, 11 November 2012

in progress

Harini dapat settle dekal hall.. esok kerja2 pemasangan ekon, tv, water heater, so n so akan berjln.. oih legaa, baru boleh buat keje dgn aman sikit.. dapur pun aku dh kemas habis.. phewwww nasib la Rania nak tido agak lama tadi.. selamat semua dapur aku kejekan.. kain baju je nanti baru aku usahakan.. tk penting lg yg tu.. almaklumlah byk tk padan jee hahahahahahaa

OK masa untuk berehat seketika... ohh yaaa sahabat saya sella dh warded utk lahirkan anak kedua.. semoga semuanya dipermudahkan .. amin...

Saturday, 10 November 2012

sibuk amat!

Kontena dah sampai, phuhh bz amat loo skrg, nk menulis kt sini pun tk sempat2.. byk citer tapi otak tk boleh bekerja hehee,, mana dgn rania skrg kojernye lepas makan muntah... sbb susu byk sgt ke apa tatau la.. tp mmg bengkak la.. so tiap kali dia sedut sampai kosong rasa... pastu kalau lambat burpkan dia haaa muntah balik.. adoiiii basah kuyup aku almost hari2.. tiap kali dia minum aku mesti kene jaga dia betul2... haihlaa

Harini plan nk p unpack all the barang2.. skrg ni asal ptg je hujan maha lebat.. puhh nk keluar rumah pun takut... lgpula kami masih ke sana ke sini jumpa sedara mara sbb nk tengok rania.. tk boleh lambat2.. nnt kecik hati hahahahhaa org tu dh jumpa org ni lom jumpa.. ha kauuu mana tk ke sana ke sini akukan.. tapi takpe.. sronokkkk jumpa sedara mara ni.. murah rezeki rania hihihihiih

Nantilah dh setttlleee baper lama nk settle niii hahahhahaa then aku akan konsisten baliklahhh menulis di sini ya :)

Friday, 2 November 2012

salam november ;)

November sudah.. Alhamdulillah letih apapun semua under control.. kontena sangkut plak.. ptt release harini, tp hold sampai senin depan, kastam nk buka kontena jadah segala.. sebab? ntah.. katanya atas arahan org tertinggi bapak tinggi sangatlah, brg dari taiwan harus dibuka dulu... ye tgklah apa nk tgk pun.. pecah brg aku.. bayau!

Sempat kami ke ikea beli brg2 utk rumah sikit.. ala benda mengarut2 aje yg akan diserikan di rumah putrajaya nanti... yg bestnya aku membeli brg2 utk anak gegirl aku ni auwww la sgtkan:D lampu bunga2 la.. karpet geli2 la.. blind la.. haha over ke bilik dia pula? mcm le budak tu tau tu bilik dia hihihihhi.. ahhh takpela janji best :P

Untuk diri sendiri, ermmm tatau nk tulis apa ke bende nnt la dh siap pasang ai tunjuk.. cermin for sure utk diriku berdandan... nk beli cadar meriah2 tp habis stok plak.. frust! takpe cari kedai lain nanti.. lepas ni koje pasang memasang.. btw kami belum pindah masuk lg sbb kipas yg ptt ada tp tade, bumbung bocor so n so... kuartersss namapunn, nasib le aku belum rasa nk call sendiri kontraktor2 tu.. semua mr big yg buat.. haihlaaa malas betul aku nk cakap byk2 kali dgn pekerja2 berhemah ni kennnn

Tatau nk merepek apa lg, so far part lunch dinner syiokk aa layan.. kedai besepah, semua bende nk try:D harini je aku dh makan nasi ayam, kotiaw goreng.. phuh! ni tetiba rasa nk makan beriani... nasib baik lee aku ni kene pantang seafood demi anak.. kalau tidakkkk arghhhhhhh tanak ckp kekekekekek

Wednesday, 31 October 2012

masak lemak cili padi daging qurban!

Hah mek rest jap tunggu daging lembut sikit.. wahhhhh harini pestime ni nk masak sejak balik tanah air!! masak lomak cili padi daging qurban! nyummmmm!!! duduk taiwan nk beli kunyit serai sikit punya bercinta... di sini nahhhhh depan mata kauuuu!! apa lagi ko nakkk jgn nk pemalas sgtkan! smlm kt aeon aku beli kunyit idop.. serai.. asam keping.. santan.. selalunya aku suka borong dekat pasar basah aje.. tp sbb smlm dh ke jusco aeon tu sopingla terus.. sbb nk masak sejenis je harini... dgn anak kecik bagai payah nk benti byk kali.. so ke pasar basah tu nnt dh betul settle downlah.. ini pre settle je baru... ok ok dh siap tumbuk rencah.. nk menumis jap lagi.. punyala mewahhhh nk masuk serai kunyit bagai.. kalau kt taiwan serai satu je aku boh.. sayanggg sbb payah nk dpt.. sini hah!! 3 aku dh ready haahahhahaha ohhhh i lafff malaysia! :D

Dan lagi satu punya gayat aku ni (gayat tu jakun la) smlm on da way lepas tgk rumah kami terus singgah palm garden... dlm seminit otak aku berkerja bila nampak signboard palm garden.."daddy jom masuk palm garden lunch! lama tk buffet la jom! jom!" daddy: u sure?? mommy: yelahh jom jom! hahaha terus pusing masuk palm garden.. masuk restaurant makan buffet for lunch.. woiii nikmat!! amik itu amik ini haahhaha no moreee salad saladd bila dok hotel hokay! apalagi??? nikmat la kan... ish ish ishhhhh almost 5 tahun tk rasa nikmatnyaaa tempat HALAL... akhirnya! huhuhuhuhu oklah sambung masak, kegayatan balik tanah air belum habis.. nnt sambung... daaaa

Vote Rania Jom!


Jom vote Rania!! click sini

http://www.facebook.com/photo.php?fbid=441472912581563&set=a.432848670110654.108284.427167807345407&type=1&theater

untuk vote rania. thanks!

Sekarang Rania ranking no 2.. tk jauh dgn no 1.. hahahahha sangap sgt mak kaukan sampai masuk contest bagai.. mak cuti lahh.. tadak kojer... google contest segala sana sini.. syiok! thanksss qistina!! thanks kawan2 lain yg share gambar rania.. laf korang semua!

pindah lagi haihhhsss

Siap segala hal nk amik kunci rumah.. sikit punya leceh prosedur skrg haih! kene cop mati stem dkt lhdn bagai dh kalau nk duduk kuarters.. bengong tul.. ngamok2 jugala aku huhuhu.. apapun semua dh settle.. api air dh masuk, kunci dlm tangan, tinggal nk p bersih2kan sikit... brg dari taiwan pun dh sampai, soon akan di hantar ke rumah.. pastu boleh pindah betul dah le.. yg bestnya boleh pula p amik balik brg kt kg.. wahh harus aku angkut semua few brg2 yg aku simpan kt rumah mak aku tu.. ada la few yg aku syg sgt sanggup tanak jual dulu.. nasib le mak aku tk jual

Harini rest kejap.. letih gile ke sana ke sini.. smlm shopping dekat aeon (jusco gitu).. wahh ai siap buat member card haha happy! shopping playpen utk rania.. brg rumah debuk debak.. dan few brg dapur utk masak harini.. woiii ai rindu nk masak!! haritu p wisma dpt daging kurban sebungkus.. harini plan nk buat masak lemak cili padi.. nyum!

Monday, 29 October 2012

happy eid adha

Masuk bentarr ya untuk report sedikit haha.. last week kami balik Raub, kampung mr big utk berhari raya.. dekat je raub tu.. lgpun sedara mara kt raub specially uwannye lom puas main ngan rania... best sungguh haii makan2.. sorga! sehari sblm raya kami buat rendang... ha tu aku belajo tu ngan mak mertuooo.. duduk sebelah dia aku tukang senduk2.. tp eh senanglah.. tk susah.. cuma amountnye bykla sbb nk makan ramai.. tp takat aku sok2.. celah gg.. hahahahha belagakk!!! kene buat sendiri betul2 baru tau kekekekke... mcm2 juadah la juga walau raya qurban ni biasa simple ajelakan.. takpe yg penting eratkan kembali silaturahim :)

5 hari di raub smlm baru balik .. 3 round aku mendobi.. pagini tgh tunggu dobi lagi.. lps sidai baju rania nk ke pejabat jap uruskan hal brg2 dari kontena aku tu.. surat dari taiwan dh tiba.. so kene p anto.. haihh malasnyeee nk p wisma hhahhaha... lepas tu maybe nk p clinic utk urusan cucuk rania.. haritu dh cucuk cuma satu lagi vaksin lom telan sbb dr confuse kt taiwan dh amik berapa dose.. so kene p semula lepas dpt confirmation dari nurse kt taiwan..

btw kulit rania rashes balik sbb panas sgt kt kg haritu.. haihla anak.. nk nangis juga aku tgk dia meresah2.. tidur tk berapa lena.. aku sendiri rasanya sejam 2 je kot aku lelap.. risau tgk dia... cepat baik ya baby mommy...

soo tu jekla citer saya.. gambar tk amik sgtla sbb tk sempat2 hahahhaa ni jela utk tatapan kawan2 belogkuuu
Budak demam lepas cucuk.. sehari jekla.. sian.. tp sempat lg sengih2 haha.. penawar betul..

Friday, 19 October 2012

Home sweet home...


Dah dua hari di tanah air.. Masih lepak2 di rumah my sister.. Rumah sendiri blom bekemas.. Esok lusa maybe balik... Hal opes dh settle.. Hal rumah almost dh juga.. Hal cuti cutian pun dh lulus... Sooo skrg sy start coti2 malaysiaaaaaaa... Nnt kita update lg.. Kasi can rest jap...

Tuesday, 16 October 2012

3..2..1..

Penatnya la juga .. minggu2 terakhir ke sana ke sini penuhi undangan.. jumpa kawan itu kawan ini.. habis segala tokei restoren pun aku kene p jumpa hihihi murah rezeki.. dlm masa yg sama sy mengalih tugas tugasan terakhir sy utk kawan baru yg dh sampai ke taipei.. sapa lagi.. chesue lah.. wismarian kenal.. ya she is here already.. dh seminggu.. kami stay hotel yg sama.. lepak dan makan almost semuanya bersama.. rasa mcm bercuti cutian lak kami hehe..

Well kawan2.. we coming home.. soon? tadak soon2.. esok ya.. ESOK!! :D tapi tapi.. ada juga yg tak tahu kami nk pulang ESOK jadi jgn dok tulis2 kt fb ke apa ke k .. nk kejutan kt ibu2 kami di tanah air ngeh ngeh ngehhhhh... kejutan adalah sgt best! ok sy nk pulang ke hotel kemas brg apa yg patut dan bungkus segala hadiah yg diterima last minute.. murah rezeki lagi.. 2 cake tray yg sgt wow!!! nntlah mak reveal.. skrg tk sempat.. tunggu citer aku di tanah air pulak ya!! mwahh!!!!

Sunday, 14 October 2012

Counting..


Sedang habiskan hari2 yg indah.. Semua dh ready tunggu masa mulakan life dgn cerita baru.. Skrg di sherwood hotel together with moi fren chesue.. Fun habis kami beriang ria di sini... Sempat test kolam 1 round tp me tgk je sbb sgt letih huhuhu.. Nnt kang nk try.. Daddy jaga rania plak ya.. Well nk tulis panjang2 tk feel dgn ipad ni..nntlah dh settle semua ai continue citer indah hidup saya hihi... Apapun, kasi can mek hirup udara taipei ni jap.. Empat tahun tujuh bulan, satu kenangan yg tiada nilainya...

Sunday, 7 October 2012

soping! soping!

Harini ai keluar dgn my fren ke chang an lu.. beli selendang beberapa helai... cute2 things for kepala Rania.. baju utk dia sepasang.. and tea set yg tetiba tk masuk book termasuk pula:D ngaaaaa happy!! one for me one for my bestie sella.. ai pink dia purple.. polkadot gitu.. sapa nk teaset lagi sila msg huhuhu

Lepas shopping me n my fren lepak2 kt starbuck hilangkan dahaga.. lama juga kami merewang.. cuaca sedap.. rania pun tk meragam kata daddy.. tidur sepetang.. borak2 ngan member... bla bla bla.. sedo2 dh nk maghrib huhuhuhu harus segera pulang... tp cam tk puas la shopping harini.. kedai yg aku nk pegi tk bukak.. rasa esok nk p sekali lg.. byk brg yg belum aku rembat.. sblum menyesal harus repeat!

Saturday, 6 October 2012

Ish.. Ish.. Ish...anak aku..


Dr. Ling mmg super funny punya type.. duduk pula si budak kecik dgn muka, korang nk buat apapun buatlah.. pasrah.. macam ada pertalian je both bila berjumpa hahahaha

Eh lupe.. ni lah dr yg aku cek up every month during pregnant dan sambut Rania semasa hari kelahiran.. yang pasti dia tak bley tahan tgk muka aku keriau gaban masa hari nk beranak sedangkan hari biasa sikit punya kuat ketawa bila jumpa dr kikikikiki Dr ni suka buat aku gelaklah! cis:P

Friday, 5 October 2012

Rania visit tempat kelahiran

Pagini gi spital jap... jumpa my gynea.. bawa rania sekali sempat snap2 dgn Dr. Ling yang sambut Rania masa dilahirkan.. baik betul la budak tu pun begambar2... Lepas tu dgn nurse Amy.. ha pastu masing2 tk sabar nk tgk gambar kt fb haha..

Thari tadi balik jaga Rania cam biasa.. sempatla masak lauk sejenis sementara dia tidur.. lama pula tu tidur harini.. dari daddynye gi semayang.. sampai balik semayang anak dok tidur lagi.. legalah mommy dpt buat keje sikit.. sempat juga pam susu sebotol.. selalu direct feed je time thari if aku balik rumah.. tp sbb dia tidur sedap sangat td.. tk sampai hati nk kejutkan... so pam botol ajelah ye anak...

Esok plan nak keluar cari birthday gift utk datuk/datin saya.. both sambut birthday selang seminggu hehe.. smlm datuk/datin belanja us dinner.. siap bg aku rantai jade n rantai sabah 2... haihhhssss tk tahulah camne aku nk balas budi baik bos aku suami isteri ni.. ada je hadiah utk me and Rania... dan tak lupa juga selalu bantu kami sekeluarga tk kiralah apapun... syukur sgt...

Wednesday, 3 October 2012

pasrah dgn dugaan ini..

What the fish! Ok since aku dh tembam... mak sedar diri.. my fren kt sini beria nk beli all my kuruskering kebaya yg dh nk bertahi lalat dah :P beria macik ni dtg rumah aku pujuk nk beli few my koleksi.. end up me kalah.. ye la juga.. dari aku letak je dlm lemari buat semak mata dan sakit hati baik aku let go jekla.. dpt juga hasil mihahahaha.. 2 pasang baju aku dh selamat diserahkan dgn hati terluka.. babai baju.. duduk bebaik kt taiwan ya..

Zaman mak dh berlalu... dah berlalu...

OMG! nk sarung lengan pun tk lepas dah :P

Alhamdulillah... rezeki anak...

1st dpt call dari MAS.. susu anak saya (stok frozen) lulus utk naik kapal terbang.. bawa le byk mana kau nak.. Ya Allah lega!! harus aku p cari bag beso utk sumbat susu yg aku dh bekukan tu...

tak lama lagilah.. tak lama lagi.. :D

Tuesday, 2 October 2012

Sambutan Hari Kemerdekaan ke 55

Last Friday Perwakilan Taipei sekali lagi as usual setiap tahun buat sambutan hari kemerdekaan di shangrila hotel.. tahun ni ai pakai pink gitu.. asalnye nk pakai purple sekali baju sampai tk padan hahahhaha nyampah! yg lelakinye pula awal2 plan kene pakai batik.. sekali tuko last minit pakai baju melayu.. dahhh tadela dondon2nyee.. terus pakai merah le mr big.. while rania, mlm tu agak sejuk so me pakaikan dia seluar tebal dan romper aje.. tk sukala nk dress up pakai gown2 lgi kt dia.. payah nk berdokong.. setakat nk pakai shooting2 mcm gambar2 kt bawah tu ok lagi.. kt rumah aje..

Ramai jugalah yg hadir ke majlis kami mlm tu.. awalnye nyanyi lagu negaraku ramai2.. pastu bos bg ucapan aku jadi tukang hanto speech n bg dulang utk air toast2 haha dh serupa buat catwalk free pula atas pentas :P.. nasib tk tepeleot, mana taknye lama tk pakai kasut tinggi sikit.. lepas habis keje terus keluar dewan cari rania.. sian anak mommy kene tinggal jap.. kira habis keje aku dgn anak jekla.. makan segala dgn dia aje.. nasib baik dia pun keje on off tidur aje.. tadela penat sgt nk berdokong..

Pada aku event tahun lepas paling best.. tahun ni relaks yelah aku tk terlibat sgt sbb baru naik dari cuti panjang.. dan tade performance dari kami semua mcm tahun lepas siap berjoget pahang bagai.. tp apapun semuanya oklah..

Sunday, 30 September 2012

Rania


The day before shoot Rania, we attend national day dekat shangrila hotel.. its normal function setiap tahun di mana2 perwakilan malaysia... as usual bunga berderetlah dapat.. then mommy dpt idea.. y not shoot Rania dlm kelopak2 bunga ni since daddy ada prop yg dh lama tk pakai .. then taraaaa beratus keping mr big shot anak daranye sampai bepeluh2 wpun cuaca dingin smlm haha... mommy penat juga.. penat mengagah dia adeihlaaa panjat sana panjat sini nk dptkan moment si anak.. nasib baik mood baik.. baru bangun tido n susukan dia.. Terima kasih Ya Allah.. sejuk mata memandang anak ini.. and tq pada semua kawan2 yg mengomen gambar anak saya di facebook.. :)

Friday, 28 September 2012

bulu mata pelesu je ni


She's the beat of my heart, and the air that I breathe.

She's the sun and the wind, and autumn’s golden leaves.

Thursday, 27 September 2012

Ini dah melampau ok!!!

Pepagini aku cam puting beliung sat.. ontime je bangun tapi tatau kenapa jadi sikit lambat ... lepas pam susu sebotol eh anak merengek dah bangun nk susu.. nasib baru pam sebelah.. so yg sebelah lg tgh penuh.. susukanlah dia terus.. dah kenyang eh bulat mata ajak gelak ketawa.. mommy mmg suka yooo tapi mommy nk gi keje anak.. kene bersiap.. main dgn daddy ya... hihi.. so letak dia.. gi mandi.. lepas mandi siap2 bag letak kt atas katil.. me ke dapur packkan bekal for my lunch.. tapau kek blueberry yg mr big try buat smlm... basuh botol pam and pack dlm bag.. amik icepack masuk dlm bag khas.. sidai baju2 rania.. panaskan lauk utk mr big utk thari nnt.. kemas ruang tamu.. bla bla bla.. tgk jam makkkkk aku dh lambat!!

Masuk bilik nk amik bag gi keje ya rabiiiiiii tgk apa daddy dh buat kt rania!! dia masukkan sekali anak dlm bag tu hahahahah then dgn muka sengih2.. ok mommy chooseee nak bag bunga2 ni keeee... bag ElWi mommy cap AAA ni ka.. or coach AAA mommy ni ka? nya ampun!!! apsal u tk letak semua koleksi my bag penuh katil tu? alasan dia.. ni je bag yg ada kt luar lemari :P drama!
Budak kecik ni sikit punya ketawa dlm bag.. dh mcm permainan dia waktu pagi ke apa? smlm yelah mommy yg masukkan awok.. harini awok lagi suka la ye daddy sumbat lagi sekali.. hah tk pepasal mommy kene fikir lebih sejam bag mana mommy nk bawa ni?? harini mmg declare LAMBAT SEDUNIA gara2 mari bermain dgn bag mOmmy saya :P

U aaaa mr big.. buat hati saya patah aje mau keluar rumah tau...

Wednesday, 26 September 2012

mOmmmmmmyyy nak ikut!!!

Pengsan loo mommy pagi2 nk keluarkan dia dari bag hahahaha suka pulak tu duduk dlm tu.. sblum masuk sikit punya nangiss.. nk susu ke? nak tidur ke? dh tatau.. masuk dlm bagg nyaaaaaa soka!!!

Eh pagini dia dh meniarap sendiri! seminggu ni dia tidur mengiring dan mmg asyik pusing2 badan tp tk lepas.. end up scream sbb penat n frust haha selalu jadi mangsa gelak kami.. but this morning wah! dah tetiarap sendiri dan sengih2 haha.. tahan la 10 minit lepas tu scream lagi.. mommy!! letih laaa.. yelahhhh.. enuf eksesais pagi ni k baby.. go sleep! jgn buat perangai nk masuk bag mommy lagi tau.. berat hati nk keluar rumah.. haihssss

Tuesday, 25 September 2012

Pay Day! Pay Day!

Nyummm dh gaji yek.. :D buku akaun adalah buku paling best la utk dilihat hahahha ceh kejap lagi susut la.. tgk la kejap ye dokkk cuci mata hahahaha

Kejap lagi lunchdate anak beranak.. pastu nk bawa budak kenit tu p spital jap cek mata.. berair2 pulanye.. mommykan panic type.. :P tak kira.. harusss jumpa dr juga!

Monday, 24 September 2012

kesian sangat haih!

Dah tade keje hape ke budak tu ek? duduk sana duduk sini opes biar kosong.. org dok discuss hal keje (personal pada aku) dia tetonggggookk duduk dlm bilik org tu tk reti nk blah? heh kesianlah! dh tade keje sgt ke division diaorg ni?? menyampah aku tgk!

Awal pagi td aku dh sound sorang.. main nk terjah ajee masuk bilik bos (bos tgh meeting) serupa aku tk wujud? kan dh kene bebel satu round.. pasni sapa nk cari pasal lagi meh. harini mood aku nk mengajar etika bekerja.. basic maaaa

Sunday, 23 September 2012

RRR Fun Time!

Semalam Sabtu cuaca baik.. redup tk panas tk sejuk.. sedap2 gitulah.. pagi lepas mandikan anak.. kasi susu.. then tidur semula.. both of us cam biasa lepak tgk tv.. lunch lepas tu tidur sama hahahaha... around 3pm kami dh mula bosan2.. cuaca elok ni.. jomlah bawa anak keluar.. kesian dia duduk rumah ajekan... so lepas rania bangun.. lap2 sikit muka dia.. tukar diaper... tukar baju.. dah siapppp... 4 lebih camtu kami keluar ke tempat yg samaaaa je juganyaaaa 101 hahahaha :P

Sampai sana erkkk mommy singgah zara sekali lagi.. beli baju 3 helai.. bukan apa.. baju aku dh terukkk sgt tk padannye :( sedihla.. nk tunggu dada kempis aku tatau la bila.. lelain ok.. butang baju je tk lepas hahahaha daddy ok je.. dia lepak dgn rania while me buat quick shop.. dh tau dh nk amik apa.. so amik2.. terus bayo.. lepas tu kami cross ke mall sebelah jalan2 tgk street show... sebelum tu kami singgah ke bellinis minum petang haha makan tk ingat... pizza mozarela.. seafood pasta.. calamari.. nyumm gile.. tp aku makan pizza je.. seafood masih dlm pantang2.. rasa la seketul 2 buat hilang teringin... rania behave..bagi susu sebotol (sempat pam sblum keluar).. letak kt kerusi dia layan main sorang2 aje sampai kami habis makan.. goooood girl!!

Lepas makan kami layan street show org emas.. borak2.. lepak2 amik angin.. rania pun sempat short nap.. tengok dh ramai org kami pun cari teksi dan balik..:) seronok keluar jln2 amik angin camtu.. rasa release tgk anak gembira dan ceria.. sampai rumah. lap2 je badan dia.. tukar baju... layan2.. tidur...

Harini Sunday kami lazy2 kt rumah aje.. cuaca masih sedap2 mcm semalam.. tp harini rest ajela.. tk elok keluar kerap2.. kang poket pun bocor aje dgn baju baru.. ujung2 ni laa rajin plak aku nk membeli.. masa utk menuai katanya :D.. mlm ni Singapore F1.. lewis lead the race.. harus mommy depan tv saja!!
Rania layan minum susu dlm botol.. buntang2 mata tgk lampu.. :P

Friday, 21 September 2012

Jumaat sudah..

Wah pejam celik dh seminggu aku keje, rasa mcm gile dh lama masuk opes wahaha! Rutin harian mmg full dan okla rasa cepat juga masa tu pergi.. Alhamdulillah dpt manage susu utk anak dgn baik.. pagi2 rezeki mencurah.. kadang dpt pam susu utk 2 botol.. kadang 1 botol tapi cukup sgt2... awal2 dulu keluar stok susu beku 3.. pakai 1 saja.. yg dua lagi buang.. dh cairkan.. lepas tu keluarkan 2 aje.. tu pun mmg selalu buang 1.. nk keluar 1 aje takut pula rania ni buat hal nk makan byk.. tp so far mmg selalu bagi 1 atau dua aje stok beku.. lain2 semua dpt fresh.. Alhamdulillah.. mcm hari Jumaat pula selalunya tk payah keluar stok.. sbb pagi2 i dh pam sebotol utk dia bila bangun dari tido.. selalunya lepas mandi baru dia minum.. then thari jam 12 i balik jaga dia sbb mr big nk ke masjid.. so dpt susukan dia utk satu round lg... dan selalunya dpt bertahan sampai i balik jam 5 ptg nnt.. but if dia lapar tk tentu hala stok berpuluh... yg fresh pam di opes masih dekat peti bawah tk beku lg byk dok ada.. .. selalunya awal2 ni mmg aku bg dia yg fresh aje.. silap haribulan yg beku2 nun mmg kene buang ajela.. sedih :( tp apa boleh buat.. apa sbb? nnt ai citer.. :)

Ramai kawan2 tanya apa supplement aku makan sampai susu banyak sangat.. just makan bila cukup time (nasi dh tentu!) pagi2 aku makan kurma at least sebiji.. selalunya aku makan 5 6 biji sbb bg tenaga.. minum air banyak2.. amik vitamin (aku masih continue vitamin utk preggy mom) sbb dr yg suruh.. apa yg kita makan masa pregnant pegi dekat janin.. so now apa yg kita makan susunya pergi ke baby.. jadi teruskan vitamin tersebut... gaya hidup mesti sihatlah.. penting!! dan yg utama kene rajin pam! pam! pam! yg ni my fren zara nasihat dari aku kt spital lg.. sakit ke tak.. buat juga dan jgn malas!! hah tu pesanan dari rakan2 yg mmg fully bfeed anak memasing.. dan yg best juga aku byk dpt tips dan info pasal nk manage susu dari Intan dekat Vietnam sana.. hari2 dia mesti tanya.. kak susu ko byk harini?? kak ko pam tak??!! kak ko itu tak?? kak ko ini tak!! tu budak Intan tu.. mmg pengaruh besar.. tq sgt!

Tapi sebenarnya ramai yg masih buta dan tidak tahu pasal susu ibu.. nak2 org lama.. sedih kan? yes rania ni kulit dia not so baik.. merah2 cepat rashes kalau panas.. bila diaorg jumpa masing2 suka bg pendapat.. anak kau ni panas susu ni.. kene bagi air masak.. bla bla bla.. dh 3 bulan kene bagi nestum.. bla bla bla.. aku senyap aje.. kang aku menjawab panasssss.. selalunya bila aku senyap semua akan stop.. bukan tk boleh bg pendapat.. informasi kene betul.. kita ni ada byk sumber yg betul utk dirujuk.. bukan aku tk tunjuk kt dr kulit anak aku tu.. dah pegi dah.. ada cream dia.. mcm2 dr bg ha.. dan dr juga pesan since kulit dia tk berapa baik.. stopkan seafood sekejap dan telur.. so apa masalah susu aku panas le apa le.. boringggggggggg.. dan budak tu baru 3 bulan kot.. kalau korang nk sumbat anak korang dgn makanan dah.. tu korang punya hal.. tp aku takan mulakan selagi tk cecah 6 bulan.. usus dia bukan matang lagi kan.... agak2 loooo.. but Alhamdulillah now kulit anak aku semakin membaik.. :) dh gebu2 dah .. nurse kt spital tu dh ckp.. 4 5 bulan baiklah dia. sbb anak dia pun jadi bende yg sama.. because of cuaca yg maha terik kt taiwan ni.. pesanan dr.. keep bfeed her sekerap yg boleh!! antibodi dari ibu sgt diperlukan...

Banyak pula aku bebel :P

Wednesday, 19 September 2012

Syioknya Raya!

Semalam jadilah juga syioknye raya yg kami plan last minute pada hari Isnin.. okla wpun sederhana aje.. at least tengah hari ada makan free hahahaa dan yg best Rania dtg opeslah! Pelik2 aje muka dia tgk ramai orang.. tp siapapun amik ok je le pula.. idok nangis2.. maybe kecik lagi dan belum kenal org kot hehehe..

Mana2 yang balik tanah air dan tk ada masa raya di Taipei.. diaorg bagi duit raya kt Rania smlmlah.. wahhh seronok mommy pegangkan duit anak.. balik rumah kak nam mommy tolong kira kirakan.. wahhahahaha bengong! Cam biasa mommy simpan dlm sampul dia.. balik tanah air sok sok mommy buka akaun ye.. nnt awok dh besar awok boleh guna..

Mommy cover dagu
Rania with Aunty Azu.. tu je gambar dia daddy!!??? heh!

Monday, 17 September 2012

Raya lagik!

Esok Ladies Perwakilan plan nk buat sambutan hari raya.. raya dh habiskan?? hahahaha sedihnye kami belum sempat sambut sbb masing2 sebok dgn komitmen di tanah air.. butt biar lambat asal buat ahak!! jadinya esok kami semua nk beraya2lah di sini.. me soka aja.. makankan sapa tk soka hahhahaa then esok kene pakai baju raya. haaa yg tu mek out sket.. baju raya tk ada :P hampeh!
Dahtu memasing plek soh angkut rania dtg opes.. ada nk mencubit.. ada nk meramassss.. ada nk itu nk ini.. ok mak risau! nk bawa tanak ni??

Saturday, 15 September 2012

wahh wahh wahh!!!


Me dah tiga bulan :D.. harini mOmmy n daddy buat strawberry shortcake letak cream2 lagi.. tp saye tk makan la.. saye tgk aje :P anyway harini saya shooting dgn baju yg aunty ernie and aunty maya bagi.. mommy kata ngiuttnyeee.. menggeramm ajee nengok hihihi.. tq ya.. saya suka sgt!

Friday, 14 September 2012

happy friday

Pagi2 pump susu mcm smlm tinggalkan sebotol.. jam 10.00am dia bangun for susu.. mandi.. main2.. tido.. oh itu dgn daddy dialah.. mommy dh kt opes.. rutin harian diaorg berdua.. jeles!
Thari jam 12.00 me balik jaga anak sbb mr big nak gi semayang jumaat.. wohh happy yo nk balik jumpa anak.. tade dah masa nk borak2 ngan kawan2.. laju je kuar opes ekekke kalau kuat rasa nk berlari2 aje.. semangat sangat.. sampai rumah daddynye dh siap.. rania tido lak.. so me terus goreng ayam n buat sup sayur utk my lunch.. mr big selalu jumaat makan dekat masjid dgn kawan2.. gulai kambing katanya.. huhuhuhu
So lunch td sempat la makan dulu sblum rania bangun utk nyusu.. tepat 130pm dia jaga.. yeay! susu timeee.. happy yo bila dia bukak mata.. lepas susu main2 jap.. golek2 atas katil nunggu mr big balik.. 2.15pm mommy g opes semula.. happylah at least harini mommy dpt golek2 di siang hari dgnnye.. :D

Thursday, 13 September 2012

mwah!!


Pengubat rindu waktu keje.. tgk ajelah gambonye .. sambil mengepam susu.. sambil tenung mata dia.. lajuuu air susu keluar.. :) petua org2 berpengalaman..

lapor diri semula

Diary mommy hari pertama bertugas semula.. eh masih di Taipeilah!
7.30 am susukan rania sambil baring2 ulas2 rambut.. huhuhu
7.45 am mandi manda
8.00 am breakfast with milo
8.10 am pump susu 3 oz
8.30 am siap2kan bekal untuk lunch.. sambil bersiap2 ke pejabat juga
8.40 am ke pejabat
9.00 am cek emel, update diary, kemas bilik so n so.. until 12.30noon
1.00 pm pump susu dpt 2 bag terus masuk peti ais
1.30 pm lunch nasi bekal.. rest.. solat..
2.00 pm start keje semula
Rindu dekat anak.. so far daddy dia kata ok je semua.. alhamdulillah.. smlm keluar stok susu 4 bag.. rasanya akan lebih 1 bag.. harap esok2 dpt manage ebm dgn lebih baik .. amin..

Wednesday, 12 September 2012

bantulah anak itu..

Bila menjadi seorang ibu, baru mengerti secara mendalam betapa sakitnya melihat anak menderita sakit.. tuhan saja yang tahu hati seorang ibu.. apatah lagi jika di duga dgn kesakitan yang maha hebat.. aku tk mampu berhenti berfikir bila terbaca kisah anak yg menderita sakit barah darah (Ya Allah sembuhkanlah dia).. tak tahulah bagaimana ibu itu menghadapi dugaan tersebut... dari hari ke hari aku tk tenang hati selagi aku tk hulurkan sesuatu.. Alhamdulillah malam ini aku dpt lakukannya.. semoga dpt membantu walaupun sedikit kepada keluarga tersebut.. Semoga Allah melindungi anak itu dari penderitaan.. semoga kembali sihat wahai anak comel..

Buat kawan-kawan yang ada rezeki lebih.. hulurkanlah sumbangan buat keluarga ini.. kasihan anak itu.. :(.. ataupun.. doakanlah beliau dari jauh.. semoga sampai.. amin..

IBU MYRA : HERNA BINTI SELAMAT MAYBANK : 112054047075 CIMB: 1601-0020617-52-6 FB IBU MYRA : https://www.facebook.com/missherna

Aku tk sanggup nk paste gambar anak beliau.. tp aku rasa ramai yg terbaca di fbkan.. tk sanggup aku nk tgk lama2.. cukupla aku baca sekali dan masuk ke hati.. :(

Tuesday, 11 September 2012

mOmmy nak p kerjA??!!!


Sob! sob! sob! mommy gi keje kejap ye sayang.. duduk rumah baik2 dgn daddy.. petang mommy balik.. kalau sempat thari pun mommy balik.. mamau nangess2 yaa.. sayangg diaaaaa.. huk huk hukkkk camne nk keje niiii uwaaaaaaa mommy keriau sama laaaaaa!!

Friday, 7 September 2012

Form 5 Budiman


Hah ada pula member tag gambar masa tingkatan 5... agak2 korang jumpa tak aku yg mana huhuhuhu

Tuesday, 4 September 2012

razzaq oliver in da making!


Minat sungguh dia dgn masak2 skrg ni.. siaran memasak kt travel n living tu mmg kene konkerlah kalau si jimmy oliver ke.. chriss ke.. nigela ke tah skrg ada pula sapa tah.. semua dia kenal semua dia suka.. kekekeke ada je benda baru dia nk test which is me like lah kan.. tp aku ni tk penggemar western sooo jrg la dia praktik hat guna2 herbs tu.. atee dia je makan.. tp skrg ni salad ada breadcrumb la.. pasta la.. daging.. lamb phewww soka dah.. sonot sgt! skrg ni aim dia nk beli mixer (rajin buat kek juga!) oven best2.. dan perkakas ala2 jamie oliver nyah! nature kayu2 segala tu.. mak hokayyy jaaa.. tp tulah malay food.. me lah.. western je dia.. kekekeke bertuah pula rasa kawin ngan org soka nak masak.. eh tetiba! :P

Pastu dia ni rajin alter masakan.. kejap tambah tu kejap tambah ni.. whahahhaa sebulan mak aku duduk taiwan habis jatuh cinta dekat menantu sendiri.. yelah 4 kali dia buat kek kt mak den.. masak pedas2.. mertua mana tk suka kan? well well mmg tetiba aku pun tk sabar nk beli set dapur best2 utk mantapkan lagi food skill lepas ni.. :)

Morrocan Lamb Chop & Garden Salad Terbaik!! Usap pewot mcm singa kenyang lepas baham sekoq rusa.. bongkang yok!

Monday, 3 September 2012

Happy Monday Uolsss!!!


Selamatlah bekerja semula kepada yang bercuti cutian itu yaa.. me huwargghh minggu depan start keje hua hua huaaaa kejapp je hai 3 bulan??? yawwww ok takde hall rumah opes dekat je.. rindu kalu gue lari la balik kejap :P semangat la sgtkannn! skrg ni stok susu anak hampir nk tekeluar pintu ais.. Alhamdulillah rezeki anak utk bulan 9-10 dh cukup.. after that nanti mommy gandakan usaha lagi ya! stay healthy k sayang.. :)

Thursday, 30 August 2012

Sensoping mak timah


Few days ago aku dgn mr big temenung depan tv... Baper hr tk kuar rumah jd ala2 bengong sat... So tetiba tgh temenung aku bersuara.. Jom kuar jom! Laju mr big jawab.. Jom! hehehe kami tatau nk rayau mana last g ikea depan umah jelah... Pump susu utk rania sesiap ate malas nk selak baju... Astu mr big kangarookan jelah anaknye.. Dekat sgt malas nk angkut stroller.. Sampai ikea punya la ramai juga org.. Cuci mata last kami angkut pinggan makan 10 biji huhuhuhu jemuuuuu dgn plate kt umah dah.. Kaler ijo kosong aje huhuhuhu soka! Pastu lepak dekat mc d mamam fish burger n susukan rania.. Lega! Hilang kejap bosan duduk rumah aje.. Ermmmmm... Jln2 amik angin mlm astu pulang... Tu jelah kisah minggu ni hihihihi sungguhla tade rasa raya lgsg..kt tanah air sure smpi skrg berumah terbuka bagaikan!

Sakit hatilah! Latest kak dhira!

Ok bengang.. Aku merayau la sani sini blog kawan2 baca citer koranglah kan kak nam! Yg sakit hatinye kt blog zara! Blog cik d! Blog sapa tah ramai juga kot! Asal nk komen kuor verification punya payah wording dia korennggggg! Pat kali aku komen tk lps end up arggg tutuppp... Amok sendiri hahahahhaha.. Eh bloh aku payoh tak nk komen? Atee korang buang le verification word tu... Letak moderate udoh le haihhh hahahahahahha boleh nk marah? Ekekekekkekeek angin satu badan sbb tk leh komen blog org huarghhhshhhh.. Astukan aku prob dgn nk follow blog org... Ramai aku nk follow tp bila tekan button tk jadi2 punnnn tatau saipa? Haihhsssss apa jd kt aku ni tah!

Thursday, 23 August 2012

aidilfitri day 2


Day 2 raya kami ke rumah acik noriah (visa officer).. i suka beehun sup kak noriah ni so goda2 la dia sket masakkan utk i hehehe.. lgpun sempena raya.. suami dia a.k.a cekgu pun ada.. meriahla sikit kami gi melawat diaorg.. dia aje kot org tua yg ada kt taipei time raya tahun ni.. baju raya tadek dah.. kami pakai baju belang2 je.. baju baru tuuu hahahhaha.. rania pakai baju hadiah dari my fren.. me pakei baju baru juge.. mr big pakai baju tk baru sbb tadek belang2.. biru je dia ada.. cewahh konon tetaplah sedondonkan.. panas woiii raya kalini.. 2 hari rania keluar.. merah2 badan dia dan tk duduk sengap sgt.. panas.. kesian.. takpelah nak.. ini raya.. kita kene ziarah kawan2 yg ada ya.. btw for me leceh la baby2 pakai skirt segala mak neka tu.. susah betul nk berdokong. pastu baju asyik ke atas.. asyik dia nk masuk mulut.. haihss pakai romper juga sesuai utk bayi2 ni.. gown2 semua tunggu setahunlah.. nasibbb acik ina kau beli seluar byk ekkekekeke