Saturday, 30 July 2011

makan-makan

Harini Sabtu kak liza buat memakan utk cah n family yg akan berangkat ke tanah arab tk lama lagi.. almost 7 tahun depe kt sini.. dpt tuko tempat n rezeki di tanah arab pula... bakalan berpisah dgn twin yg sgt rapat dgn saya... bila tah lagi akan jumpa... esok me n hubby nk belanja depe makan beef noodle dekat town.. kami plan gi lunch reramai kt sana.. syok gak kuar makan2 ni.. lgpun sempena nak puasa.. amik kesempatan makan lunch beramai2..

Sejak last cucuk haritu perut aku meragam dh 2 malam.. tk boleh tidur sampai ke jam 4 5 pagi.. :( sakit tuhan saja yg tahu.. mengiring ke kiri salah.. ke kanan salah.. telentang salah.. aaa nk menangis pun bukan nk baik.. sabar aje dlm hati.. last2 duduk dekat ruang tamu menahan sakit.. lama2 dia ok.. so dh 2 mlm ni tk tidur sgt.. menyandar tegak aje.. agak2 mengantuk lelap kot seminit 2 pastu jaga balik... malam ni harap2 tkdela sakit sgt... semoga aku dpt bertahan.. dugaan kecil aje ni..

Tak sabar nak sambut Ramadhan.. :)

Wednesday, 27 July 2011

eat more tomato


Harini procedure terakhir dlm bulan 7 .. injection last before test minggu depan.. nurse awal2 dh bgtau akan sakit sikit this time.. oh bertabahlah.. dari jauh suami saya suruh baca bismillah... sejuk hati saya... lepas cucuk yesss berdenyuttt perut aku.. tkde la sakit sgt tp ngilu la juga.. lepas tu nurse bgtau my hubby supaya pastikan saya lebih makan tomato dan minum air... bla bla bla.. sengih kambing la laki gue tu..suka nyakat.. dia tau aku nyampah tul bau tomato.. huhuhu bertabahlah kate!

Lepas cucuk dia antar saya balik opes... rest kejap sambil borak2 ngan sella.. oii masa tu dh start menyucuk.. tahan napas ajelah.. ok saya boleh bertahan.. tk sakit mcm procedure last week sampai terbaring satu hari.. thari makan beehun goreng.. hubby antar soh makan.. cuaca panas hazab sengsara.. tk sesuai nk kuar... kebetulan dia dtg buat lisen keter kt opes.. rajin plaknye memasak lunch.. mekasih :) lepas lunch saya berehat kejap...

Petang ni dh pesan hubby sblum dia start buat keje album2 dia.. kuarkan brg2 basah.. saya nk prepare dinner... utk harini dan tghari esok sesiap... nk paksa dia p juging plak wpun saya tk bley ikut dah.. badan dia skrg pun mcm dipam2... bulat dah muka2 haha :P

Esok bola yeahhh.. masa untuk menjadi warga malaysia yg sangat bangga!!

Tuesday, 26 July 2011

rayyan lala kakak adik so n so...

sekarang di sini ada kawan baru yg ganti faten.. baru dpt baby 6 bulan usianya.. geramkan main ngan baby2 baru lahir ni.. sukaa buli depe.. susah nk buat ketawa.. tp once dia sengih2 kita plak jadi suka hehe... kerap juga skrg rayyan dibawa ke opes.. alahaiii suka dpt pelok2 dia... baik budaknye.. tak takut org.. kadang2 sampai rindu kt budak kecik ni.. oiii anak org oiiiii bawa besabarrr..

sebelum ni aku suka main dgn lala anak ezan.. dari baby skrg dh beso dah lala.. bila dh beso tanak le sgt main2 ngan acik ni kan.. anak cah twin kakak n adik pun aku rapat sgt masa depe kecik2.. skrg dgn kakak aje rapat lg.. adik ala2 macho sikit.. ish ish ishh cpt tul laa depe ni beso.. dahtu nk tinggalkan taiwan dah memasing... haih rindulah saya nanti...

teringat kt anak2 buah yg dh beso panjang juga.. masa kecik2 aku kerap jaga depe.. masa baby lagi akak aku dh tinggalkan kt mak aku... tp aku paling rapat dgn adam.. dari kecik sampai skrg aku senang jaga dia.. dengar ckp pun ye... haihh rindu plak kt depe... dekat2 nk puasa ni teringat adik beradik.. teringat mak... Alhamdulillah mak sihat aje bila call tadi...

menu berbuka??

Uihh baper hari je lagi dah nk masuk bulan Ramadhan.. kejap je rasa masa berlalu.. dlm minggu ni pun byk juga makan2 kt luar dgn bos n kengkawan... mlm ni pun kami ada dinner lagi dekat thaifood dgn mb perak wife dan anak2.. ai dh siap order dah..

Start minggu depan dah puasa... seronoknya fikir menu2 nk masak... my hubby skrg ckp aje nk makan apa.. siappp ekekekkeke seronok plak tgk dia jadi masterchef kt rumah.. but tk bolehla depend kt dia ajekan.. sang isteri haruslah masuk dapur sama.. huhuhuhuhu

Persediaan kene buat dari skrg.. at least penuhkan peti ais dgn brg2 basah dan sayur2.. pehtu nk masak apa amik saja... smlm hubby buatkan spageti utk bekal ke opes.. sesekali makan pasta bagus gak tadak minyak2.. woaaa boleh buat selalu utk sahur plak..

Ermmm pasni nk fikir pasal kuih muih lak.. nk preparekan cek mek molek.. cara berlauk .. cara manis.. cekodok... huhu sewonotnyaaa bulan puasa... semoga tahun ni saya dpt menunaikan ibadah dgn sempurna... juga buat semua kawan2.. sama2lah kita gandakan ibadah kita ya.. sama2lah kita peroleh pahala yang berganda... tahun ni dpt masak utk suami.. wahh semoga dimurahkan rezeki saya dan keluarga.. aminnn...

** eh tahun ni camne nk dpt kuih raya?? uwaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Saturday, 23 July 2011

weekend with my laf one

Harini kami mengemas rumah sikit.. dekat nak puasa dah takut sok tk berapa nk larat sgtkan... so sy buat keje ringan aje iaitu mop lantai pakai magic clean tu.. while hubby vacum bilik n satu rumah.. bebel dia sbb rambut aku luruh byk hihihihi... lepas tu kami memasak.. gue baru lepas buat masak lemak udang with kacang panjang while now turn my hubby plak buat ikan terubuk goreng pedas.. tu la menu kami harini.. harini kene makan awal sbb kul 2pm karang kontraktor nk dtg tukar 2 aircond utk our bilik n another bilik.. pehtu tukar set bilik ayor yg baru sbb dh tua benar kelihatannya... buat keje ringan pun peluh mak aiii mcm berlari.. panas.. sengaja kami tk on aircond masa buat keje..

Malam ni bolasepak.. dh siap on tv2 online takut mlm kang jem line tu.. hihihihi sambil melayan blog sambil tgk drama melayu.. lama tk buka... best la plak... cuaca pun mendung mcm nk hujan... esok thari bos ajak lunch .. so kami akan ke thaifood makan2.. boleh beli fishball kt situ.. pehtu bos nk ajak my hubby n iwan round taipei hehe sbb dia nk belajar bawa keter kt taiwan ni.. its ok.. saya boleh rest aje kt rumah.. :)

Friday, 22 July 2011

mp three birukuu

semalam minta asbenku dload lagu2 Il Divo.. n few lagu2 centa masuk dlm mp3 biru.. tambah lg koleksi lagu yg ada.. syok dengar masa juging.. pehtu masa tunggu turn kt klinik ke.. idak la bosan... rasa semangat pun yer.. smlm layan maher zain sblum masuk bilik dr... jadi release.. tk stress.. relaks saja.. bos pun ada sms doakan semoga semuanya berjaya.. terharu rasa.. semangat pun yer.. sokongan yg saya dpt dari bos.. dari suami..buat saya jd kuat.. syukur saya dikelilingi mereka2 yg menyayangi... alhamdulillah...

harini saya kerja.. tade keje berat sgt.. bos soh rest dan buat keje ringan2 aje.. saya masih perlu jaga badan.. dh stop eksesais.. InsyaAllah jika diperkenankan.. saya akan umumkan resultnya di sini nanti.. doakan saya ya kawan2.. doa dari sahabat sgtlah berharga :)

Wednesday, 20 July 2011

salad oiiii

Harini saya bawa bekal salad ye kengkawan.. salad gituuu kekekekek tk penah2 sumur idop aku bawa salad sebagai makanan tghari:P ya demi utk turunkan sikit berat badan.. kene makan yg berkhasiat dan tidak menggemokkan sgt... InsyaAllah kita cuba k..

:)

Tuesday, 19 July 2011

partner in crime

Partner jugingku ini ya tuhann tk boleh lepas jejauh.. tau la dia laju.. semedang gue kt belakang.. akak2 indon kt tepi dok main badminton kanmain usha dia :P hahaha yg bestnya bila aku sampai area depe.. depe cuit2 sesama sendiri.. woo itu abang akak tu punya rasanya.. depe hehari berdua :p aku plak perasan depe ckp begitu.. hihihihi.. juging time2 panas sgt membakar diri.. peluh mcm ayo.. puas hati balik rumah.. makan pun tk rasa bersalah wpun skrg satu pinggan saja .. uwaaaaaa udah le makan sedap2... haihhh bertabahlah cik kate... sapa suruh tk kontrol.. baru setahun dh tembam mcm apam.. haihhh.. nasib badan...

Monday, 18 July 2011

seronok jumpa dokto

sepanjang minggu lepas dan minggu ni saya jumpa dokto.. tiap2 pagi bangun awal gi jumpa nurse dan dokto yang baik dan melayan saya yg mcm2 kerenah.. bukan pe.. saya penakot tiap kali nurse cocok.. tiap kali dokto cek itu cek ini.. woihhhh tk larat tgk jarum.. tp apakan daya.. itu aje jlnnya... jadi bertabahlah.. semoga berhasil.. InsyaAllah.. doakan saya ya kawan2.. :)

skrg di taipei hujan hari2.. lebat2 alam plak tu.. at least dh kurang la panas bumi taiwan ni.. cuma yg tak bestnya aku dh semakin berisi.. baju suar dh kotat2 ha.. kene reduce.. dr pun ckp aku dh telebih berat.. ye baiklahhhhh.. kurangkan nasi anda!!

tu je citer sy skrg.. :)

Friday, 15 July 2011

patah tumbuh hilang berganti

Dalam bulan ni aje 3 org kawan2 baik dah balik n cross ke tempat lain.. tup2 dpt plak kabar hujung bulan ni.. n oktober nnt.. lagi kawan2 baik akan cross ke tempat lain.. wahhhh habisla hilang kengkawan di taipei huhuhu

Anyway saya seronok dpt kawan baru kawan lama... at least banyak juga yg saya kenal.. dan kami semua pun agak close.. yelah sakit ke susah ke.. kawan2 ajelah yg ada...

Untuk kawan-kawan saya yg akan berhijrah ke tempat baru tk lama lagi.. saya doakan kejayaan buat kalian semua.. jgn lupakan kami yg masih di Taipei ini... :)

Thursday, 14 July 2011

my sunshine

shiningg!!! shiningggg!!! sepancar hati hehe

what a life.. akhirnya... Alhamdulillah .. suami saya telah kembali ke taiwan.. siap dengan baju raya lengkap dah.. tk payah sebok2 dah mencari...

tk sunyi lagilah saya ... yeahhh ada member nk gaduh huhuhu

:)

Wednesday, 13 July 2011

Typhoon Tadaaa!!!!

Huh akhirnya datang juga typhoon tahun ni.. skrg dh gelap gelita bumi taiwan... ikut ramalan sabtu ahad ni typhoon akan hit taiwan.. harus mmg semua perintah berkurung saja.. kene shop brg basah sesiap.. mcm sayur.. ikan.. sbb lepas typhoon brg2 basah akan naik harga gegila..

Harap2 weekend ni dia hit belah2 petang sikitlah.. pagi ada urusan di klinik.. haihh semoga berjln lancar segalanya.. amin...

Tuesday, 12 July 2011

tak penat ke membersih?

Pelik aku tgk status2 memasing ... ramai juga ya yg tk habis2 lagi kisah bersih sana bersih sini.. udah2 la tu. dh stop dah.. move on la weh.. haha pastu perang.. pastu ngata org sana sini... anjing baru*h bagai.. mcm tadak pelajaran memasing mengata org... masing2 terserlah sifat peribadi kt situ... baik laki baik pompuan.. walhal tk turun pun berdemo...:P kecohhh nau!

Sudah2la citer yg merosakkan nama negara sendiri.. ;)

Sunday, 10 July 2011

mood lembab

Hehe latelyni lembab lemau rasa nk menulis.. tk ada idea n ermm tk ada apa nk citer sgt pun... sama je hehari2... panas panas panas... so rasa cam ehhh malasnya nk berdunia kejap.. weekend seronok duduk rumah relaks tgk tv.. harini rajin sikit buatla keje2 rumah.. basuh balkoni main air... ngemop rumah... buang brg2 lama.. since ahad adalah hari buang sampah... 2 3 plastik juga angkut ke bawah.. syok tgk rumah kemas dan bersih... ceh sapa suka dok rumah koto2kan?? hehe

Brg dapur cam minyak masak pun dh kureng... eii tu keje suami sayalah.. skrg saya tk ngangkat berat2 hatta botol minyak :P jaga badan konon haha yelah kene byk rest.. bulan depan dh nk puasa.. kene prepare betul2 ni.. tk sobarnyaa nk memasak utk bebuka.. bersahur... oiii rindunya pada ramadhan... baju raya dh ompek pasang dibeli... lepas dpt latest punya terus aku hide kejap shopping2 online ni hahaha tk agak2 membeli.. mcm nk raya umah sedara mara lak.. walhal raya kt taiwan jugeekkk :P well raya manapun harus disambut dgn gembirakan.. jd tk salah saya bebelanja lebih sikit aje... huhhuhuhu tema kami berdua tahun ni adalah merah mak ngah... biru dan grey.. semua size godang2 yaa sbb mak dh tembam mcm ibu roti.. tu kata member akulah.. hihihihih

Okla saya mau nonton fev sports saya... F1... jom!

Wednesday, 6 July 2011

Hot! Hot! Hot!!!

Minggu ni Taipei panas yang amat.. hari2 nak ke office rasa mcm nk pengsan.. kalau boleh nk cpt sampai dan takan keluar2 lagi dah... boleh pitam dia punya panas tu.. duduk dlm office pun muka tk boleh nk ceria sampai my bos tegur u apsal masam haha.. then my jawapan.. panas la datuk.. lemas rasa... dia pun agree jugala.. selalu dia suruh aku p minum2 air kasi sejuk sikit.. dia cukup risau kalau ada sesapa yg sakit.. cpt je nk susuh balik rehat..

Harini aku pakai baju kelawau batik tu ehehehe terjumpa plak dlm gobok... sedap pakai pepanas ni.. longgar dan berangin2.. haha fefeeling dok msia jap.. pakai suar longgar juga.. so harini rasa selesa.. wah kene cari balik koleksi silk kelawar ni.. bebaloi rupanya utk dipakai time summer.. serius rasa sedap...

**day one**

Monday, 4 July 2011

malaysian tiger at taipei







Permainan apa??? BOLASEPAKKKK


1st of all tahniah buat pasukan msia.. wpun tewas smlm tp masih tetap menang dgn kiraan goal away.. permainan minta maaf agak out.. stress semacam aku tgk depe.. tp rezeki masih berpihak kepada msia.. tahniah :)

Dari awal kami warga msia di taiwan dah berkumpul di stadium taipei.. dekat je dgn my house.. jln kaki saje.. masa berjln tgk semua taiwanese berbaju biru.. makkk oii ramainye! ingatkan tade sapa nk tgk bula.. rupenya penuh!! kami warga msia set pakai oren or kuning.. not bersih2 ya.. ini semangat menyokong msia..

Pertama kalila terasa mcm alien kt taiwan ni.. masa dok nunggu kengkawan depan stadium semua pandang kami semacam jek.. hahahahah tp idakla terasa takut mcm duduk indon ke apa kan.. wpun terasa asing tp ramai gak taiwanese ajak bergambar dgn jalur gemilang.. bangga!

Dalam stadium warga msia ada lebih kurang 1000 lebih org.. kami diberikan satu bahagian utk visitor so tk campor sgt dgn taiwanese... while taiwanese hoho more than 10 thousand kot.. penuh! baju biru hehehehehe tp semua sporting.. tade la kes baling botol ke.. cabut kerusi ke.. maki hamun ke.. boo booo tu well biasalah... even masa half time aku duduk bawah dgn press.. tepi aku taiwanese.. aku hangin dia pun hangin hahahahah tp pastu kami ketawa.. joking! joking! heheheh semangat kesukanan semuanya.

Bila Taiwan goal mak oiii begegar stadium cuak aku takut runtuh hehehehe pertama kali dlm sejarah hidup tengok game msia lawan negara luar di negara luar.. last aku tgk game msia masa kt stadium shah alam.. sukan sea kalau tk silap.. masa tu msia tewas sbb goalkeeper buat salah.. heheheh frust habis!

Habis game dlm kul 930pm rush balik rumah nk tgk final men wimbledon.. sempat juga sambil2 layan gambar dari kamera kawan2... hehehe nanti ai share kt sini.. semua dh up dkt my fb... yg penting gambo dgn safee dan datuk raja i dpt.. lelain spt aidil.. amirulhadi.. idlan tahan etc.. hanyalah bonus semata....

BANGGA JADI RAKYAT MALAYSIA!!


Muka tk bley blah kene interview dgn astro smlm hehe yg tk tahan budak2 belakang aku ni menjerit lupa diri sampai tatau nk ckp.. belasahhh:P

Friday, 1 July 2011

wimbledon

Rasa aku agak kureng menulis dekat blog skrg.. tepek gambo je.. bukan malas.. tp busy gile skrg.. balik keje mandi manda terus dgn acara masak at least sejam.. sbb jam 7pm dh nk angkut selimut bantal duduk depan tv layan tennis sampai 2 3 pagi.. finally skrg dh nk habis.. hhahahahhaa gile penat sakit jiwa semua ada.. tp i enjoy! hubby pun tk ganggu masa aku tgk tennis.. bukan dia tk minat... tp aku nk tgk semua game.. harus dia bosan hahahaha

Smlm ladies semi final.. great job to maria sharapova.. lama dia tk masuk final.. smlm dia berjaya tumpaskan lisicki yg dari awal agak mantap.. tp smlm tatau naper maybe dia keletihan or maybe maria is to good to beat? ntah tp udah aku sokong maria.. so final sabtu ni harusla melekat lagi...

Malam ni plak man semi final.. harusla nk layan murray vs nadal... tsonga vs djokovic.. aku rasa muray akan lawan djokovic kt final.. 2 game terakhir nadal nampak sgt sumthing.. haruskah beliau mengikut jejak roger? ini dari pandangan aku.. BUT i want nadal masuk final.. pastu aku pengsan di hari ahad.. BOLA or FINAL WIMBLEDON???? arghhhhhhh mmggg mati akal nnt nih!! time ni rasanya bagus angkut ipad masuk padang.. huhuhhhhu