Sunday, May 15, 2011

menu cik kate


Dah lama juga benarnya me mengidam nk makan cara berlauk.. me pernah rasa sekali masa ada majlis makan2.. sorang member ni bawa...sedap jugalah.. haritu rajin mengemas bilik stor terjumpa buku2 resepi dari magazine wanita... ermmmm ada punnn resepi cara berlauk.. haha pe lagi mari mencubalah!

Since rajin nk buat kuih.. me ngajak le ence husband join sekali.. dia pun gemo belajar buat kuih ni.. so kami sesama membaca resepi.. kuarkan bahan.. pastu try.. for inti dia buat n for doh i buat ... modah saja rupenyaaa...

Bahan-bahan for doh:

Tepung gandum
Telur
Planta secamca
Garam
Air
Gaul sebati semuanyaaaa

Inti:
Ayam or daging cincang
serbuk kari
cili padi or beso
daun sup/bawang
garam gula
bawang dipotong dadu
Masak je le semua tu hahhaha sampai boleh dimakan :P

Ok lepas dh siap bahan2.. panaskan acuan kuih cara tu... letak le planta2 sket tk kasi melekat... astu tuang satu persatu.. then masukkan inti... kasi comei2 jgn sepah2.. ya kuih cara saya sgt cantik sbb suami sy sangat rajin buat bulat2 kasi cermat2 gituh.. haihhh memacam!

Ada kot dlm sejam kami mengadap api.. bila dh siap punyala byk kami buat hahahahahha so kami minum ptg bersama kopi itam pekat... best gilo! rasanya mak oiiiiiii cik abgggg kuar asap kt telinga hahahha pedas gilee... next time kene reduce okkkk.. berapi lidah ni dok makan.. tp lagi podeh lagi sedapkan... cuma nk kasi org.. karang ada yg kuar airmata hhehehhee anyway 1st try kami sgt menjadikla... lepas ni boleh buat lagi.. :)

Selamat mencuba :)

4 comments:

nqr (qistina) said...

hahahhahaa..RR kuat pedas... aku suka kuih cara bergula tuh..sedappppsss. tapi aku takde acuan!

Ayu Katerina said...

hihihhhi betul.. berasappp kalau memasaknye... aku pun suka hat gula tuh di kal abulan puasa sok.. tk sabar lak nk puasa lagi..

Zara said...

hahahha..aku pun dah mula wat entry masak..kekekeke tp baru bermula ngan dadih je..nak buat arr kuih ni nnt ^_^

Ayu Katerina said...

aa cubalah.. senang jee nihhh janji ada acuan hihihhi