Monday, November 24, 2008

sekadar pedoman

cubela lihat org lain yg lebih sengsara idupnya dari kite, kene belaja2 tgk penderitaan org lain, lawat rumah org tua2 ke, or kanak2 kurang upaya, idup ni kene selalu beringat agar diri tu jadi tabah..

so sape rase2 lemah semangat tu atau ada kawan yg cmni, rajin2 kan lah ingat diri psl bende ni. kite idup ni kene selalu saling mengingati...cam kalu baru putus cinta terase nk down tu, pegila bukak youtube, ade clip sorg bapa tu ilang 6 org anak sekali gus masa kene tsunami kt india, bapa tu pn terpakse kuatkn ati sebab kene bantu tanam mayat jiran2nya. kalula orang2 cmni boleh tabahkn ati napa kite tak boleh?..

nape trus nk bunuh diri psl someone yg belum tentu jadi suami lagi..tak pun cari video dede, half man half tree, betapa teruknya kaki n tangannya tumbuh cm akar kayu, sekali pn dah 20 tahun lebih sengsara cmtu pstu bininya lari, tapi dia still lagi tabah jalankn idupnya, ade clip dia buat persembahan pelik dpan org ramai utk sara 2 org anaknya, tapi tu memang sedih gile kalu korang tgk.. kalaula org cmni boleh tabahkn ati, napa kite masih lagi guna alasan kecil utk tamatkn nyawa ni..pointnya, kita ni insan, insan ni selalu terlupa, so rajin2 la saling ingat-mengingati...

copy paste dari satu forum ttg byknya kes bunuh diri... ntahlah saya sangat tersentuh...

4 comments:

Memory said...

honestly its was a nice entry...

itu lah... disebabkan kita manusia yang lemah.. mudah terlupa.. wajar sungguh ingatan seperti ini di sebar2kan..

Jika kisa sangka kita yang paling malang di dunia.. Sebenarnya ada insan lain yang lebih malang dari kita. Namun, mereka tetap bercekal hati dan tabah menghadapi hidup ini.

Setiap kesusahan itu pasti Allah balas jua dengan nikmah dan kemanisan..

Salam kenalan.. Jemput lah jenggah 'rumah' saya..

Adrina Adi said...

kate, i am touched too. betul apa orang tu tulis. sbb Allah tak uji seseorang hamba tanpa sebab. kadang2 ujian itu utk menyedarkan kita, untuk itu hendaklah kita redha dgn apa saja suratan yg telah ditetapkan olehNya kepada kita.

ruined sue said...

terkenang makcik kat t'ganu yang berkemban nak terojon bangunan tu...

apalah yg dorang pikir masa nak bunuh diri bagai nih... tak takut sakit ke? tak takut mati ke? tak takut Tuhan ke?

emmmm.... semua org punya cerita yg berbeza....hanya mereka2 yg mengalami tahu apa yg mereka fikirkan.....pandai2 kita la menangani apa yang mendatang.....

cik.yati said...

saya bersyukur masih ada makpak yg mendengar luahan hati duka ini..

tak dapat nak bayangkan kalo diri ni sbatang kara pastu tinggal gan mertua..emmm

Alhamdulillah Ya Allah..