Monday, 5 December 2016

Rockefeller Center New York


Seperti yang dihajati last weekend kami bawa anak ke Rockefeller Center, NY.. skrg tgh musim lampu2 since diaorg countdown to Krismas kan.. cuaca pada hari sabtu drop.. lepas maghrib jam 5 ptg kami siap2lah.. well prepared.. semua sarung.. layer by layer.. Rania sejak dok NY tak suka naik taxi.. tahla apa jadi.. asal naik keter dia akan sakit perot.. kesian pula kt dia.. maybe bau taxi kt sini lain mcm sikit so dia tk suka.. mula2 tu we plan nk jln tp sebab sejuk naik juga teksi masa pegi tu.. tp half way je sbb jln byk tutup.. so menapak la kejap kami ke situ.. anyway tk apapun sbb sejuk n elok juga berjln..

Nak sampai ke RC mak oii umat manusia sikit punya ramai! jenuh juga nk lepas dari satu simpang ke satu simpang.. mcm nk perang huhu.. tp sampai jugalah.. but nk dpt good angle to snap photo depan pokok krismas yg besar tu cannotla.. amik dari jauh je.. pun okla memadailah pada kami.. tu pun masa tu Big susah juga nk adjust camera dia.. tk dpt nk sharp2 ke apa sbb org bertolak2 haha.. kecoh! janji ada gambar jadilah.. lepas snap2 sikit kami patah balik jln masuk kedai2 jap kasi panas badan.. masuk starbuck beli coconut snack utk Rania then jln balik.. otw balik pun jumpa byk pokok2 yg disaluti lampu2 cantik.. snapla sikit2 buat kenangan.. nak p lagi lom tentu dah aku ramai2 gitu haha.. jadilah apa yg ada .. janji sampaikan..

Otw balik mmg kami jln kaki.. nasib si anak ok.. dlm 20 minit jugala jln.. wpun sejuk mujur mlm tu tade angin.. haa selamat kt situ.. sampai rumah terus basuh kaki basuh tangan tuko baju rest.. kt fb dh share all pic.. kt sini saya share sikit2la.. good experience for rania n us.. dpt tgk kemeriahan kt sini.. :)

Saturday, 3 December 2016

Family Friday at River School


Harini ada Family Friday dekat school Rania.. so mommy join la hantar dia pagini.. dh bgtau bos sesiap masuk lewat sikit.. ala sekejap je.. tgk anak2 berkumpul dekat karpet and teacher baca satu story.. then anak2 duduk kt tempat masing2 n draw fev character dari buku citer tu.. gitulahh... so daddy lukis kt sebelah gambar big goat.. then si anak tirulah gambar goat version dia kekekekke mcm alien ghupernye... lupa nk snap pulok!

Seronok tgk anak happy dgn kawan2nye.. fev dia si Emily.. coms sgt budak tu.. Emily ni pula lagak mcm mak2 gitu.. hug2 Rania.. udah le badan anak mak saleh kan big size.. kocik la hai si Rania bila duduk ramai2 gitu... sempat la snap few pic dia dgn Emily also Sophia.. cuma Rania still depan weols dia tanak ckp sgt.. sengih2 tunduk bg sign aje.. tp kalau time main bukan main petah lagi... Alhamdulillah moga semuanya baik2 saja utk Rania..

Friday, 2 December 2016

Kindergarten.. here I come!


Baru sgt kot apply Rania for Pre K... skrg dah dapat email to register Kindergarten dah.. anak mak dah besar heh! System di sini, Start 30 November sampai 31 January 2017 parent dah kene registerkan anak yg bakal berumur 5 tahun pada tahun 2017.. pilih sekolah yang dalam zone.. then nanti mid march school akan hantar surat tawaran n by April boleh settlekan registration di sekolah tersebut.. Summer holiday start dari End Jun hingga End August.. so September tahun depan Rania akan masuk K pula.. wow cepat masa berlalu kan.. today aku dah berjaya register online utk hal tersebut.. so tunggu Mac nanti pula la.. dpt surat then kita terus ke step2 yg telah diberitahu.. InsyaAllah Rania akan terus sekolah di sekolah dia skrg.. The River School.. sbb aku plan nx year nak pindah duduk dekat dekat school.. skrg ni kene jln at least 1km juga la.. eksesais pepagi for Big..

So far mengenai perkembangan Rania di school sgt memberangsangkan.. cikgu ckp dia dh mula berkawan.. dah boleh bercakap n faham rutin seharian.. dah ada bff lagi.. setiap hari aku akan tanya lagu2 baru yg dia belajar.. so mlm2 dia nyanyilah.. kadang suruh record nk tunjuk wan katanya.. kadang tu mood ke laut tk bg rekod... ha layankan aje...

Wednesday, 30 November 2016

Krismas Tree


Inside my building dh ada krismas tree ni.. cantik la sgt heh... kalau mlm2 pula, all the batang2 pokok dh dibalut dgn lampu lip lap... semua building, jalan, pokok .. segalanya dh up utk krismas eve nanti... Rania mcm biasa byk soal dia dah.. pagini turun je bawah nampak pokok ni dia beria nk posing.. lepas tu borak2 dgn doorman.. dia tanya whats inside the box? kan ada kotak present tu.. haha uncle tu pun layan la ckp thats only for decoration.. then dia tanya lagi why no star on top of the tree?? uncle jawabbb ohh ya i put flower instead of star.. rania: but i like star... ha layan lah kau hahahahhaa i can see Rania already confident to speak now.. good job girl!

Sehari 2 nanti bila cuaca ok.. nak bawa rania ke rockefeller tgk krismas tree yg paling cantik ni.. ada light show lagi katanya setiap malam sampai new year.. moh la kita explore.. will share gambar2 krismas tree kt NY ni nanti ya..

Tuesday, 29 November 2016

My Thanksgiving Holiday


Empat hari melingkar kt rumah.. seronok dpt bangun lambat haha.. dgn cuaca sejuk tido tegolek2 si anak tu.. 4 hari juga dia cuti sekolah.. amboi nasib baik pagini behave aje bangun...

Blak Friday last week aku join juga nk tgk how crazy people in US bershopping.. naaa??? tade pun mcm dlm tv berebut jatuh kene pijak bagai?? cammonnn people show me your dramalah! hahaha aman2 aje kedai yg aku pegi.. like Macy tu ada je blockbuster bagai tp idok le rebut rebutan.. penuh lg kalau sale kt vincci tuh! paridah pun menang :P tapi NY clear.. ala2 KL clear masa cuti hari raya.. nx time aku pun patut bercuti mcm deme jugalah.. nx time InsyaAllah.. skrg ni lesen pun tk dpt2 lagi.. nnt dpt lesen baru kita cuba jln jauh sikit kan..

Aku byk shopping utk anak.. therapy sgt.. beli baju seluar kasut.. segalanya utk si anak.. toy wajib la kalau bawa dia sekali.. sbb ada sale ok pilihlah pilih.. penuh rumahnye haihh tp takpela.. aku suka je tgk dia berimaginasi.. skrg ni kalau main ckp english aje.. kekadang kalau tk reti dia campur juga like.. go play inside dalam :D kekeke tekekek juga aku mendengonye.. takpela janji dia mau cakap..

Smlm satu hari kami jln2.. lunch kt halal indian restaurant.. lps makan jln 10 blok ke 60 st.. cuci mata dekat bath & beyond.. sempat beli alas meja satu.. 6 dolar je tk mahal pun.. sale 50% katanya.. still dlm mood autumn so alas meja pun autumlah kita.. meriah la sat... jln balik 10 blok lagi huiiii kurus mak satu hari jln.. selang seli tolak stroller anak.. cuaca sejuk mood pun baik ajelah.. Alhamdulillah sejak dok sini turun dah 3 kilo huhu syabas! muka happy di minggu baru :D

Wednesday, 23 November 2016

Thanksgiving Holiday


Harini ikut Big hantar Rania ke sekolah.. serious masa lalu atas brigde angin sikit punya kuat.. pakai tudung tk lut dia punya sejuk gigil.. terus sarung kepala mcm nangka kekekeke slow pula tu maknye berjln, dh anak dpt late pass harini.. sampai je kt class Rania buat rutin biasa dia lah.. buka jaket sangkut.. tulis nama.. letak file.. duduk kt meja n tulis2... masa dok tgk dia settle down tu ada bebudak tanya kt cikgu deme.. tu siapa? rujuk kepada iols la.. tk pernah tgk muka aku gamaknye hahahahha so teacher ckp oooo thats Rania Mother.. aku pun haiiiiii :P sengih je bebudak tu.. kekekeke babai Rania then balik ke pejabat .. kebas muka kene angin sejuk.. big p beli kopi dulu kt kedai then anto ke opes.. seronok heh ada org antau kopi tiap2 pagi kan:

Esok Thanksgiving Day.. sini cuti.. jumaat keje tp iols amik la cuti.. 1st time cuti sejak dok NY.. bos iols pun kebetulan cuti.. so sesamalah kita berehat gitu... school of kos cuti terus start esok.. Alhamdulillah dpt la anak tidur lama.. sejuk sedap tgk dia tidur.. tade dah gatal2 waktu malam.. nyenyak tidurnya.. sampai naik kaki ke kepala maknye..sabo jela!

Tuesday, 22 November 2016

Lunch hour


Lunch harini saya terlupa bawa bekal.. pepagi sibuk nau siapkan anak itu ini..siapkan diri itu ini.. yelah cuaca dh beku.. dlm kepala fikir nk make sure semua lengkap.. dh turun bawah baru perasan lunch tk bawa.. haihhhh kenangkan diri ni jenis tk boleh tk makan.. lunch hour balik la rumah kejap.. kebetulan harini snow turun sikit.. light2 gitu tp teruja sgt2... yelah kita nikan duduk tempat org yg 4 season.. walaupun dh pernah rasa snow.. tp teruja tu tetap sama hehe.. rasa feeling2 gitu tgk snow berterbangan.. lepas lunch kt rumah turun sesama mr big balik ke pejabat.. mr big as usual nk p amik anak kt school.. sempat snap2 di bawah pohon sakura yg tengah gugur daun2nya... NY so far so good.. :)