Friday, January 12, 2018

2018 NY Snow Storm


Tahun baru semangat baru katanya.. awal January NY dh kene snow storm.. as usual school declare tutup but office declare lambat.. pegi opes pepagi dlm ribut .. tp okla sbb rumah tk jauh naik je la bus.. best juga harung ribut snow haha.. sampai opes dlm sejam baru US nk declare emergency state bagai.. boleh balik awal semua. cesss buang make up aku aje...alang2 dh dtg opes aku ajak geng2 gila lensa p shooting la sat kt taman area opes.. hoii meriah!! mcm budak kecik first time jumpa snow haha! layankan aje.. bukan senang nk shoot dlm storm ok.. angin ribut.. tak lama pun kami dpt bertahan.. dlm 30 minit lari balik opes..


Kami main snap aje tade adjust2 ke apa.. agak mustahil nk buka glove lebih dr seminit.. so snap snap simpan snap snap simpan sampai hang 2 biji hp .. nasib tk jahanam kan.. kalau ada big kompom jd mangsa kekekeke dh cuti sekolah kene la dok rumah dgn Rania.. Alhamdulillah kami semua ok.. sihat belaka.. ada juga yg risau tgk gambo kami beria sakan.. yee jgn lelama lah.. mau batuk kering kau nanti...


Since state dh declare balik awal ada pula si Hendra ni masak sup tulang.. ehh ehh tgh snow lebat ada sup tulang sambal kicap??? turun basement dulu makan ramai2.. meriah!! sedap gile kot... kt sini kami ada kitchen beso dekat B so driver2 ni rajin masak.. kami top up duit aje buat beli brg basah n beras.. untunglaaa semua pakat pandai masak.. mana tk bulat memasing.. makan sedap hari2 ha... lepas makan baru balik rumah.. Rania dh ready nk ajak turun main.. aku ckp tunggu angin reda then kita turun ye nak.. turun skrg kang mata pun tk boleh buka.. so dengo jugala dia ckp mak nye... Big as usual ready je nk p cari bahan dia...

Around 3 pm keadaan dh ok.. angin kencang dh stop so bawa Rania turun main dekat park depan rumah.. ramai juga yg bawa anak2 main.. cantik park tu sbb snow tebal n bersih.. nak main snow kene prepare betul.. tak boleh ye nk pakai jeans ke apa.. kene pakai snow attire kalau tk basah nnt seminit je ko kene balik.. so rania dr last year aku dh prepare dia dua pasang snow suit .. while me dua pasang seluar ajelah.. jaket takpe boleh tukar2.. aku lepak kt bangku while rania layan lah diri dia main... sesekali aku join la dia buat castle ke apa.. then snap2 gambar dia sikit buat kenangan... snow tiap2 tahun pun syok tu lain mcm.. jgn kata org kita mat saleh pun sama.. snow tu magic sgt.. semua budak nk turun main.. so tak payahlah nk ckp aku jakun ke apa.. semua org jakun kot tgk snow.. so tk payah nk jeles2 mengatalah hek... rezeki masing2.. :)

Tak pepasal kawan2 aku suka pula jacket merah aku ni.. last year aku pakai idak sapa negur sgt.. this year ehhh ramai pula nak .. hehe mcm2 deme ni!

Friday, December 29, 2017

Sausalito, Pier 39 and Lombard Street, CA


Tour Day 2 lepas dari Golden Gate Bridge ni kami sampai ke Sausolito.. kawasan rumah wow wow and wow!! camtu.. di lereng2 bukit.. then tak pasti le pula aku naik boat ni atas laut ke tasik ke apa?? hahahaha tk baca sampai habis.. dari Sausolito kami amik ferry ke Peir 39.. kawasan makan2/shopping2 utk tourist..


Layan jugala makan kt sini.. terasa semua seafood depe tu fresh.. pastu layan si anak naik kuda2 tu jap.. we all jln keluar masuk kedai then terus ke cable car pula...q sikit punya panjang tp nak le rasa kan.. so q ajelah haha! sampai kt lombard street ok bebaloi la q nk tgk view dari situ.. terbaik!

Thursday, December 28, 2017

Alamo Square Park ~ Full House!


What a view .. :) Kami stay dekat rumah yg pic first warna hijau tu.. big google2 jumpa.. eh menggeletik aku ckp amik amik!! ahhahhha tade la mahal sgt pun.. satu mlm dlm $170 camtu lengkap kitchen, ruang tamu, bilik tido satu, bilik air 2 and sangat sangat bersih dan cantik! area historic kot mesti la kene jaga kan... masa amik tu tk sangka pula yg alamo park depan rumah tu je.. alahaiiiiii cairrr sgt dpt pegi amik gambar kt situ.. ramai tourist lepak.. feeling2 picnic gitu hehe.. ada taman permainan atas tu.. Rania sempat la main dgn tah sapa2 dia kawan je .. cuaca masa kami kt sana agak dingin.. dlm 15-18c mcm tu.. kalau tade angin ok je.. but sana windy lah so kene juga pakai jacket utk berjln... gelap pun awal mcm NY so kami jln tade la sampai lewat2 sgt... jam 7pm camtu dh balik.. takut heh tempat org nk melewar2 mlm2kan.. big je la keluar shooting2 view yang dia suka... time different dgn NY dlm 3 jam ke belakang.. so aku n rania jam 8 malam dh mcm kelawar nak tido hahahaha! pastu jam 6 pagi dah jaga lapar.. adeihhhh nasib p bercuti tk lama.. balik NY tade la pening nk set time balik.. our body ikut time NY.. tk sempat tukar kekekekeke


Ha ni opening citer Full House itu hehe... memory sangat!! citer jam 7.30 pm sebelum berita start kt tv3 kan? gitula.. sampai dh tua bangka dah semua pelakon2 tu kan.. kt sini ada je dok tayang citer tu.. tp sbb dh kertu2 ni malas nk tgk dah... layan tempat dia je udah...

Friday, December 22, 2017

Winter Break to San Francisco ~ Golden Gate Bridge


Last Friday kami sekeluarga terbang bercuti ke San Francisco selama 4 hari 3 malam.. my dream place gitu.. Preparation seperti book hotel, flight semua done by Big.. we all amik bnb dekat town which is area paling famous di SF iaitu depan Alamo Square.. peminat full house mesti tau tempat ni, tmpt family Full House tu picnic masa opening citer tu hehe.. gambar kt atas tu kira day 2 and day 3 punya la sbb tu baju lelain.. day 1 sampai rest.. day 2 pergi bridge ni tp rania tk berapa sihat so kami singgah sekejap aje terus balik ke penginapan.. esoknya kami repeat semula bergambar puas2 hehe... Masa arrive SF Big dh google sesiap tempat makan.. so jumpa kedai halal thai.. pe lagi lepas letak bag terus p makan.. sedap! cuma Rania tersalah makan pula.. dia nak mee sup.. ingatkan oklah.. lepas makan dia muntah habis.. then kt rumah pun muntah and muntah sampai habis mee tu dlm perut.. nasib baik le tade apa2 yg buruk jadi lepas tu... nak tanak kami tak makan dh kt kedai, masak aje utk dia.. mujur ada kedai jual ayam halal n our house ada kitchen semua.. so utk rania no kedai2.. masak juga.. kami je tapau apa2 nk makan.. asalkan makan..

Thursday, December 14, 2017

Snow Day


Snow pertama untuk season ni .. heaven la cantik.. kami beramai2 ke Central Park kasi Rania main and shooting2 la .. lokasi tetap di Central Park sbb CP ni sangat sangat luas dan di sudut mana sekalipun sangat cantik!! today pun cuaca drop sampai boleh rasa -16c.. mlm nnt snow lagi and lagi and lagi...