Monday, 26 September 2016

Scenery


Taken from 51st floor guna iphone saja..time duty kadang2 duduk saja tgk alam sekitar, hati pun rasa tenang... penat2 tgk matahari terbenam MasyaAllah... Every New Day is Another Chance to Change Your Life..:)

Saturday, 24 September 2016

Jalan2 Central Park


Tah weekend bila lupa dah.. sblm busy with unga.. we jln2 sekeluarga ke central park.. tempat wajib jln di Manhattan ni.. InsyaAllah we plan to shoot every season at the same place.. beautiful.. :)

Wednesday, 14 September 2016

Selamat Hari Raya Aidiladha


Last weekend cuti 3 hari sempena Aidiladha.. school pun cuti Alhamdulillah.. mission tade buat sambutan since masing2 sibuk dgn preparation utk UNGA next week.. kami pun mmg tade plan apa2.. plan asal nk masak2 makan sendiri kt rumah ajelah... but sehari sebelum our friend kak marli ajak picnic dekat Governors Island.. tk fikir panjang on sajalah.. dr tk buat apa y not kan.. so pepagi hari raya selesai solat hari raya .. selesai masak2 sikit, kami pun bergerak naik bus ke south ferry.. lebih kurang sejam juga dari rumah ke south ferry tu.. sampai situ beli tiket 2 dolar je naik ferry ke island tu.. 5 minit je atas ferry.. sampai sana wah seronok juga jalan2 cuci mata.. pemandangan cantik.. panjat bukit sikit.. shooting2 sikit.. then picnic bawah pokok.. view haritu statue of liberty.. rasa wow dpt juga tgk statue ni.. yelah bukan nk fanatik kt amerika ni sgt pun.. dah kita dok sini.. bende ni femes.. tgk ajelahkan..

Lepas makan masing2 p tour the island.. panjat bukit segala.. rania ikut abg aariz main slide.. berejam2 dia main kt situ.. seronok betul dpt main dgn aariz n kakak2nye.. deme melayan sampai tk tgk mommy daddy pun takpe dah.. dari pagi sampai ke ptg mood baik.. cuaca sedap.. berangin.. panas tp sejuk.. lebih kurang jam 2.30 ptg kami pun balik.. penat dh rasanya berjln dlm tu.. naik je bus si anak terus tido haha.. penat betul dia.. ikutkan tanak dia balik.. puas juga mujuk tu sampai kene pow la p beli toy dulu kt hallmark sebelum sampai rumah.. haihhh...

Tu sajalah citer Aidiladha kami tahun ni.. seronok juga picnic sesekali.. InsyaAllah lepas ni boleh la jln2 jauh sikit.. tgk tempat org.. but utk bulan ni tak boleh ke mana2 sbb dh start busy menggila.. apapun aku seronok je.. kerja mana2 pun sama cuma volume bulan ni level dia up sikit.. nk up citer tu amik masa sikitla haha..

Wednesday, 7 September 2016

My Rania


My Rania is going to start her PreK tomorrow at District 2.. before we arrived here.. Rania bukan begini bersih kulitnya.. ya i never wrote about what happen to her before.. battling with severe eczema.. paling teruk terjadi awal tahun haritu hingga berbulan lamanya.. sampailah jumpa penawar dari homeopathy.. Alhamdulillah she recover well.. di sini pun kami teruskan dgn homeopathy.. gigih ke Brooklyn sewa teksi utk bertemu dgn Doktor. Dr. call setiap minggu utk tanya khabar dan pantau kesihatan dia.. Alhamdulillah look at her now.. with her big smile.. tak ada yg lebih bahagia dr itu.. senyuman dia pernah hilang beberapa bulan yg lalu.. apapun yg terjadi, jgn putus asa.. penat yes.. berapa lama aku tk pernah dpt tidur lebih dari 2-3 jam.. tidur2 ayam aje.. skrg pun kadang2 dia menggaru tgh malam.. tp tidak lagi berdarah sana sini .. sekejap2 saja.. tapi traumanya tetap ada pada aku.. pantang tgk dia gosok muka aku dah gelabah cepat2 halang.. takut luka lagi.. but so far kulitnya dh kuat.. dah tak fragile mcm haritu.. doakan anak saya Rania sihat sejahtera.. doakan anak2 kita semua sihat dan cergas.. amin...

59th National Day


Tepat tarikh 31 Ogos 2016 Malaysia merayakan 59 tahun kemerdekaannya.. acara wajib bila di mission mestilah buat sambutan.. terus terang aku ckp bila duduk luar ni patriotiknya lain macam sikitla ... so mcm biasa PERWAKILAN adalah manusia paling busy utk sambutan di mana2 mission sekalipun.. so farlah haha.. beberapa minggu awal dh cucuk satay n frozen.. since sambutan buat malam.. siangnya bertungkus lumus la kami semua memasak dari pagi sampai ke ptg.. but bear in mind.. if u love your job.. InsyaAllah semuanya baik2 saja... dulu aku tk suka acara2 mcm ni.. tp sebenarnya acara2 mcm ni la yg buatkan kita akan rapat antara satu sama lain.. masa tu la dpt lepaskan rindu pada mak2 di kampung.. yg tade mak boleh menumpang kasih.. macamana sekalipun part masak memasak air tangan org lama tetap berbisa.. like us here.. our 'mak' is Datin Hafipah yg sangat lembut dan baik.. apa je keje pun takan rasa terbeban dgn kegigihan dia yg turun dapur sama2 memasak dari pagi sampai ke ptg.. tak tahu tanya.. like me yg tk pandai masak sgt ni.. buatla keje2 org tk pandai.. perah limau la.. potong buah.. potong sayo.. potong lah apapunkan haha.. byk kott! masak utk 300 org tetamu.. bukan calang2 potong la juga.. so kerja yg banyak dgn tenaga yg ramai InsyaAllah semuanya boleh siap. Alhamdulillah event malam tu food dari PERWAKILAN habis!


Selain dari masak.. kami juga sempat buat choir group.. nyanyi lagu lenggang kangkong n suriram.. simple saja.. then ada satu lagi group buat tarian.. kt sini yg mana kerja sebenarnya tak diganggu sgt.. but aku suka join benda2 mcm gini.. asalkan tk kacau kerja bos ok saja.. so yg mana boleh tu aku joinla.. bila bz cannot la.. this month mmg aku punya turn bz.. last month abg khalid punya turn.. but Alhamdulillah kami kerjasama antara satu sama lain.. help each other.. :)


SELAMAT HARI MERDEKA DARI KAMI DI NEW YORK!

Wednesday, 31 August 2016

Flat Iron Building, NY


Last weekend kami ke area union square.. beli brg2 si anak sikit.. baju seluar so n so.. minggu depan dh nk ke taska InsyaAllah.. kain baju tgh sale ehhh mak borong sakan.. tshirt lengan panjang for fall season setakat 6 dolar takan nk amik sehelai 2 ajekan.. seluar jeans 7 dolar eh ehh mmg setahun tk yah beli baju kau dh anak.. kononlah! hahahaha lepas byr dpt pula cupon lg.. utk winter collection minggu depan akan release.. takan mak nk tgk saja? beli baju anak pun terapi juga tu haha pitam!

Lepas beli belah balik hantar bags then kami keluar ke flat iron building.. tk jauh semua dlm manhattan je.. gegambar ptg dgn si anak dan big.. big as usual dlm 10 keping aku snap satu je elok hahahahah sentap member.. tp takpela dia bukan suka bergambar.. mak n anak sukala ekkekeke tu sajalah xtvt kami haritu.. ahad hari rest sedunia..

Thursday, 25 August 2016

Yankee Candle


Anyone peminat candle ni? dekat malaysia ku perati je kecomelan candle ni.. nk beli tp mikir2 eh baik aku beli baju haha.. kt sini ehhh tak beli silap la pula... tempat dia haaa.. of kos la murah kan.. jadi collection setiap bulanla si cantik ni.. already got one spt di atas.. lama pula tu tahan.. semerbak kalau bakar malam2.. tp si anak suka jd tukang tiup happy bday katanya.. haha.. dh gaji ni boleh tambah lagi 2 eh!

Ada sapa2 nak? bank in dlm account nnt saya kirim bulan 11 nanti.. :) pm tepilah mcm tk biasa eh!