Monday, 16 January 2017

Datuk Nicol David in Town!


Last Saturday kami bertiga tade plan nak ke mana2 since cuaca kembali drop and snow turun lagi... kalini tk lebat snownye, mcm hujan and cair.. kebetulan dpt tahu ada Squash Tournament dekat Grand Central, Nicol David ada ehh harusla nak tgk.. Grand Central tu kalau korang tgk citer Madagascar yg masa menatang2 tu nk lari n depe jumpa kt station lepas tu nk kene tangkap balik n kene kepung dgn polis n org ramai ha tu lah Grand Central kekekeke.. dekat je ngan rumah iols.. jln kaki pun boleh.. tp sbb tgh wet snow kami amik taxi ajela ke situ... game Nicol start 7pm.. cantik sgtlah time.. maghrib 4.48pm.. settle dinner siap2.. kami keluar..


Sampai situ awal lg... so round2 jap dlm tu.. bg rania beli toy satu set supaya dpt dok senyap masa game nnt... then lepak minum2 kopi.. tgh dok minum nampak sorg ni pakai baju team Malaysia.. oh coach gitu.. aku mcm biasa terus tegur.. dia pun hi hii.. amik kopi terus lepak join dgn kami.. happy borak2 siap citer pasal anak bini segala.. dia coach Nicol dah bepuluh tahun so mcm2 la dia share... tepat jam 7pm ok terus siap2 nk masuk tgk Nicol main.. coach tu pun kalut babai2 hehe.. siap pesan nnt Nicol dah habis main you jerit kt i.. nnt boleh amik gambar sama2.. haha of kos la.. tp idok la sampai ku jerit kan...


Habis game kami lepak2 jap.. nampak coach kt luar tgh borak dgn someone yg look familiar.. dia kenalkan Farah ratu gimnas negara tahun 98 dulu.. oo ok then familiar jugalah.. borak2 sat then Rania time tu la dh start buat hal.. melalak ajak jln... Coach terus ke dlm panggil Nicol then dpt la borak2 amik gambar dgn dia.. bangga la dpt jumpa Ratu Squash Dunia kot! kecik je orgnye hehe.. baik peramah n pandai layan peminat.. borak2 sat then kami pun bawa diri..


Kalau Nicol sampai ke final InsyaAllah kami nak p sokong lagi... :) wish you all the best Datuk Nicol!

Friday, 13 January 2017

Minnie for Rania


Beberapa hari yg lepaslah Rania n me betul2 in deep sleep.. tk sedar langsung.. tau2 gedebuk uwaaa!!!!! berderau darah aku anak jatuh katil jam 3 pagi.. terus terjun angkat dia n tgk darah dh bersembur dekat lantai.. angkat peluk dia n lap2 darah.. ingatkan patah gigi sbb tgk penuh darah dlm mulut rupanya hidung.. both berdarah mcm air.. Allahhh tersembankah anak aku ni... aku pun panic.. big panic.. tp kami cuba tenangkan keadaan... Rania menangis dlm 5 minit lepas tu senyap.. aku risau kalau dia muntah takut ada gegaran kt kepala .. minta simpang.. katil kami tu agak tinggi.. pastu lantai bawah tu wpun pakir tp jenis keras mcm simen.. so aku mmg cukup takut kalau anak jatuh.. jadi juga.. dulu di Putrajaya Rania tk berapa dpt tido.. aku pun sama.. sbb dok menggaru gatal satu badan tu kan.. di sini Rania sihat Alhamdulillah so dia mmg betul2 tidur selesa.. tp budak time tido mesti pusing2.. golek2.. dia tk sedar pun.. haihh.. selalu tu aku terjaga bila dia gerak.. tp ada masa2 aku pun tk sedar.. 4 tahun kot aku tk pernah dpt tidur nyenyak.. skrg ni lah tuhan bg balik nikmat tidor tu kt aku n anak...

Big amik ice letak kt hidung n kepala.. darah berhenti.. habis satu kain jugalah.. bg dia minum air cek kepala semua tgk kot ada bengkak.. tade apa.. tanya sakit mana2 tak dia ckp tak.. ok sambung tidur.. tepuk2 lelap.. aku cuba nk tidur tp tk dpt.. seriau tk habis lg.. rupanya baju aku pun penuh dgn darah dia.. tukar sbb dh bau darah satu badan... smapai ke subuh juga aku tk dpt nk lelap sgt.. esok pagi discuss dgn big yg kami perlu buat sesuatu.. ini kali ke dua kot dia jatuh.. aku tk boleh terima part jatuh2 time tidur ni.. so kt office aku buka amazon n cek set katil utk toddler.. comei2 sgt! view sikit2 je kang byk2 ada yg terus tk beli sbb tatau pilih haha.. share gambar dgn big tk ckp banyak aku terus order yg katil Minnie and friends gitu.. yg best dlm masa 2 hari akan sampai ke pintu rumah.. hah tk payah susah2 kau nk p kedai angkut bagaikan! harga pun tk mahal mana.. tk sampai 100 dolar pun.. apala sgt demi keselamatan anak kan..

So 2 mlm kami ramai2.. ramai la sgt tido kt ruang tamu bentang toto.. sakit pula belakang aku hahahhaa.. smlm katil sampai big terus pasang.. comei pula lepas siap rania susun kawan2 toy dia penuh dlm tu haha.. geletis happy dpt katil sendiri.. ehh tak pula dia nangis kene tido sorg2.. elok je nak.. kalau tau dh lama beli haha.. smlm dia rileks sorang2 sambil layan ipad.. lps tu tanya mommy siapa nk gosok rania ni? ehh sian pulak.. mommy le gosok.. aa jom tido cepat.. tutup lampu gosok2 dia pun lelap... cewahhh 1st time anak tido kt katil sendiri.. aku pula on off dok tgk dia hahhaha mak pula tk boleh move on.. tah apa2... jam 3 am as usual dia mesti jaga nk air.. garu kaki la apa la.. gatal tu ada je lg tp biasa2 saja.. gosok2 jap tido balik.. still smlm aku tk boleh tido sgt sbb dok perati dia.. sama juga si big.. kejap2 dia bgtau tu rania bangun .. tu rania gerak.. eh pak nye pun sama!!

Alhamdulillah dia happy dgn katil baru.. pagi tadi dh ckp nk ajak Alana dtg rumah main atas katil baru dia.. haha suka hati awakla anak.. jgn runtuh kome loncat sudah.. katil tu bukan besar manapun.. ngam2 dia je.. tinggi paras peha dia aje kot.. so kalau tegolek tade la ko nk risau sgt.. InsyaAllah tak tegolek dh kot.. rendah nau haha...


Katil baru Rania hihi sesuai utk budak2 yg lasak tido and bg diaorg rasa happy utk try berdikari n mahu tidor sendiri... no drama so far :D

Monday, 9 January 2017

Moments to Remember


Me with my red jacket... tabah duduk dlm angin snow tgk anak main.. asalkan dia gembira mak sanggup beku.. and tq big for the pictures.. beku jari dia nk snap gambar weol .. tabah juga dia hahahahha

Rania & Alana

Last weekend MasyaAllah lebat betul snow yang turun... start awal pagi sampai ke malam... kami plan tunggu snow dh tebal nk turun main kt park depan rumah aje.. sambil layan tgk snow turun, buat brekfast.. makan roti canai telur instant of kos la.. dgn kuah kari ayam.. Rania awal2 minta breakfast nasi with kari ayam.. suka betul dia .. bertambah2..

Thari dok lepak lagi dlm rumah sambil jenguk sesekali ke bawah.. dok berfikir nak turun waktu bila.. snow mcm hujan tk berenti2.. sambil2 tu up gambar sekeping dua dekat ig.. member komen yg dia tgh main dgn anak dekat park dekat rumah deme.. rasa mcm nk p join.. at least rania ada kawan... tgh dok fikir2 mak Alana (classmate Rania) call big ajak Rania main dekat park rumah deme... nak sangat la budak tu kan.. jumpa kawan... okla kami terus lunch.. siap2 then ke rumah Alana di 33st.. kalau hari biasa boleh je jalan.. tp sbb snow tgh lebat kami naik taxi ke situ..


Sampai apartment Alana terus ke park depe.. wahhh sikit punya besar.. siap ada playground pula!! confirm lepak sini ajelah... since kami berkira2 nak pindah tahun depan.. apartment kt situ mcm best la pula.. parknye besar.. boleh consider la.. Alana turun dgn maknye terusla gi main.. berlari2 deme dlm snow.. dgn angin kuat.. phewwww kebas muka duduk dlm hujan snow yg tak berhenti mencurah satu hari.. tapi bagus juga kami well prepared.. masing2 dh baju/seluar snow.. thermal.. glove.. so tade la sejuk.. sejuk kt muka je.. basah pun tak.. all kalis2 gitu... syukur juga this time aku dh prepare dgn snow boot bagai.. all thermal inside so lets enjoy the whether :D


Puas main mak alana ajak naik rumah jap panaskan badan... haha rumah sama naik mcm rumah kitorg penuh toy! its ok rumah org ada anak kecik mana nk kemas sgt.. tp sgt bersih.. lepak borak2 dgn husband dia yg terkehel bahu... minum teh lepak2 borak.. lepas tu turun balik.. heh budak berdua ni mmg tade perasaan sejuk ke apa... berlari riang ria dlm snow tu... kami pun happy tgk.. sweet sgt bila tgk anak ada kawan.. mak pak alana pun baik.. mesra.. tk rasa janggal berkawan.. Alhamdulillah moga semuanya baik2 saja buat kami sekeluarga di sini..


Lepas berejam2 main hari pun dh makin gelap.. me n mak alana siap buat plan camne nk balik.. dah budak berdua ni tanak balik kan hahahha jenuh! puas pujuk barulah nk babai2.. amik taxi balik rumah... sampai je terus mandi air panas.. rania tanak mandi ku paksa sampai nangis2.. eh awak dh membeku bagai tanak mandi lagi.. risau aku.. mlm tu mak sakit tekak dulu laaa batuk dh on.. terus minum acv/lemon tanak kasi melarat.. ahad mmg satu hari aku KO.. anak n big ok.. dua2 Alhamdulillah kuat.. ahad cuaca mmg beku habis.. snow langsung tk cair.. big sorg keluar p shooting scenery dekat central park while me n rania rest di rumah.. tk sanggup aku nk keluar beku2 camtu... bila big balik tgk gambar phuhhhhh cantik betul!!! next time snowlah aku nk p shooting kt situ.. skrg tk sanggup nk keluar sbb takut sakit.. InsyaAllah panjang lagi winternya...

Friday, 6 January 2017

Friday Morning depan UN HQ


This morning snow turun lagi.. on the way nak hantar rania n me kitorg akan lalu depan UN building ni.. sempat la iols snap2 gambar kt sini.. cantik tgk snow sangkut2 kt pokok tu.. sejuk2 tangan ni nk amik gambar hehe.. esok pun dijangka snow lagi.. weekend best sikit la nk keluar picture2.. Rania pun gedik je nk main snow tadi tp sebab school tak dptla.. tgk saja dulu hehe.. sebenarnya masa snow paling eksited semestinya budak2 ha.. depe tk sabar nk berkubang dlm tu hoooo

Wednesday, 4 January 2017

Campgaw Ski Area


Bucket list utk winter season nak jln ke ski area.. niat nk main tubing tp ticket fully booked.. next time lah kalau rasa nk main.. lgpun si anak ni dpt main snow ball pun dh happy.. tunggu snow main depan rumah ajelah hehe..