Thursday, 25 August 2016

Yankee Candle


Anyone peminat candle ni? dekat malaysia ku perati je kecomelan candle ni.. nk beli tp mikir2 eh baik aku beli baju haha.. kt sini ehhh tak beli silap la pula... tempat dia haaa.. of kos la murah kan.. jadi collection setiap bulanla si cantik ni.. already got one spt di atas.. lama pula tu tahan.. semerbak kalau bakar malam2.. tp si anak suka jd tukang tiup happy bday katanya.. haha.. dh gaji ni boleh tambah lagi 2 eh!

Ada sapa2 nak? bank in dlm account nnt saya kirim bulan 11 nanti.. :) pm tepilah mcm tk biasa eh!

Wednesday, 24 August 2016

Evening Routine


Si manis saya dan si gebu daddy tgh bagi merpati makan masa saya balik kerja ptg smlm.. happy si anak berlari2.. minggu ni mommy bz, Alhamdulillah dia baik2 saja... cuaca minggu ni baik.. tak panas dan berangin.. pagi sampai dah cecah 17c dah.. fall season dah nk sampai.. preparation belum ada utk anak.. jacket/sweater belum beli.. InsyaAllah weekend ni kene gi cari utk dia.. lagi pula school pun dh nk start September nnt.. wah byk bende tk ada lagi ni.. eh mood shopping utk anak ON!

Saturday, 20 August 2016

Olimpik Rio 2016

Kegilaan la skrgkan tgk Olimpik.. semangat berkobar nak2 bila tgk team Malaysia turun padang.. semangat! kalah ke menang ke tak apalah, nk sampai ke tahap tu bukan semua rakyat Malaysia boleh pun.. so tk payah nk kondem bila kalah.. stand together with them.. Perak gangsa tetap juga medal.. ehh tiba2kan haha.. bukan apa tgh meredakan perasaan frust beregu lelaki tewas tadi.. tewas bermaruah tk apa.. sedih tetap sedih.. bangga tetap bangga.. semangat diorg pun boleh tahan cuma nasib tidak menyebelahi Malaysia lagi.. its ok.. harapan terakhir kita utk Datuk Lee CW ajelah.. apapun tahniah Malaysia.. saya bangga!!

Thursday, 18 August 2016

Rumi & Jawi


Deme2 tengok citer ni? masa kt tanah air aku sempat tgk iklan dia ajelah sbb masa tu dok layan si aqasha n bella tu.. katanya ni citer rumi & jawi lepas citer deme.. congak2 aisey tk sempatla.. dh fly dh aku masa tu.. sbb apa aku nk tgk? sbb Remi Ishak kot hahahahha ok kt sini well mcm rutin kt taiwan dulu.. bila ada masa senggang aku layan la juga drama2 melayu kejap.. cam lunch hour dpt la sejam kan.. kt msia lunch hour nun alamada city mall apa brg tgk drama??? kt sini nanges la kau sorang2.. dari bosan nganga hafal buku telefon baik aku buka drama kan.. rileks jap otak ni..

So aku pun search la Rumi n Jawi ni.. dah habis rupanya show kt malaysia.. aku baru nk start.. takpelaa, layan aje.. 1st episod je aku dh suka.. scene Rumi balik dari Mesir tiba2 family dia buat sambutan dia tk suka.. terus bg ceramah haha.. mak pula kawin dgn lelaki baya dia aje.. ehhh bestla citer ni.. lawak pun ye.. sengal betul Remi dlm citer ni.. dari satu ke satu episod aku layan..

Masuk episod 10 kot eh dia p New Yorkla! p bagi ceramah kt student2 malaysia yg ada kt NY tentang hukum hakam agama dan nilai2 moral.. scene pertama je kt depan opes iols!! laaaaaa dtg sini rupanya deme tahun lepas.. aku ada perasan IG nora danish deme dtg NY tp idakla aku peduli ko nk belakon apapun.. tp dh duduk sini.. tgk pula drama melayu belakon depan opes terus sangkut la jadinya kekekekeke n scene Rumi bg ceramah agama semua kt opes we all la juga.. gituu.. tp none of our officer terlibat dlm drama ni.. drama mak cun ada.. drama ni tade.. ada sipi2 je rakyat malaysia sebok tgk deme shooting.

Then byk scene dekat central park, 5th avenue.. time tu winter.. kegilaan betul deme belakon time tu.. but wow jugala pemandangan masa shooting diorg ni.. lg sekali iols jatuh cinta la kt watak rumi sengal tu haha! jadi pula dia dgn fathia yg sama sengal.. keje gaduh 24jam! last kawin juga deme berdua.. ehhh tu ajela iols nk bgtau.. kot sapa2 nk tgk kt mana opes aku ni.. n rupa NY masa December tu.. tgk la citer ni! best n lawak sesangat.. harap2 ada sambungan lagi haha!

Monday, 15 August 2016

Time Square


Last weekend NY dilanda kepanasan yg agak melampau jugalah.. lebih dari 35c tu kira sakit la otak kalau keluarkan.. kami ni mcm2 plan sebelum sampai hujung minggu tu.. yelah time tula baru dpt jln.. nk p central park la.. nk le gegambo kt situkan.. femes kot.. tapi dh panasnye mcm gitu takan le ko nk p bersengih posing kt taman tu.. dia punya panas hoiiii nk terkeluar kulit.. so bawa2 insof duduk rumah sajalah..

Hari Sabtu ptg jam 6 camtu tgk cuaca redup sikit.. but still berbahang.. aku pula baju tk banyak sgt utk pakai keje .. errrr.. hehe so aku google2 ada uniqlo which is last before aku fly dr tanah air haritu, aku ada jatuh cinta dekat few blouse dari uniqlo... kalau dh satu kedai mana2 country pun mestila adakan.. ptg tu kami decide turun je depan rumah amik teksi masuk kedai beli2 balik.. nk ngelak panas le.. hihihi siap plan gitukan.. so sampai je kedai yaa ada pun baju2 yg aku nak.. khas utk summer.. senang iron.. lengan panjang.. tambah kaler aje.. cumanya masa kt msia aku beli xl kt sini aku amik L.. Alhamdulillah mmg padan.. nooo aku tk ckp aku kurus.. sbb size US lain kot? haha

Lepas beli2 si Rania merengek nk toy.. duhhh budak ni.. tk dilayan sampai kerumah mengamok... since dia ok kami amik teksi lagi sekali ke Disney dekat time square.. tk plan nk ke situ.. bila sampai wowwww camtulahhh dgn umat manusia penuh! tp boleh aje lg nk jln.. mcm2 ragam.. dgn bebogelnye pun besepah.. kaler2 badan ajak amik gambo.. euuwww kuasa mek.. jumpa Disney terus masuk.. si anak dh tatau nk amik apa haha teruja dia.. tgk mickey n minnie bersepah.. as usual dia nk mickey juga.. aku suruh dia amik daisy sbb mickey minnie dh byk.. masa nk byk kaunter ckp beli satu.. satu lg 5dolar je.. lah ye ke.. amik jugala minnie yg pakai baju lain utk dia... suka laaaaaa dpt dua eko lagi toy.. penuhlaaa sofa kt rumah dgn kawan2 dia.. sabau jela!

Memandangkan nk dtg sini langsung tk plan.. saya pasti akan repeat balik.. shopping heavenlah area tu.. pastu posing2 ala NY kene la ada.. ni snap main tangkap muat dgn anak tk sabar nk beli toy lagikan.. nnt saya repeat snap cantik2 dekat sini k..

Wednesday, 10 August 2016

Breakfast today


Tu pun nak citer ke haha.. well kt tanah air iols part breakfast paling best la org kata.. murah rezeki.. kt sana pepagi ada je la karang yg sedekah nasi lemakla.. sedekat mee goreng la.. kak zai tiba2 bawa cekodok with nasi gorengla.. hoii rindu tau!! iols pun rajin juga beli nasi lemak daun pisang tu.. beli dekat kementerian wilayah punya koop.. dah hantar rania kt situkan.. beli terus bfast.. pun sedap! kt sini iols pepagi selalunya breakfast kopi jek.. kalau rajin ada la nasi goreng sekali sekala..

Harini mcm biasa saya minum kopi kt rumah sblm ke pejabat.. cek cuaca dulu sblm jalan.. sbb ada sekali tu aku main keluar je.. tgk kt cermin nampak biasa, sampai kt bawah lahh hujan rupanya.. kene patah balik cari payung.. so belajar dr kesilapan.. tiap2 pagi cek weather dulu.. harini mendung sepanjang hari.. cuaca drop sikit.. lps berangan2 minum kopi.. layan watsapp dgn kawan2 kt msia.. jam 8 pg saya pun jln ke opes.. opes buka jam 9.. normally aku n abg khalid akan dtg awal sikit utk settlekan incoming emel n fax.. print n edar awal2..


Rezeki pagini kak aishah bg bagel telur.. iols awalnya tk minat bagel sbb keras kejung.. dh rezeki pepagi org bagi amik jelah.. layan juga makan bagel telur ni rupanya.. sedap!.. then abg khalid keluar termos.. U ni kak hawa kau buat teh tarik.. wahhhhh mmg rezeki sgtlah org kata.. abg khalid siap bawa roti seplastik.. naaa breakfastlah kami dgn teh tarik n roti n bagel.. Alhamdulillah kenyang pagini.. teh tarik kak hawa terbaik!! bukan pasal dok nuyork ke dok luar ke.. tak! mmg sedap! aku pun boleh buat teh tarik but not sesedap kak hawa ni.. hehe untunglaaa ada kawan mcm abg khalid ni heh!

Harini aku bawa bekal nasi with sambal udang.. mr big masak smlm.. ooh ya udang, ikan, sayo2 kami beli dekat chinatown last weekend.. ceee terer jugalah naik bus ke sana.. jauh juga tp oklaaa, sekali beli sebeban.. tahan sebulan kot.. utk ayam daging etc kami beli dekat jackson height .. tu kalau pergi dh mcm pasar bangladesh pakistan haha.. p sekali je dulu belajar.. then lepas tu mr big aje p sendiri.. kuasa nk ikut pepanas .. part beli brg halal settle.. semua dh master tempat.. InsyaAllah duduk sini tade apa yg tk ada.. hup seng pun bersepah :D

Tuesday, 9 August 2016

Pre-K Registration

Harini ke pejabat PreK di downtown utk register Rania.. InsyaAllah dia akan dpt join Pre Kindergarten early september nanti.. skrg tgh summer holiday.. mulanya leceh juga nk register sbb byk form yg kami tk ada.. doa byk2 Alhamdulillah proses register dia tadi tade sebarang masalah.. cuma beberapa document yg tk ada boleh bagi masa pembukaan sekolah September nanti.. so still ada masa utk dptkan document seperti bil2 utk buktikan yg kami tinggal di sini..

Lepas register tunggu je emel utk sessi orientasi nanti.. moga2 Rania dpt belajar dgn baik.. berkawan dgn org2 baru.. dan faham apa yg org ckp.. principal kt registration ckp tadi.. u dont worry.. in 2 weeks she will be able to speak english with you.. much better than you haha pitam! sempat dia tour preK yg kt situ.. seronok dpt tgk tempat belajar.. alah mcm day care kt putrajaya tu juga. cumanya kt sini Alhamdulillah utk early education semua free.. :)