Tuesday, July 18, 2017

4th of July


4th of July hari kemerdekaan untuk America.. seperti negara2 lain mcm biasa mlm tu ada firework.. firework terbesar berlansung betul2 dekat area rumah kitorg ie dekat area office lah.. ptg tu beribu2 umat dtg ke our street duduk tepi sungai tunggu bunga api... for us mlm tu dijemput oleh SO and kak tina utk party n tgk firework dr apartment deme tingkat 44.. terbaik la spot kitaorg ... makan2 sambil layan bunga api kan.. happening habis..
Gambar2 and video dh share di FB.. :)

Tuesday, July 11, 2017

SoHo


Ni area SoHo.. salah satu kawasan utk shopping2 dan mempunyai building yg cantik2.. weeekend bila tah aku p.. tp lepas raya jugalah.. tgh sale hebat masa tu sempena Independence Day so amik kesempatan beli la sikit2.. takan baik beno aku tk shopping2kan haha.. tp kt sini yg best shopping online tau2 brg dh sampai depan rumah yg tu mmg kene jaga betul2.. efficient nau2 pula shopping online ni haha! Eh enjoy la gambar2.. nnt ku share lagi!

Rendang Ibu Mertuaku


Haaa lepas raya haritu sampai lah parcel dari tanah air... dari kakak2 ipar n mak mertua Raub... sekotak beso ha sampai kt opes.. bahagia gile dpt present haha! Dlm tu ada kuih raya .. baju kurung 2 pasang utk Rania... paste rendang mak mertua buat.. sambal hitam kak emy buat .. sambal kacang tanah... and gula kabung.. Alhamdulillah lepas masuk US.. ikutkan payah nk lepas food2 ni.. tapi deme2 nk cuba juga.. kalau dh rezekikan.. InsyaAllah dipermudahkan...

Malam tu juga Big rendam pulut sbb esoknya kami plan nk buat pulut kuning bersama rendang ayam... pagi esoknya breakfast mcm Raja la sekeluarga.. si anak mmg suka makan pulut.. rendang aku lah sapa lagi.. tu yg jadi hari kuning sedunia hahahahha.. hilang rindu kejap.. cuma masa Big tgh buat rendang tu.. kuat bau yg aku rindu.. bau kampung Raub.. bau mak mertua... aku jadi rindu.. rindu sgt dgn kemeriahan di sana... rindu arwah mak abah... rindu kakak... rindu.. gile tk rindu... tp semua tu kami telan.. apa nak buat.. dah ini jalan yg kami pilih kan.. InsyaAllah umur panjang kita bertemu lagi..

Petang lepas puas makan pulut aku iron baju2 kurung Rania and Big buat photoshoot bawah rumah.. ada taman depan apartment so gambar2la kejap.. dari jauh ada juga yg snap gambar Rania.. ingat model mana agaknya haha! doorman pun tersenyum2 tgk kerenah rania bergambar.. mood baik pula budak tu haritu.. nak aje dia posing2... kalau idak hoiiiii cukup payah nk soh angkat muka... dia pun faham.. baju tu present dari mak2 sedara dia.. so nk tunjuk wan.. nk tunjuk semua kene la posing cantik2.. hehe... suka! Baju tu biasala besar sikit.. nnt nk hantar alter dekat member.. boleh pakai apa2 event sepanjang tahun ni... tahun depan kita order lainlah..
Cikeboom saya princess Rania hehe... tq semua yg hantar hadiah pada saya.. tq juga pada Aisya yg postkan tudung Ariani 5 lai .. kakak yg tk putus2 hantaq bedak compaq kt aku... dh 4 tahun aku tk pernah beli bedak sbb kakak aku sponsor bedak setiap 3 bulan.. gile tk sayang!!!

Friday, July 7, 2017

Cakap-cakap kosong

Sedar tak sedar lagi beberapa hari genap setahun kami sekeluarga di NY.. betul skrg cepatnya masa berlalu.. smlm aku belek ration yg kami bawa dari Malaysia.. ada yg dh expired.. mujur byk juga brg yg dh habis pakai... genap setahun kami dpt top up ration baru.. kirim dari kawan2 yg keluar masuk posting ke NY.. so tidak lah putus bekalan... di NY semuanya ada.. mahal murah ajela.. dan ada kualiti masakan melayu kita pun ada bezanya.. contoh mcm santan.. so far tk ada santan yg kami berkenan lg di sini.. tak boleh lawan santan dari tanah air.. mujurleee santan yg aku order kirim kontena member ni banyak haha... satu lagi susu pekat manis... kt sini ada je.. tp tulah tk sama dgn susu yg aku suka.. nk buat teh tarik tu tade ummppp..

Dah setahun aku bekerja di sini.. Alhamdulillah doing well... bz mcm biasa sapa keje tk bz kan... ada masa kerja .. buat betul2.. ada peluang cuti kita cuti lah.. sesekali kene jln tgk negara org ni... kang org kata dh sampai kau tk jln tade makna juga.. so tunggu beberapa minggu lagi aku nk cuti panjang nak road trip bertiga ke beberapa negeri.. skrg musim panas.. musim lobster .. so kene p cari lobster fresh utk dinikmati...

Seronok siapa kata tk seronok.. semua nk rasa duduk negara 4 musimkan.. ALhamdulillah kami diberi peluang menikmatinya.. so apa yg best? hehe soalan kawan2 kan... for me aku suka all season.. semua ada cerita tersendiri... dan disebabkan itulah, lg tk terasa setahun dh berlalu.. kawan2 kt sini pun makin lama makin mesra.. makin rapat... tak ada drama2 utk gossip panas haha... tk elok haih gossip2 ye dok... elok bermasyarakat dgn aman damai dan natural... konsep yg aku terapkan sejak awal... no more drama no more gossip.. rezeki kita rezeki org.. Allah dh tentukan... syukur dgn apa yg diberi dan dinikmati.. like me aku suka share sikit2 psl my life.. beautiful place yg aku singgah... pencapaian Rania di sini... bukan utk dimegah2.. bukan utk ditunjuk2.. tapi berkongsi dgn semua apa yg aku lalui sepanjang hidup x kira di mana aku berada...

Utk kawan2.. saudara mara yg selalu singgah di sini.. thank you so much... keep update la blog masing2! :P

Thursday, June 29, 2017

Salam Aidilfitri dari New York


Hai semua... dah habis raya belum.. dah tentu jln sana sinikan.. while us sambut Syawal beramai2 di Malaysia Mission.. kami masak utk 300 org tetamu.. masing2 ada job sendirilah.. so sepanjang hari tu kami beramai2 dekat mission aje.. gambar2 sekitar.. ulang makan sampai kenyang hehe.. Tema kami tahun ni purple.. so so ajela.. utk gambar2 keluarga kt malaysia nk tgk kan...
Gambar ramai2 ladies as perwakilan and kawan2 sepejabat.. semua cantik2 berseri belaka.. cuba jadikan hari raya kami se istimewa yang mungkin... so photoshot tu wajib!
With my beloved Rania.. sweet pakai baju kurung nek ani jiran kt putrajaya dulu buat.. ada 2 pasang.. tp sbb sini kami raya sehari je kot hahahhaha so pakai satu baju je la ye anak...
Maaf zahir batin dari kami sekeluarga.. :)

Tuesday, June 20, 2017

Pre K School Project


Minggu ni adalah minggu terakhir school di US.. tmpt lain pun sama kot? summer break 2 bulan .. class jemput semua parent dtg tgk hasil kerja anak2... so pagi tadi aku ikut hantar anak ke school sbb nk tgk hasil kerja dia... snap2 sikitla, kenangan masa dia belajar di Pre K.. dah setahun awak sekolah anak... Alhamdulillah masuk umur 5 tahun Rania dah pandai tulis A-Z.. dan pandai tulis 1-10.. dah pandai tulis nama dia n kawan2.. dah pandai baca sikit2... kadang2 lancar kadang2 merangkak juga.. counting sampai 100 lebih pun dh laju.. kadang2 kami ajar tambah tolak yg simple2 dia dh boleh buat... Alhamdulillah kena la dgn usia.. :)

Tapi perangai manja nak dok je kat kaki mak tk berubah2 lagi.. kalau budak2 lain jumpa geng dia lupa dah mak pak dlm class tu... budak ni kalau aku ada nk menempel aje.. soh join kawan2 amik gambar pun dia tanak... huhuhu takpela manja la manja la... tau mommy selalu bz... kadang2 kesian juga kt dia.. balik ptg aku penat.. time tu la dia nk ajak main nk citer itu ini.. kadang ok aku layan je juga.. kadang bila penat mula nk marah2 huhuhu... im not perfect anyway... anak sorg manja dia lain mcm sikitkan.. layankan ajela hehe...

Cuti 2 bulan lepas ni duduk le rumah puas2.. summer dh start.. panas berdeting mcm kami sampai last year... serik dh aku bawa dia keluar time summer tahun lps.. merah2 muka huhu.. tahun ni dok rumah dendiam.. bila cuaca ok sikit baru turun playground.. kene gitula.. kalau tak bosan pula dia nnt... plan nk jln2 pun ada juga tp nnt hujung july nnt bolehla.. amik turn cuti dgn kawan2.. lepas ni masuk August dah bz prepare utk UNGA sept nnt... yeahhhhhh bz baliklaaa mommy awak... huhuhuhu
Rania and her bestfriend Alana.. hari2 main dekat playground berdua... setahun kawan berdua ni jela.. cuti school dua bulan hari2la dia nyebut nama budak ni nnt... muka pun mcm nk sama dah haha

Monday, June 19, 2017

15 June ~ 5 years old Rania


15 June haritu birthday ke 5 si anak.. Alhamdulillah dah besar dah anak mommy ni... as usual kami lebih suka sambut birthday si anak dgn kawan2 classnye.. since jatuh di bulan puasa maka nya party kecil kecilan ajelah dekat class beliau.. jam 2pm kami ke school.. preparekan apa yg patut.. then kawan2 gather keliling dia n nyanyi... budak ni mcm biasa malu mcm nk sorok muka dlm baju hahaha haihhh la anak.. org sambut birthday suka tau.. awak malu2 pula... tp tau dia happy.. sbb dari mlm sampai ke siang tk sabar2 nk p school sbb nk sambut birthday dgn kawan2nye..
Lepas nyanyi2 potong cake bg kawan2 makan.. sambil2 tu dia paskan gelang warna warni sorang satu then depe party joget2 haha.. happening la sat.. teacher pun sporting buka lagu soh depe joget.. seronok masing2 dpt gelang .. siap ada yg minta nak bg kt kakak adik sama.. heh acik beli sikit je nak utk kome2.. nak lebih soh mak2 beli ye haha.. tak tahu pula masing2 suka nau dpt gelang ni!
Cake comel tu kami tempah dari Magnolia.. big buat semua.. comel pula combination color tu .. so girlish... nasib ada lebih sikit.. terliur juga tgk depe makan thari tu haha.. so mlm tu masa berbuka kami hadap cake tu dulu.. punya nk rasakan... sedap jugala.. tp biasala kami sepotong jadila buat lepas teringin tekak puasa...
Moga membesar dengan baik ye anak.. mommy and daddy always doakan yg terbaik buat Rania.. we love u so much.. :)