Wednesday, 19 April 2017

Cherry Blossom


This one aku jumpa dekat Roosevelt Island.. tepi sungai..
This one depan tangga nak ke pejabat and juga UN.. sepokok dia je kt situ dah cukup buat org nak stop amik gambar...

Tuesday, 18 April 2017

Day Three ~ Balik NY


Breakfast kenyang2 dulu, kemas bag then kami berangkat pulang ke NY.. kene tempoh lagi 8 jam perjalanan.. phew... Alhamdulillah perjalanan balik pun lancar.. Rania tidur berejam2 dalam keter.. penat sungguh dia.. direct je kami drive balik, plan nk singgah Pennsylvania kami tangguh dulu sbb mcm tk berbaloi nak pergi sehari smlm je.. bila cek tmpt yg kami nk p tu sangat best dan besar so alang2 biarla bermlm 2 3 hari.. badan pun tak penat... n boleh prepare food sesiap utk si anak... so kami balik terus ke NY sajalah..

Leganyaaa sampai rumah... home sweet home... rest puas2.. basuh baju, esoknya hari Khamis aku cuti lagi... mmg amik seminggu pun.. pagi tu kami buat plan ronda2 NY pula la.. gi training bowling 2 round.. lps tu gi Costco beli barang2 sikit then gi makan dekat Indonesian Restaurant dekat Jackson Height.. pastu p Roosevelt Island amik barang n singgah2 snap gambar cherry blossom kt situ.. lawa gile!

Lepas tu lupa nak beli ayam haha patah balik ke Jackson height beli ayam so n so then barulah balik ke rumah... habis satu hari ronda.. Malam tu Big gi hantar keter.. settle cuti2 sempena cuti sekolah si anak...

Jumaat, Sabtu, Ahad lepak aje di rumah.. ptg kami turun amik angin dekat park tepi rumah sambil2 snap gambar bunga2 yg tgh season srkg... cherry blossom and tulip... cantik2 haa tepi jln je... snap la buat kenang kenangan mcm kat Taiwan dulu kan... tu je la citer cuti sekolah Rania... lagi 2 bulan je nak habis dah PreK.. lepas ni Rania dah naik K.. dah nak masuk 5 tahun usia dia..

Niagara Falls Day Two


Hari kedua kami start explore.. lepas breakfast dekat Halal Restaurant (jln kaki beberapa minit dari hotel) kami ke kawasan air terjun tu.. pun jalan kaki aje dari hotel.. terer jugala aku pilih hotel dekat Niagara ni hehe.. cuaca pd hari tersebut sejuk2 sedap.. tak mcm winter lagi dah.. tp bila dtg angin tu sejukla juga.. so jacket bawa juga masa berjln.. sampai dekat kawasan air tu mak aii cantiknyaaaaaaa.. terkagum2 kejap le... snap sana snap sini.. tk puas mata memandang.. dgn air mengalir laju.. warna turquoise mcm tu phewwww cantik! macam biasa posing2 wajib kene ada... Rania mula2 tu buat peel jugala nak toy la nk itu ini.. amik gambo pun tanak.. dh dpt toy seketul baru nk sengih.. biasa budak ni!
Kami beli ticket maid of the mist.. boat wajib kene naik bila sampai ke niagara falls ni.. semua org yg aku tau aku ke niagara falls dh pesan naik boat ni.. nnt dia lalu dekat dgn air terjun tu n habis lencun la semuanya.. so kene la naik kan.. dtg jejauh mana boleh tgk aje.. aku dh beli tiket awal utk naik boat ni.. kebetulan org pun tk ramai sgt.. so semuanya lancar... lepas cek in tiket kami dpt baju hujan ni sorang satu supaya tk lencun baju... tp lupa nk serkup kepala then lencun la tudung iols haha! menjerit2 seronok kene air tu.. mujur si anak tade rasa takut ke apa.. lg dia suka ada...
Lepas naik boat kami balik hotel jap.. aku salin anak tudung.. tudung tk salin sbb cepat je dia kering... lgpun aku tk plan nk pakai tudung byk2 dlm satu hari so pakai balik tudung purple tu.. sambung jalan2 sekitar n amik gambar lagi... HRC pun ada tapi seketul baju pun aku tk minat sbb tk lawa.. so tk payah buang duit.. tiba2 tk minat HRC dah hohoho
Puas jalan amik gambar balik hotel masak nasi, panaskan lauk and bagi si anak makan.. kami kenyang lg dgn breakfast so rehat2 aje.. lepas makan sambung jalan kawasan sekitar sambil gambar2... gambar saja...
Malam plan nak tgk lagi air terjun tu tapi termalas pula bila dh balik mandi salin baju bagai haha... lg pula aku tgh sibuk nk layan stranded with 1 million dolar dekat mtv.. so tak jadila keluar.. rehat2 sajala di bilik sambil layan anak and tgk tv... :)

Saturday, 15 April 2017

Niagara Falls Day One

Sempena Spring Break iaitu cuti sekolah seminggu lebih, kami bercuti ke Niagara Falls.. beberapa minggu awal kami dh tempah keter sewa dan hotel.. terkejut juga sbb ingatkan peak season rupanya tak.. keter sewa kami dpt murah gile sehari so amik 5 hari.. hotel 3 star 2 malam.. lengkap peti ais n microwave.. kami bertolak hari Isnin pagi jam 11 am camtu.. pagi tu p amik keter dulu.. masak nasi, goreng ayam n bawa sambal kering yg linda post dari malaysia... sepanjang perjalanan mata aku tak boleh nak lelap sbb asyik dgn view yang tak jemu mata memandang.. jalan pun ok.. highway mmg penuh dgn lori2 besar tapi Alhamdulillah sepanjang perjalanan semuanya baik2 saja.. RnR pun best.. bersih.. tak crowded.. kemudahan banyak.. starbuck.. Mcdonald.. dunkin donut.. semua ada.. kerap kami berhenti, biasala lama tk jalan jauh lenguh juga badan2.. si anak pun nak fresh air.. paling happy sbb dpt jumpa M yg ada play ground haha.. tak pepasal asal nampak M dia nk berhenti.. layankan jugalah..

8 jam perjalanan kami sampai ke City of Niagara Falls.. check in hotel then terus panaskan lauk2 yg di bawa... lepas makan kami rest2 aje di bilik.. Big mcm biasa mana reti penat.. dia dulu jalan ke Niagara Falls amik shoot malam.. rupanya tk jauh mana pun dari hotel.. jalan kaki beberapa minit je dah sampai.. seronok la dia snap2 gambar..
Puas gambar2 malam dia balik ke bilik.. while kami masa tu dah nak lelap sambil dok layan tv.. cuaca sgt best.. tak panas tak sejuk melampau.. sedap2 gitu..

My second S ke Niagara Falls


Cik D my second S gituuuu... kan haritu aku order second S sbb dh suka sgt.. this one cost me $35 saje.. s lewat sampai dari tarikh sepatutnya.. hari last aku keje sebelum bercuti seminggu dok call ups dari pagi sampai ke ptg.. rupanya bukan aku je dok tunggu barang.. ada 4 5 org pun dok tunggu barang haha tk pepasal hari tu kami balik lewat beramai2 sbb nk tunggu parcel masing2.. ada ke dekat jam 6 ptg baru sampai walhal opes tutup jam 5.. ups ingat tu residence.. hellooo abam ups dh bertahun keje takan tatau ni opes? tk pepasal kene marah la kejap haha.. takpela janji dpt kasut ni sblm cuti... tq S.. saya betul2 sukakan awak! Nanti saya up citer ke Niagara Falls ya.. :)

Thursday, 6 April 2017

Cherry Blossom


Bawah apartment aku ada banyak pokok sakura.. hari2 dok tengok bila le dia nk kembang... selalu kalau p keje kami keluar ikut pintu depan n aku balik ikut pintu belakang.. sekali sampai ptg smlm tgk ada dua pokok dah meriah bunganya.. tapi putih la pula kalernya so tk naik sangat dlm gambar.. in real dia sgtlah wow! pakai hp mmg le tk dpt nk zoom sgt.. aku tgh dok cari hat kaler pink tu... oooo kalau gebu gebas sure meriah gile!

Share sikitla gambar sakura putih depan rumah yg aku snap smlm...

Monday, 3 April 2017

Battery Park, NY

Last weekend lepas training netball balik rumah lunch.. mandi siap2 around 3pm camtu kami keluar ke Battery Park and also World Trade Center.. dekat2 gitu... nak ke sana tu jauh juga.. amik uber dlm 30 minit sampai... cuaca baik.. tak sejuk tak hujan.. so jacket bawa je tk pakai...
Jalan2 amik angin.. dari awal dh ckp kt Rania kalini kita keluar amik2 gambar je tau.. tade shopping2.. baru dia paham.. kalau tak kejenya nk membeli toy je.. skrg ni dh masuk spring.. asyik hujan on off.. so bila keluar matahari rasa syg kalau tk jalan2.. tu pasal wpun letih baru lepas bersukan tetap gigih nak keluar jalan.. lgpula aku fikir kalau layan diri mmg kejenya nak tidur.. aku dgn tidur mmg tak dpt dipisahkan haha...
Big pun mcm pelik larat ke aku nk jln lepas puas meloncat kt padang.. well aku kalau dh sebut jom maknanya ok la tu.. mmg la penat tp malas nk layan sgt.. baik jln2 dgn anak tgk2 tempat org ni.. pejam pelik lagi 3 bulan dh genap setahun weh aku dok NY.. phewwwww phewwww mana boleh buang masa dah.. ada masa jom jln..
Ok Battery Park ni tepi sungai.. angin kuat sedap gile layan.. Rania mood baik mau juga dia posing2.. ada masa2 juga dia tu.. kalau tanak jgn harap nk tgk kamera... bila dh penat kami lepak jap dlm mall makan fries n minum kopi.. puas rest sambung jln... gi ke area World trade center.. mengimbas balik kenangan September 11.. tempat tu skrg dh jadi park.. ada dua kotak besar n nama2 mangsa yg maut masa kejadian runtuhnya dua menara tu.. ada museum juga.. mcm nk masuk tp nnt sure sedih.. terbayang2 lagi tgk documentary org terjun dari atas ke bawah.. hoiiii cannot brain la...
Puas jalan kami amik subway balik.. kosong tade org hehe.. turun dekat 43rd st. then amik uber balik rumah.. habis weekend... aku dah share gambar2 sekitar dekat IG and Fb.. kt sini pun sharela sikit ya...
Big langsung tade dalam gambar psl dia lemaih penuh badan usung camera haha.. lgpun dia dh pernah sampai sini before us.. okla jd tukang amik gambar utk kami je la hihihiii tq big!